• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 14 °C

Matbah Restoran’ın sofrasında ‘diş kirası’ geleneği

Matbah Restoran’ın sofrasında ‘diş kirası’ geleneği
Matbah Restoran’da Türk mutfağı’nın özel rengini oluşturan OsmanlıSaray Mutfağı'nın lezzetleriyle Ramazan Sofrası kuruluyor.

İSTANBUL- Nerede o eski Ramazan Sofraları diyenlere, Ayasofya gölgesinde, Cafer Ağa Medresesi manzarasında, Ottoman Hotel Imperial bünyesinde bulunan Matbah Restoran’da Türk mutfağı’nın özel rengini oluşturan Osmanlı Saray Mutfağı'nın lezzetleriyle Ramazan Sofrası kuruluyor. Matbah Restoran’ın eşsiz lezzetleri ile yaşanan Ramazan sofrası sonrası ise ayrılan konuklara Osmanlı’nın unutulan geleneği “diş kirası” veriliyor.

matbah-restoran-005.jpgTopkapı Sarayı’na bir kaç adım uzaklıkta Osmanlı Saray Mutfağının geleneksel lezzetlerini sunan Matbah Restoran Ramazan’da Osmanlı’dan kalma sürpriz ‘diş kirası’ geleneği ile süslediği özel Ramazan menüsünü tattırıyor.

Osmanlı Saraylarında Padişahlara ve yakınlarına sunulmuş yemeklerden oluşan özel Ramazan menüsü İstanbul’luları geçmişe götürürken Sultanahmet ruhunda bir iftar yaşatıyor.

Ayrıca Ramazan Ayı boyunca her akşam Klasik Türk müziği dinletisi ile farklı bir atmosfer yayanırken sunulan en özel Osmanlı şerbetleri ile serinliyorsunuz.

matbah-restoran-006.jpg

matbah-restoran-007.jpgDİŞ KİRASI GELENEĞİ HAKKINDA
Osmanlı döneminde. Ramazan gelince kapılar herkese açılırdı. Zengin-fakir demeden herkesin sofrası misafir denilen bereket elçilerine açık tutulurdu.
Misafir ağırlamanın çeşitli seremonilerinden birisi de, bugün artık unutulmaya yüz tutan bir gelenek olan diş kirasıdır. Misafirler orucunu bozup ayrılırken ev sahibi onlara küçük kadife keseler içinde hediyeler takdim ederdi. Ev sahibi bununla; “Misafirim oldunuz, benim sevap kazanmam için siz eziyet çektiniz, dişlerinizi yordunuz, bu da sizin dişinizin kirası olsun." demek isterdi.

Misafirler iftarını yapıp teraviye gitmek üzereyken hane sahibi tarafından kadife keseler içerisinde gümüş tabaklar, kehribar tesbihler, oltu taşlı ağızlıklar, gümüş yüzükler, gümüş akçe veya altın paralar bir kadife kese içerisinde diş kirası olarak verilirdi.

matbah-restoran-008.jpg

EN YÜKSEK DIŞ KIRASI
Tarihimizde en yüksek diş kirası, Sadrazam Yusuf Kamil Paşa'nın Sultan Abdülaziz'e takdim ettiği olarak bilinir. Bir Ramazan gecesi, Vezneciler'deki Zeynep Hanım Konağı'nda verilen mükellef iftardan sonra, Yusuf Kamil Paşa'nın bir altın tepside sahip olduğu emval ve emlakın senet ve tapusunu padişaha arz ettiğini, Sultan Abdülaziz'inse, "Bunlar makbulum oldu, yine sizlere veriyorum. Her hal ve hareketiniz hoşuma gitmektedir" dediğinden bahseder.

İNSANLIĞA MİSAFİRPERVERLİK DERSİ
Ancak diş kirası sadece zenginlere has bir gelenek gibi görünse de, aslında toplumun bütün katmanlarına yayılmıştır. Çoğu zaman sadakalar da diş kirası adıyla verilmiştir ki, hiçbir fakirin onuru zedelenmesin. Misafirine diş kirası verecek kadar ruhunu inceltmiş olan bu millet, hiç şüphesiz insanlığa misafirperverlik adına ders verecek kadar da yücelmiştir.

BAHÇEDE OSMANLI SARAY SOFRASI
Osmanlı Saray mutfağının eşsiz lezzetlerini sunan Matbah Restoran’ın menüsünde ise özel hazırlanan iftariyelikler yer alıyor. Matbah Restoran’ın Ramazan sofrası şöyle:

matbah.jpgİFTARİYELİKLER

Medine Hurması, Mudanya Siyah Zeytin, Ezine Beyaz Peynir, Ev Yapımı Reçel, Karadeniz Balı, Çanakkale Tereyağı, Kayserili Hacının Artisan Pastırması, Ramazan Pidesi, Kırma Yeşil Zeytin ve Ceviz Ezmesi nar ekşili, Babaganuş

ÇORBA

Biga Köy Tarhanası

Vişne ekşisi ile tatlandırılmış yoğurtlu ve baharatlı çorba.

matbah-restoran-001.jpg

SICAK BAŞLANGIÇLAR

Arefe Köftesi(18.yy)

Anason, kakule ve cevizle terbiye edilmiş kıymalı içli köfte

Hassa Böreği (15. yy)

Erzincan tulum peyniri, kırma yeşil zeytin, ceviz ve torhunla yapılan açma börek, bal ile tavsiye edilir

matbah-restoran-003.jpg

MATBAH'TAN ANA YEMEK

Kuzu İncik, Beğendili(17. yy)

Beğendi yatağında servis edilen tarçın ve tane karabiber ile tatlandırılmış Balıkesir süt kuzu inciği

veya

Nîrbâc(1844) Dana etinden, safranlı pilav eşliğinde, güveçte servis edilir.

matbah-restoran-002.jpgSARAYDAN RAMAZAN TATLILARI

Nar taneli güllaç(14. yy) veya bal helvası(1539)

Osmanlı Şerbeti ve süzme yoğurttan ayran, çay, Türk Kahvesi, meşrubat

Son olarak ise Matbah' tan misafirlerine Osmanlı geleneği olan diş kirası hediyesi

matbah-restoran-009.jpgMATBAH RESTORAN İLETİŞİM:

Rezervasyonlarınız için:

Gsm: +90 533 512 27 68
Telefon: +90 212 514 61 51Fax: +90 212 514 51 52

Web : www.matbahrestaurant.com
E-Mail: info@matbahrestaurant.com

Not ; Otopark var.

Bu haber toplam 5981 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.