ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL - ACE of M.I.C.E. Exhibition by Turkish Airlines Fuarı’na katılan dünya MICE sektörünün önemli kuruluşlarının uzmanları Türkiye’nin algı sorununun iletişim eksikliğinden kaynaklandığını belirterek “Şehirlerinize yeni değerler katın ve dünyada tanıtın” dediler.
Moderatörlüğünü MPI Turkey Başkanı Elif Balcı Fisunoğlu’nun yaptığı panele ICCA CEO’su Martin Sirk, ICCA Avrupa Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Fransa temsilcisi Marta Gomes, SITE Başkanı Rajeev Kohli ve Harry Fine Associations Başkanı Harry Fine konuşmacı olarak katıldılar.
MARTA GOMES: DEĞİŞİME UYUM SAĞLIYORUZ
Panelde konuşan ICCA Avrupa Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Marta Gomes, dünyada kongre turizminin daraldığını ve bir çok kede kongre iptalleri olduğunu belirterek Fransa’da daralmaya karşı önlemler aldıklarını anlattı. Kongre turizminin en büyük sorununun MICE sektöründeki hızlı teknolojik değişim ve terör ile birlikte alınan güvenlik önemleri olduğunu bilirdi. Gomez, Hindistan, Çin, Rusya gibi ülkelerin toplantı ve kongre pazarını büyüttüklerini belirterek “Değişime uyum sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Gençleri toplantılara çekebilmek için festival havasında ve interaktif olarak planlıyoruz. İçinde kültür, sanat ve gösteri olan toplantılar daha çok ilgi çekiyor. Ayrıca herkesin elinde laptop ve telefon var. Bu nedenle interaktif toplantıları küçük çaplı yapmaya baladık. Katılımlar giderek bireyselleşiyor ve insanlar etkinliğin değerini ölçerek katılma yapıyorlar. Bu nedenle bireye ulaşmak için çalışmalar yapıyoruz. 2014 ve 2017 yılları arasında internet üzerinden kongre ve etkinlik izlenmesi yüzde 70 arttı. Bizde salonları mobil izleyicilerin isteklerinegöre düzenliyoruz” dedi.
RAAJEV KOHLI: ÖZEL SEKTOR BİRLİKTE DÜNYAYA DOĞRU MESAJLAR VERMELI
Toplam 87 ülkede 2.200 üyeye sahip bulunan incentive konusunda bilgi paylaşımı yapan SITE adlı kuruluşun başkanı Raajev Kohli “Herşeyi devletten beklemeyin. Devetin işleri başkadır. Özel sektor olarak birleşin ve birlikte hareket edin” dedi. Gandi’nin “Geleceği bugün ne yaptığınız belirler’ şeklindeki sözünü hatırlatan Kohli, konuşulması grekenen Türkiye olarak MİCE sektörü için neler yapıldığıdır’ dedi.
Hindistan’ın terör ortamına alıştığını ve terör saldırılarında dünyada 6’cı sırada iken Türkiye’nin 14’üncü sırada olduğunu belirten Kohli “Özel sektor olarak bir araya gelin ve farklılıklarınızı kullanın. Dünyaya doğru mesajlar vermelisiniz. İletişimi değiştirmekle kalmayalım, birlikte daha ötesini yapalım” diye konuştu.
Türkiye’nin dışardaki algısını düzeltmek ve etkinlikleri çekebilmek için bazı dokunuşlar yapılması gerektiğini anlattı. Kohli şöyle devam etti: “Paris'te, İstanbul'da, Brüksel'de yaşanan olaylar yine başımıza gelecektir. Buna hazırlıklı olmak zorundayız. Böyle bir dünyada yaşıyoruz. Oteller, hava yolları gibi farklı paydaşlar arasında iş birliği eksik olduğunda sorunlar ortaya çıkıyor. Türkiye'de olumlu yanların yeteri kadar ortaya çıkarılmadığı görülüyor. Daha önceleri bombalar patlayan İrlanda ve Kolombiya bu skıntıyı nasıl aştı? İrlanda, nasıl Avrupa'nın en güvenli ikinci ülkesi konumuna geldi. Dünya ne yaptığınıza, faaliyetlerinize bakar. Şimdi herkese buranın ne kadar güzel bir ülke olduğunu gösterme zamanıdır.”
