ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Üsküdar’ın giderek yıldızı parlayan, ‘yemek sanatı sokağı’ haline gelen Uncular Caddesi’nde “Mersinli Mesude Abla, Sıkmacı ve Tantuni” adlı restoranı açan Atar ailesi Mersin’in ‘Yörük Mutfağı’ lezzetlerini sunuyorlar. Mersin’in ünlü ‘Yörük Sıkması”, “Tantuni’ , “Yoğurtlu Kıtır Mantısı” ve böreğini tatmak isteyenler Mesude Abla’ya gidiyor.
AİLE BOYU, SIKMACI RESTORANINDA
Mersin’in Erdemli ilçesinden gelerek İstanbul’da Yörük geleneğini sürdüren Atar ailesi. Restoranda hep birlikte çalışıyorlar. İnşaat işleri yapan Mehmet Atar, eşi Mesude Atar’a Mersin’den otantik malzemelerin getirilmesinde yardım ediyor. Yanlarında 4 çocukları Yunus Selim, Mehmet Göktürk, Yunus Görkem, Hira Ada ile birlikte restoranda misafirlerini ağırlıyorlar.
YÖRÜK LEZZETLERİ BEĞENİLDİ
Mesude Atar’ın yaptığı peynirli, patatesli, ıspanaklı, lahanalı Mersin Yörük Sıkması kısa sürede beğenildi. Yörüklerin sabah kahvaltısında tercih ettikleri Yörük Sıkması, yanında çayla çok güzel oluyor.
Mersin yörüklerinin Türk mutfağına armağan ettiği eşsiz lezzet olan sıkma açılan hamurun yağlanması ve saçda gözleme gibi pişirilmesiyle oluşuyor. Genelde peynir veya patatesin dürüm haline getirilmesiyle hazırlanan bu yiyecek Mersin’de yapılan tüm atkinliklerin yiyeceği olarak biliniyor.
Yörük yemekleri arasında; Bulgur aşı (Etli pilav), Tarhana Çorbası, Yoğurtlu Yayla Çorbası, Gözleme, Mantı, Hamuraşı, Höşmerim, Keşkek, Lokma sayılabilir.
ANADOLU’YU TÜRKMENLEŞTİRDİLER
Türklerin Orta Asya’dan göçleri sonrası 1071’de Malazgirt Savaşı sonrası Anadolu’ya Türkmenler, yani göçebe Oğuz boylarına mensup kabileler akmaya başladı. Anadolu’ya fetih heyecanı içinde 24 Oğuz boyuna mensup kabileler geldi.
Türkiye'de 24 Oğuz boyunun oymak ve aşiret adını almış binlerce köyü vardır.
Bu Türkmen aşiretleri bütün Anadolu' yu Türkmenleştirmişlerdir. Bundan da anlaşıldığı gibi Türkiye' de Yörüklerin çok bulunduğu yer diye bir şey söz konusu değildir. Çünkü Türkiye Yörüklerden oluşmuştur. Türkiye'nin mayası Yörüklerdir.
YÖRÜKLER BAĞIMSIZLIĞIMIZIN SEMBOLÜDÜR
Halen yurdumuzun her köşesinde yerleşmiş Yörük boyları ve aşiretleri vardır. Isparta - Antalya civarında Hayta Aşireti, Burdur - Konya civarında Honamlı Aşireti, Korkuteli - Kozan - Kadirli civarında Varsak Aşireti, Erdemli - Mersin - Nevşehir civarında Boynuinceli Aşireti, Kayseri de Avşarlar, Söğüt - Bilecik - Eskişehir - Kütahya - Bursa - Ankara civarında Karakeçilli Aşireti Belli başlılarındandır.
Yörükler Türkiye için birleştirici bir çimento görevi görmektedir. Türk Milletinin asli cevheri olan Yörükler, bütünlüğümüzün ve bağımsızlığımızın sembolü ve garantisidir. Yörükler için söylenen şu dizeler gerçeği gösterir:
Türk oğlu Türk' tür özümüz bizim,
Yayladan yaylaya gider göçümüz bizim,
Tarihe şan vermiştir ceddimiz bizim,
Oğuz ile Osmanlı'dır kökümüz bizim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.