ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
BAĞDAT / IRAK - Irak’ın Başkenti Bağdat’ta düzenlenen Bağdat Health 2012 (International Medicine, Medical Equipments, Medical Tourism and Hospital Build Exhibition) Fuarı’na Türkiye’ye Iraklı hasta getirmek için Medicana Sağlık Grubu Uluslararası Pazarlama ve Operasyonlar Grup Direktörü Necdet Kandemir ile Grup Müdürü Yusuf Özkan katıldı.
Grup Direktörü Necdet Kandemir, son dönemde kemik iliği ve organ nakline yurtdışından talebin arttığını belirterek “Yurt dışında yaklaşık 750 bin dolara belli merkezlerde yapılabilen kemik iliği Türkiye’de 66 – 450 bin dolara ve böbrek karaciğer nakillerinin Türkiye’de başarılı bir şekilde 30 ile 100 bin dolar arasında yapılması üzerine yabancı hasta akını başladı. Bu amaçla sağlık turizmi ile ilgili olan tüm fuarlara katılarak tanıtım yapıyoruz. Grubumuzdaki 10 hastanenin varlığı ise bize güç katıyor” dedi.
YÜZDE 20’Sİ YURTDIŞI HASTALAR
Dünya sağlık turizminde Türkiye’nin giderek önem kazandığını belirten Medicana Sağlık Grubu Uluslararası Pazarlama ve Operasyonlar Grup Direktörü Necdet Kandemir ”96 farklı ülkeden hasta kabul eden Medicana ağırlıklı olarak Irak, Hollanda, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan, Türkmenistan gibi ülkelerden hasta alıyor. En yoğun olarak kalp ve damar cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji, göz hastalıkları, beyin ve sinir cerrahisi, üroloji, KBB gibi branşlarda yoğunluk bulunuyor. Grubun yüzde 20’si yurtdışı hastalarından oluşuyor” şeklinde konuştu.
ORGAN NAKLİ VE KEMİK İLİĞİ NAKLİNE TALEP
Son dönemde dikkat çeken organ nakil başta olmak üzere, kemik iliği taleplerinin arttığını söyleyen Necdet Kandemir “Özellikle kemik iliği naklindeki yüzde 98 başarı oranı talep artışını hızlandırdı” dedi.
Türkiye’de az sayıda hastanede kemik iliği nakli yapıldığını söyleyen Kandemir “Türkiye’nin başarısı dünyanın ilgisini çekti. Bir çok ülke hastalarını Türkiye’ye yönlendiriyor. Türkiye’nin organ naklinde gösterdiği başarı da bu artışta etkili oldu” şeklinde konuştu.
KEMİK İLİĞİ NAKLİNDE ÖNEMLİ BAŞARI
Necdet Kandemir, Avrupa Birliği kriterlerine göre ‘bir ülkede yeterli sayıda transpalantasyon yapılıyor’ denilmesi için uygun sayının, her milyon nüfusa 50 kemik iliği nakli şeklinde belirlendiğini söyledi. Bu sayının dikkate alınmasıyla Türkiye’de yılda en az 3500 kemik iliği nakli yapılması gerektiğini belirten Kandemir “ Fakat Sağlık Bakanlığı’nın 2011 verilerine göre Türkiye’de 2100 kemik iliği nakli yapıldığı anlaşılıyor. Bu sayıya göre Türkiye’de hala yeterli oranda nakili yapılmadığını gösteriyor. Türkiye bu nakil sayısı ile AB‘de 5’ci sırada yer çalıyor” dedi.
ANKARA’DA NAKİLDE TEK ÖZEL MERKEZ MEDİCANA
Medicana Sağlık Grubu’nun Ankara hastanesinin 9 yataklı Kemik İliği Nakli Ünitesi ile Ankara’da tek özel merkez olduğunu belirten Necdet Kandemir “Şubat 2012’de Sağlık Bakanlığı’ndan alınan ruhsat ile toplam 6 hastaya otolog kök hücre nakli yapıldı. Halen Ankara’da Iraklı bir kemik iliği hastasına nakil yapılıyor” dedi.
BÖBREK NAKLİNDE BÜYÜK BAŞARI HASTA ÇEKTİ
Medicana Sağlık Grubu Uluslararası Pazarlama ve Operasyonlar Grup Direktörü Necdet Kandemir Medicana Grubu içinde yer alan 10 hastanede yurt dışından gelen hastalara hizmet verildiğini belirterek şunları anlattı:
“Sadece böbrek naklinde başarı yüzde 98 oranına ulaştı. Böbrek naklinin başarı oranı ise şöyle değerlendiriliyor. Nakil yapıldıktan sonra hasta sağlıklı olarak evine gidiyor. Birinci yılın sonuna gelindiğinde hastaların yüzde 95-98’i sağlıklı hayatlarını sürdürüyor. 3’cü yıla gelindiğinde yüzde 90, 5’ci yıla gelindiğinde yüzde 80 hasta oranında hasta diyalize girmeden hayatını sürdürüyor. Böbrek naklinde kadavradan nakilde ortalama 10 yıl, canlıdan nakilde ortalama 20 yıl süre vardır. Merkezimizde 2010 yılında nakil yapılan 116 hastanın hepsi sağlıklı çalışan böbrek nakliyle taburcu oldu. Bir yıllık süre içinde sadece iki hasta diyalize geri dönmek zorunda kaldı. Merkezimizdeki yüksek başarı oranı başarılı ameliyat ekibi ve etkili nakil sonrası takip programıyla sağlandı. Her yıl başarı oranı giderek artıyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.