• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 7 °C

Marmara Skal, 14’cü yaşını brunch buluşmasında kutladı

Marmara Skal, 14’cü yaşını brunch buluşmasında kutladı
Marmara Skal Kulübü üyeleri Moda Deniz Kulübü’nde brunch’ta buluşarak hem ulu önderi andı, hem de 3 Haziran 2008’de kuruluşunun 14’cü yılının kutladı.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Marmara Skal Kulübü üyeleri 1935 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulan Moda Deniz Kulübü’nde brunch’ta buluşarak hem ulu önderi andı, hem de 3 Haziran 2008’de kuruluşunun 14’cü yılının kutladı. Türkiye’deki 1923’te Cumhuriyet’in ilanından sonra gelişen kıyafet ve sosyal yaşam devrimlerinin simgesi haline gelen “Moda” semti ve onunla bütünleşen Moda Deniz Kulubü’nde buluşan Marmara Skal Kulübü üyeleri, Türkiye’nin tarihi geçmişinde önemli olan yerin kutsallığını yaşama fırsatı buldular.
marmara-skal-025.jpg
httpswww.turkiyeturizm.comskal-marmara-kulubu-kuruldu-11530h.htm.jpg
marmara-skal,-010.jpg
Haziran ayının tılsımına katılan, “İkizler Burcu” doğumlular için özel pasta ile doğum günleri kutlandı. Haziran doğumlular hazırlanan pastayı hep birlikte üfleyerek insanlık için sağlık ve mutluluk dileklerinde bulundular.

httpswww.turkiyeturizm.comskal-marmara-kulubu-kuruldu-11530h.htm.jpg-003.jpg

MARMARA SKAL KULÜBÜ’NÜN KURULUŞU
HABER İÇİN LİNKE TIKLAYIN

https://www.turkiyeturizm.com/skal-marmara-kulubu-kuruldu-11530h.htm

httpswww.turkiyeturizm.comskal-marmara-kulubu-kuruldu-11530h.htm.jpg-001.jpg

Marmara Skal Başkanı Merih Kırlı “Marmara Skal Kulübü, İstanbul'un Anadolu yakasında Skal Marmara Kulübü, Skal International Genel Sekreteri Jim Power’ın 3 Haziran 2008’de geçmiş dönem başkanı Orhon Atameriç’e gönderdiği yazı ile resmen kuruldu. Jim Power'ın gönderdiği yazıda "Skal İnternational Marmara" adıyla kurulan kulübün 693 numara ile 3 Haziran 2008"den itibaren faaliyete başlayabileceği bildirildi. Biz de bir Haziran günü kurulan ve ilk toplantısını Moda Deniz Kulübü’nde yapan Marmara Skal ülyelerini kuruluşumuzun 14’cü yıldönümünde bir araya getirerek tarihi görevimizi yaptık” dedi.

ilkay-bener-002.jpg

İLKAY BENER MARMARA SKAL’A ÖNCÜ OLMUŞTU

Türk turizminin önemli isimlerinden Sümer Turizm’in sahibi ve uzun yıllar Japon Havayolları, JAL’ın Türkiye temsilciğini yapan İlkay Bener, Marmara Skal’un kuruluşu için büyük gayret göstermişti. Skal Marmara Kulübü’nün kurucusu ve Skal Internatonal Şeref Üyesi olan 52 yıllık turizmci Ilkay Bener, 22 Ocak 2018’de 82 yaşında hayatını kaybetti. Bu vesileyle Türk turizminin çok değerli temsilcisi, bir çok yeniliğe imza atan ve havacılık sektöründe yaptığı işlerle hala unutulmayan sevgili dostum İlkay Bener’i anarak toprağı bol olsun ve ışıklar içinde olsun diyorum.

httpswww.turkiyeturizm.comskal-marmara-kulubu-kuruldu-11530h.htm.jpg-004.jpgMarmara Skal Yönetimi: Cem Türkkan, Merih Kırlı, Arto Işıkçı, Tolga Ünalsın

httpswww.turkiyeturizm.comskal-marmara-kulubu-kuruldu-11530h.htm.jpg-005.jpg

İKRAMLAR VE BİLGİ ALIŞVERİŞİ YAPILDI.

Buluşmaya eşleriyle birlikte katılan üyelere Moda Deniz Kulübü’nün muhteşem mutfağının zengin ikramları sunuldu. Toplantıya katılan üyeler aradan geçen süre içinde yaptıkları faaliyetleri ve gezilerini anlatarak üyeleri bilgilendirdiler. Edremit’e yerleşen üyelerden Bahadır Biçer,bölgenin tarihi ve kültürel yapılısını anlatarak üyeleri bu güzellikleri görmeye çağırdı. Güneydoğu gezisi yapan Banu Yurdabak’ta bölgenin sihirli yapısı hakkında bilgi verdi.Ferzan Kırhan'da Doğu ve Güneydoğu izlenimlerini anlattı. Orhon Atameriç, gezdiği bölgeler hakkında bilgi verirken en kısa sürede bölgesel kültür gezileri yapmak üzere program hazırlanması gerektiğini önerdi. Bu öneri üzerine tüm üyeler yapılacak gezilerin çok faydalı olacağını belirterek katılmaya hazır olduklarını bildirdiler.

moda-kulubu-001.jpg

MODA DENİZ KULÜBÜ HAKKINDA

Kalamış Koyu’nun doyumsuz gizemi, diğer yanınızda Marmara’nın üstünüze üstünüze gelen hırçın lodosu, anlatılması güç bir heyecanla sizleri içine çeker
Sonraları adı Moda Koyu olan bölgenin Türkiye’nin Cumhuriyet tarihi ve denizcilik tarihinde önemli bir yeri vardır.
Moda Deniz Kulübünün kuruluş tarihi 8 Nisan 1935’tir. Kuruluş emrini veren de büyük Önder Atatürk’tür. Kulübün kuruluşuna ilişkin yazılmış kitapların hemen hepsinde; “Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 1927 tarihinde ilk kez İstanbul’a gelen Önder, Ertuğrul Yatı ile Moda Koyu’nda gezinti yaparken, Moda’da yaşayan İngiliz aileler tarafından kurulan Yat Kulübünü görür. Kulüp ve etkinlikleri hakkında çevresindekilerden bilgi alır.