HARRY FINE: 25 YILDIR TÜRKİYE'Yİ İLK KEZ BÖYLE KÖTÜ DURUMDA GÖRDÜM
Harry Fine Associations Başkanı Harry Fine da, “25 yıldır Türkiye ile ilgilendiğini belirterek “Bu kadar yıl boyunca Türkiye'nin bu kadar kötü bir durumda olduğunu görmemiştim” dedi. Harry Fine, Avrupa ülkeleinde Türkiye’ye kongre için gelen olmayacağını belirterek şöyle devam etti : “Ancak bu durum sürekli olmayacak Değişecektir. Türkiye dünyaya açılmak için eylem planı oluşturmalıdır. İnsanlara Türkiye'ye gelme riskini almak ister misiniz diye sorduğunuzda cevap hayır oluyor. Ancak İstanbul sokakta yaşanan olaylar açısından Avrupa'daki en güvenli şehirlerden birisidir. İnsanlara bunu anlatmak, zorundasınız. Diğer ülkelerin yaptıkarını yapmalısınız. İsrail'e ve Tunus'a bakabilirsiniz. Tunus turizm için Rus turiste vize kolaylıkları sağlıyor, İsrail de önemli adımlar atıyor. İnsanlar bazı ülkelerden uzaklaşabiliyor. Her şey kötüye gitse de, bunu kötü olarak anlatmayın Verdiğiniz hizmete değer katın. Bunu sürekli fiyat kırarak yapmayın. İndirim kısa surely sıcak piyasa akışı sağlar. Ancak uzun vadede zarar verir. Türkiye'nin turizmdeki gücünü herkese göstermesi gerekiyor'.
MARTİN SİRK: TÜRKİYE SAHNENİN ARKASINDAN ÇIKMALI
Uluslararası Kongre ve Ziyaretçi Birliği ICCA’nın CEO’su Martin Sirk ise küresel ölçekte toplantı sayılarının katlanarak arttığını ve dünyada güvenli destinasyon kalmadığını belirterek “95 ülkeyi temsil ediyoruz. Toplantı sayılarının her 10 yılda bir katlanarak arttığını görüyoruz. 2016 yılında da bu artış yakalandı. Türkiye çeşitli nedenlerle bundan faydalanamadı” dedi.
Dünyada güvenli destinasyonun olmadığını belirten Sirk,“Bir bomba patladı diye bir yeri güvensiz göremezsiniz. Türkiye bunu dünyaya iyi anlatmalı. Türkiye'nin işini biz yapamayız. Tanıtım için gerekli bilgiyi biz yaratamayız. Bilgiyi bir ekip çalışmasıyla siz yaratmak zorundasınız. Türkiye sahnenin arkasında çalışmaya ve hep bireysel faaliyetlerde bulunmaya alışmış. Bu değişmek zorunda. Biz buradayız, bilgileri bize verin biz de bunları elimizden gelen tüm kanallardan yayalım” şeklinde konuştu.
Online kanalların ve yüz yüze görüşme imkanlarının kullanıldığını anlatan Sirk. Şartların baskısı sonucunda değişim zamanı olduğunu belirterek “İşin tedarik kısmı da sürekli gelişiyor. Sürekli yeni kongre ve toplantı salonları ve iş otelleri açılıyor. Dolayısıyla etkinlik sayısı artsa da rekabet ve mücadele sürecek. Değişimin sektörün tüm alanlarında etkin olması gerekiyor. Tarım, sağlık, teknoloji gibi alanlardaki gelişmeler gerek kurumsal, gerek uluslararası kuruluşların daha fazla toplantı ve etkinliğe imza atmasına sebep oluyor. Devir iş birliği devri. Artık sınırlar ve disiplinler arası iş birliğini arttırmalıyız” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.