• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • Antalya 12 °C

Mitsubishi, yerli uçak ' SpaceJet programını durdurdu

Mitsubishi, yerli uçak ' SpaceJet programını durdurdu
MHI Başkanı İzumisawa Seiji, salgın şartlarında gecikmeler sonrası SpaceJet programının bütçesini kısacaklarını ve projeyi dondurduklarını söyledi.

TOKYO, Japonya'nın Mitsubishi Heavy Industries (MHI), Üst Yöneticisi ve Başkanı İzumisawa Seiji, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını şartlarında oluşan gecikmeler sonrası SpaceJet programının bütçesini daha da kısacaklarını ve projeyi dondurduklarını söyledi.

2021’de uygulamaya konulacak 3 yıllık iş planını duyuran İzumisawa, projenin durdurulma kararına üzüntülü oldukların belirterek ”Ara vermek, şimdilik büyük miktarlarda para harcamayacağımız ve özel bir zaman çizelgesi oluşturmayacağımız anlamına geliyor. Şimdiye dek katedilen teknolojik ilerlemenin, ileride nasıl kullanılacağına ilişkin düşüneceğiz” dedi.

spacejet-.jpgSERTIFIKA BELGELENDIRME ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRECEK

Bu kapsamda sadece 2020 için ayrılan 60 milyar yenlik (575 milyon dolar) SpaceJet proje bütçesi, 2021-23 arası iki yıllık dönem için 20 milyar yen (191 milyon dolar) seviyesine çekilecek. MHI, 2021-23 mali yıllarına yönelik orta vadeli iş planını yayınlayarak, ancak tip sertifikası belgelendirme çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi.

MOBILITE VE LOJISTIK

uraklatılacak olan , 90 koltuklu M90 varyantı, MHI durumlarının geliştirilmesiyle ilgili faaliyetler olacağını bildiren şirket "Nerede durduğumuzu gözden geçirmek, iyileştirmeler yapmak ve olası bir programın yeniden başlatılmasını değerlendirmek için çalışacağız" dedi.

MHI, son iş planında bölgesel jet programıyla ilgili maliyetleri en aza indirmeye devam edeceğini bildird. Bu amaçla grup, "yatırımı SpaceJet'ten uzaklaştıracak", mobilite ve lojistik gibi yeni büyüme alanlarına kaydıracak.

Y66 MILYAR IŞLETME ZARARı YAPTı.

SpaceJet programının yer aldığı uçak, savunma ve uzay birimi, geçen yıl aynı dönemde elde ettiği Y13 milyar karını tersine çevirerek Y66 milyar Y66 milyar işletme zararı yaptı.

MHI, ilk yarı SpaceJet geliştirme maliyetlerinin Y60 milyarlık tam yıllık tahminine karşı Y30 milyar olarak gerçekleştiğini açıklarken, CRJ satın alımından kaynaklanan şerefiye değer düşüklüğü gibi tek seferlik ücretler tam yıl tahminine göre Y50 milyar olarak geldi Y60 milyar.

Yine de MHI, pandeminin etkisinin, en ağır darbe aldığı 30 Haziran'da sona eren üç ayda dibe vurmasından bu yana hafiflediğini belirtiyor.

Zaten bu yılın başlarında% 50'lik bir bütçe kesintisi yapmış olan SpaceJet programı, artık FY2021'e göre sermaye tahsisinde daha fazla azalma görecek ve MHI sadece Y20 milyar (192 milyon $) ayıracak.

SpaceJet programı belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kalırken, MHI ticari havacılık sistemleri işinin diğer bölümlerini genişletecek.

Bu yılın başlarında Bombardier'den CRJ programını satın alan MHI, FY2021'den itibaren MRO iş alanını genişleteceğini ve ticari havacılık sistemleri bölümü altındaki çeşitli birimler arasında "sinerjileri güvence altına alacağını" belirtiyor.

MHI, havacılık yapıları işine gelince, 2024'ten itibaren toparlanmanın beklendiğini ve "üretim verimliliğini artıracağını ve gelecekteki küresel uçak programlarına katılmak için yeni teknoloji geliştirmeyi ilerleteceğini" belirtiyor.

Ancak bu arada MHI, maliyetleri düşürmek için otomasyonu benimsediği için ticari havacılık işindeki iş gücünü 2022 yılına kadar yarı yarıya azaltacağını söylüyor. Daha fazla ayrıntı vermedi.

spacejet--001.jpgUZAY JETİ DÜŞMEYE RAĞMEN ZARAR VERİYOR

MHI'nın aynı gün yayınlanan altı aylık mali sonuçlarında, SpaceJet programı zarar vermeye devam etti.

30 Eylül'de sona eren altı ay boyunca program, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık altı kat daha fazla olan Y82 milyardan fazla zarar kaydetti.

Japonya hükümeti, ulusal havacılık sanayisinin kalkındırılmasına yönelik 2008’de başlatılan ve “Mitsubishi Regional Jet” olarak da bilinen SpaceJet projesine desteğini açıklamıştı.

Deneme uçuşlarında saatte 900 kilometre hıza ulaşan SpaceJet'in “oyunun kurallarını değiştiren” yakıt verimliliğine sahip olması bekleniyordu.

Japonya’nın en büyük hava yollarından All Nippon Airways'e (ANA) ilk teslimatı 2013’te planlanan yolcu uçağının üretimi defalarca gecikmiş ve en son 2021 sonrasına ertelenmişti.

Kyodo ajansına göre, 1960-70’lerde üretilen turbo pervaneli motora sahip YS-11’den sonra SpaceJet, ülkenin ilk yerel üretim ticari uçağı olarak lanse edilmişti.

Kaynak: Flight Global
Bu haber toplam 1929 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.