• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 15 °C

Marmara Skal’dan İki engelliye 'mutluluk eli' uzandı

Marmara Skal’dan İki engelliye 'mutluluk eli' uzandı
Marmara Skal Başkanı Mert Okan, üyelerden toplanan parayla alınan iki adet engelli sandalyesini ihtiyaç sahibi 86 yaşında Naciye Açık ile 21 yaşında Sezer Aydın’a VİZE'de teslim etti

VİZE / KIRKLARELİ - İSTANBUL - Marmara Skal Kulübü’nün dünya şampiyonu rahmetli Naim Süleymanoğlu’ndan Trakya’ya insana uzanan ‘iyilik eli’ ile iki insan tekerlekli sandalyeye kavuştu.
Marmara Skal Başkanı Mert Okan, Bülent Türker'in yazdığı, ve arkadası Naim Süleymanoğlu'nu anlattıği “Cep Herkülü” adlı kitabı satışından uyeleriden toplanan parayla alınan iki adet engelli sandalyesini ihtiyaç sahibi 86 yaşında Naciye Açık ile 21 yaşında Sezer Aydın’a Vize'de teslim etti. Ayrıca Bülent Türker'in daha önce engelli sandalyesi verdiģi yaşlılar da ziyaret edildi.

vize-marmara-skal.jpgKURULUŞLARA ÖRNEK OLSUN
Marmara Skal başkanı Mert Okan “Çok duygulu saatler yaşadım. Marmara Skal üyelerinin yüreklerinden kopan sevgiyi onlara hareket imkanı verecek sandelyelerle verirken duygulanmamak mümtün değil… Marmara Skal üyelerinin iyilik elini onlara sundum. Dünya şampiyonu haltercimiz ve bu kitabı yazan Bülent Türker vesile oldu. Hem Naim Süleymanoğlu’nu andık, hem de onun aracılığı ile birileri için bir şeyler yaparak toplumsal görevimizi yerine getirdik. Bu gibi faydalı davranışların bir çok kuruluşlara örnek olmasını dilerim. Vize’de ziyaret edilen engellilerin mutluluğunu tarif etmek mümkün değildi” dedi.
vize-marmara-skal-002.jpg
vize-marmara-skal-001.jpg

vize-marmara-skal-006.jpg

Mert Okan, Vize’nin Trakya’nın mücevher gibi ilçelerinden biri olduğunu belirterek “Vize, arkası Istiranca ormanları, balıkçı köyü Karadeniz Kıyıköy ve Çilingoz ormanlarına komşu olan arkeolojik,tarihi kültürel bir mirastır. Üzücü yir konu ise define arayanların mekan I olmuş. Korunmayan taihi yapıları tahrip gediyorlar. Ayrıca Vize Yeşilçam’n platosu olmus ve Kemal Sunal uli Tarık Akan’ın filmlerine evsahipliģi yapmış. Avrupa 'ya komşu ilçemizin halkının tamamı büyük önder Atatürk’ü her fırsatta anıyor ve ‘O bizi kurtardı. Ne yapsak ödeyemeyiz. Minnet borçluyuz” diyor

vize-marmara-skal-003.jpgSAKİN ŞEHİR VİZE
Trakya’nın ıhlamur ağaçlarıyla ünlü olduğu için, ‘Kırklareli’nin ıhlamur kokulu ilçesi: Vize, doğa ve kültür hazineleriyle dikkat çekiyor. ‘Citta Slow’ denilen ‘Sakin Şehir’ ünvanına sahip bulunuyor. İtalya’da 1999 yılında kurulan, ‘sakin’ felsefesine ve kendi özelliklerine sahip çıkan kentlerin bir araya geldiği Cittaslow Birliği tarafından, Türkiye’den 14 üye arasında yer alan Kırklareli’nin Vize ilçesine de “Sakin Şehir” unvanı verildi. Kırklareli’nin tarihi ve turistik ilçesi Vize, uluslararası "Cittaslow (Sakin Şehir)" ağına kabul edilerek 25 ülkeden 160 il ve ilçenin almaya hak kazandığı "Sakin Şehir" belgesini aldı.

