• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara -1 °C
  • Antalya 10 °C

Mermer kuş sarayı sergide

Mermer kuş sarayı sergide
Taş ustası Gazi Özdemirci’nin son eseri mermer kuş sarayı Bayramda Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

İSTANBUL- Rahmi M. Koç Müzesi Kuş Cıvıltıları İçinde Bayramda Ziyaretçilerini “Mermer Kuş Sarayını” Görmeye Bekliyor. Farklı atmosferi, ziyaretçilerine sunduğu farklı alternatifleri, objelerinin zenginliği, ve nostaljik yapısı ile Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahip Rahmi M. Koç Müzesi, Rahmi M. Koç’un taş ustası Gazi Özdemirci’nin vefatından önceki son eseri mermer kuş sarayında kuşların müze atmosferinde nesillerce yaşamasına olanak sunuyor.
Bayram haftasını İstanbul’da değerlendirecekler ve İstanbul’a gelecekler için nostaljik alternatifler Rahmi M. Koç Müzesi’nde yer alıyor. Arife günü ve bayramın birinci günü hariç açık olacak müzede geçmişten günümüze gelen ince bir zevkin yansıtıldığı, kuşlara barınak olması için yapılan Mermer Kuş Sarayı ziyaretçilerini bekliyor.
Anadolu’nun zenginliklerinden biri olan mermer sanatının en önemli ustalarından Gazi Özdemirci’nin vefatından önce yaptığı son eseri olan “Mermer Kuş Sarayı” Rahmi M. Koç Müzesi’nde kuşlara ev sahipliği yapıyor. 27 yıl önce Rahmi M. Koç’un evinde yaptığı restorasyon sırasında kendisi ile tanışan ve Rahmi M. Koç’un ustası olan Özdemirci, zaman içinde İstanbul ve Ankara’daki Rahmi M. Koç Müzeleri’ndeki çeşitli çalışmaları, Koç Üniversitesi’nin Tuzla Rahmi Koç Adası’nın taş kemer, sütun, çeşme çalışmalarını ve çeşitli taş eserlerin, mozaiklerin restorasyonunu üstlenmiştir. Sayısız eserin yaratıcısı olan Özdemirci Rahmi M. Koç Müzesi girişindeki su sebilinin de ustasıdır.
Gazi ustanın son çalışması mermer kuş sarayı kendisi tarafından ölçülendirilip planlanmış; özenli taş işçiliği ise Kamil Köksal tarafından gerçekleştirilmiştir. Yok olmakta olan kuş evlerini, kuş saraylarını günümüze taşımak isteyen ustanın son eseri Kuş Sarayı, Darphane-i Amire Avlusu’nda yer alan ve yarı harap hale gelmiş örnekten esinlenilerek yapılmıştır. Hastalığına rağmen eserler üretmeye devam eden Özdemirci taş sanatının yok olmasını engellemek ve gençlerle bu sanatı paylaşmak için çalışmıştır. Osmanlı dönemi mimari eserlerindeki kuş sarayları geleneğini canlandırmak ve kuşların barınabilmeleri, yavrularını daha güvenli büyütebilmeleri amacıyla Gazi Özdemirci’nin mermerden yaptığı kuş evi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde görülmeye değer eserler arasında yer alıyor.
18 Mayıs 2013 tarihinde Kuş Sarayı Rahmi M. Koç müzesine yerleştirildiği gün 69 yaşında hayata veda eden Gazi Özdemirci ustanın Kuş Sarayı eseri Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ HAKKINDA:
Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'de Ulaşım, Endüstri ve İletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir. Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11.250 m2'lik kapalı alana sahiptir. Müze, 1991 yılında alınan Lengerhane Binasında kurulmuş; binanın restorasyonu Garanti Koza firması tarafından yapılmıştır. Aralık 1994'de açılan müzenin ilk bölümünün süratle büyümesi ile 1996 yılında Haliç'in kıyısında, Hasköy Tersanesi alınmıştır. 14 terk edilmiş bina ve tarihi kızak orijinaline sadık kalınarak restore edilmiş, müzenin ikinci kısmı Temmuz 2001'de açılmıştır. Müzenin koleksiyonu, gramofon iğnesinden gerçek boyutlarda gemilere ve uçaklara kadar uzanan binlerce objeyi içermektedir. Yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alanda ise Fenerbahçe Vapuru, Liman II buharlı römorkör, Kont Ostrorog teknesi, Tekel 15 takası, Hasköy-Sütlüce Demiryolu ve İstasyonu, Elmalı Barajı buharlı pompa motorları, B-24 uçak ‘Hadley’s Harem’, Turgut Alp Maçunası, Jet Provost T3A küçük yolcu uçağı, DC 3 yolcu uçağı, çift katlı otobüs double decker 1962 AEC Routemaster–Londra ve atlı karınca ile çocuk oyun alanı bulunmaktadır. Ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat Restaurant’ta yemek yiyebilir. Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim - 31 Mart) 10:00-18:00 (1 Nisan - 30 Eylül) 10:00-20:00.
Müzeye giriş yetişkin için 12,5 TL, öğrenci için ise 6 TL’dır.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.