İSTANBUL - Milliyet yazarı Melih Aşık: "Dilsiz rehber" başlıklı yazı yazısında TBMM'ye gelen çok tartışılan Rehberlik Yasası'na değindi.
Turist rehberliği meslek kanunu TBMM komisyonundan geçti. Yakında genel kurula gelecek olan yasaya rehberlerden ve bu alanda eğitim veren akademisyenlerden tepki var. Sakıncalar şöyle özetleniyor:
1- Arkeoloji ve sanat tarihi gibi bölüm mezunlarına ayrı bir eğitim almaksızın, yüz saatlik bir kurstan sonra rehber olabilme hakkı tanınmaktadır.
2- Her tur aracında bir rehber bulundurma zorunluluğu kaldırılmaktadır.
3- Turist rehberlerinin en az bir yabancı dil bilme zorunluluğu kaldırılmaktadır.
Yabancı dil bilme zorunluluğunun kaldırılmasının gerekçesi ilginç:
“Yabancı dil şartını sağlayamadığı için rehber olamayanların mağduriyetini gidermek ve iç turizmde artan Türkçe rehber ihtiyacını karşılamak...”
Mesleğin profesyonelleri 100 saatlik eğitimle turist rehberi olunamayacağını, yeterli eğitim almayan rehberlerin turiste doğru bilgi veremeyeceğini hatırlatıyor. Yabancılar kendi rehberlerini getirebilecekler.
Prof. İlber Ortaylı da yeni tasarıya itiraz ediyor ve bakınız ne diyor:
“Güya rehberlerin Türkçe bilmeleri yeterli olacakmış. Daha sonra yabancı dile isterse birisi çevirecekmiş. Hangi turist grubu buna sabreder? Lisan turizmin temel unsurudur. Bırakınız bir tercüman rehberi, garsonun ve taksi şoförünün bile belli ölçüde lisan bilmesi gerekir...”
Yasaya bazı turizm acenteleri de karşı çıkıyor. Bu alana bir karmaşa getireceğini savunuyorlar.
Tasarı mutlaka daha geniş ölçekte tartışılmalı...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.