vize-marmara-skal-004.jpg

SU KAYNAKLARININ PERISI
Vize’nin bir eli Kıyıköy’den Karadeniz’e, bir eli yemyeşil Istranca Dağları’na uzanıyor. Sahili, ormanı, deresi, şelaleleri, mağaralarıyla küçük ama dopdolu bir ilçe burası. Antik adı Bizye, Trak kralı Byzas’tan geliyor. Yunan mitolojisinde ise ismi “Byzia”, yani su kaynaklarının perisi olarak geçiyor. Su kaynakları bol Vize’ye de bu isim yakışır zaten. Trak Krallığı’nın başkenti Vize’de çok sayıda antik kalıntı var. İlçenin güneyinde 40 Trak tümülüsü (mezarı) bulunuyor. Vize, Osmanlı Dönemi’nde de Trakya’daki en önemli 3 sancaktan biriydi, tam 111 köyü vardı. Bu sayı günümüzde 23’e ulaştı.

vize-marmara-skal-005.jpg“BAL YIYENLERIN YURDU”
Vize’nin mutfağına bakıldığında tavuklu sini mantısı, Boşnak böreği gibi yerel tatlar öne çıkıyor. Lezzetli mevsim balıklarını, palamut, kalkan, mezgit, tekir, barbunya, hamsiyi sahildeki lokantalarda yer alıyor. Ayrıca antic çağda bölgenin ünlü şarapları manda arabaları ile amforalar içinde taşınarak, buradan Avrupa limanlarına gönderilirmiş.
Ancak ıhlamur Vize’nin en önemli gelir kayanağını oluşturuyor. Mevsisinde gittiğinde şehir merkezini gezerken burnunuza hoş kokular çarparsa bu ıhlamır ağaçları ile dolu Vize’de olduğunu gösterir. Yaklaşık 12-15 metre boyunda heybetli ıhlamur ağaçlarının çayı Vize’de cok içilir. Mis kokulu ağaçlar arıların besinidir ve ıhlamur balı ayrı bir ekonomik kaynaktır. Vize’de aldığınız kavanozda balın hangi üretici tarafından kavanozlandığını görebilirsiniz. Antikçağ’da bu bölgeye “Bal yiyenlerin yurdu” demişler.

vize-marmara-skal-007.jpg

vize-marmara-skal-009.jpgTARİHİ ESERLER
Belde girişindeki Kıyıköy Kalesi, tamamen taşa oyularak yapılmış Aya Nikola Manastırı görülmeden dönülmez. Kales, şehrin en yüksek tepesinde Hisartepe’de dimdik ayakta duruyor. Kale mahallesi’nin yolları Arnavut kaldırımlarıyla kaplı, kapıları ve duvarları onarım geçirmiş, yenilenmiş gibi duruyor.

vize-marmara-skal-011.jpg
vize-marmara-skal-012.jpg
vize-marmara-skal-013.jpg
vize-marmara-skal-014.jpg
Kaleden aşağı inin ve MS 6. yüzyılda Jüstinyen döneminde yapılan Küçük Ayasofya, bugünkü adı Gazi Süleyman Paşa Camii yer alıyor. Antik tiyatro ve Şerbetdar Hasan Bey Camii görülmesi gerekenler.

Papuçdere yakınındaki Kızılağaç Cehennem Şelaleleri, fotoğraf ve doğa yürüyüşü tutkunlarının uğrak noktası oluyor. Vize’de Trakya’nın üçüncü büyük mağarası Yenesu (Balkaya) Mağarası, sarkıt ve dikitleriyle sihirli bir ortam sunuyor. Ayrıca Vize’den ayrılırken yolunuzun üzerindeki Çakıllı’da, 815 yaşındaki tarihi çınar ağacı yer alıyor.

Bu haber toplam 3755 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.