İNGİLİZLERİN VAR TÜRKLERİN NEDEN OLMASIN?
Daha sonraki yıllarda ise Kulübün ilk Başkanı olacak Celal Bayar’ın da katkısı ile Türkler’in de benzer bir kulüp kurmasını ister. İşte o dönemde Atatürk, “Madem İngilizler’in bir Yat Kulübü var, neden Türkler’in de olmasın?” diyerek Türkiye’nin sosyal gelişimi için önemli bir hareket başlattı.

Moda Deniz Kulübünün özellikle Moda’da kurulması, asla bir tesadüfün veya anlık bir kararın sonucu değildi.

Kadıköy ve özellikle Moda köklü kültürlere ev sahipliği yapmış önde gelen semtlerimizden birisiydi. Atatürk de kurulacak kulübün, böyle bir kültür zemininde filizlenerek yeşermesini, örnek olmasını istedi.

MODA, ADI FARKLILIKTAN GELİYOR
1839 Tanzimat Dönemi’ni takip eden yıllar, sosyal yaşamda batı kültürünün etkin olduğu bir dönemdir. Avrupalı gibi yaşamak ve davranmak, o dönemlerde yavaş yavaş Beyoğlu’ndan Boğaz kıyılarına, oradan da Moda ve Adalar’a doğru yayılmaya başlar. Bir süre sonra Moda, bu tarz yaşam biçiminin merkezi olma yolunda ilerler.
1885’li yılların başında bu yerleşime katılan, başta İngilizler olmak üzere İtalyanlar, Fransızlar daha önceden yerleşik Türkler ile Moda’da adeta bir mozayik oluşturdu.

Moda’ya gelip yerleşen Levanten dediğimiz bu insanlar, o dönemin ticaret hayatında da söz sahibi idiler. Moda’da evleri, Galata’da işyerleri bulunurdu.

Reginald Whittall ailesi de bu yıllarda Moda’ya gelip yerleşenlerdendir. Ayrıca takip eden yıllarda Moda, Mussolini ve Hitler rejiminden kaçan pek çok bilim adamına da ev sahipliği yaptı.
Sokaklarında dolaşan, döneme göre ilginç sayılacak şapkalı hanımlar, değişik kıyafetleri ile ilgi çeken beyler, alışılmışın dışındaki bir yaşam tarzı, bu farklılığı vurgulayan çarpıcı örnekleri oluşturuyordu.
İşte semtin adı olan “Moda” da bu farklılığı vurgulamak üzere konmuştu. Hatta, Sami Paşazade’nin Sergüzeşt adlı romanında Moda Burnu’ndan söz ediliyor. Yani semte Moda isminin verilmesi 1885’li yıllara kadar uzanıyor.

1923 yılında Cumhuriyet’in ilanı ile ardı ardına gelen devrimlerin yarattığı çağdaş yapı ve anlayış, Moda’da eskiden beri mevcut olan bu yaşam tarzına hiç yabancılık çekmeden oturmuştu..

MODA ÇOK RENKLİLİK VE SESLİLİĞİN SİMGESİYDİ
Bu yıllarda toplumun önde gelen Türk ailelerinin de özellikle bu semte gelip yerleşmesi, Moda’yı çok sesliliğin ve renkliliğin simgesi haline getirmiştir.
Atatürk, Celal Bayar’ın getirdiği öneri üzerine “Bir Türk Kulübü de biz kuralım” talimatını verirken, kuşkusuz denizcilik ve yat sporları ile uğraşma, önde gelen amaç oldu. Fakat bu aktiviteyi sürdürebilmek için bir kültürel altyapı da olması gerekiyordu. Moda’nın bu çağdaş yapısı ve bu tür sportif girişimlere olan eğilimi en az ilk faktör kadar etkili oldu.

ATATÜRK, KRALLAR VE KRALİÇELERİ MODA’DA AĞIRLADI
İşte Atatürk bu farklılığı sezerek, Kulübün böyle bir kültür yapısı üzerinde kurulmasını ve bu yüzü ile öne çıkmasını arzu etti.

Atatürk’ün her fırsatta Kulübü ziyaret etmesi ve kuruluşunun hemen ertesi yılında kendisini ziyaret etmek üzere Nahlin Yatı ile İstanbul’a gelen İngiltere Kralı VIII. Edward’ı Kulüpte karşılaması, bu gerçeği destekleyen olaylardır. Bunun yanı sıra, Atatürk’ün yaşamındaki kısa süre içinde, Romanya Kralı Carol’u ve daha birçok devlet adamını, Kulübün ev sahipliğinde burada ağırladı.

Bir süre Moda Deniz Kulübü’nde görev yapan Mahmut Baler’in anlatımında ise şu sözler yer alıyor:
“Atatürk, İngiliz Kralı 8. Edward’ı bu kapıdan karşılamış ve teşyi etmiş, Irak Kıralı Faysal ile İran Şahı Rıza Pehlevi ile eşi Süreyya da bu kapıdan buyur edilmişlerdi. Akşam yemekte Kral Pehlevi, eşi Süreyya’yı dansa kaldırınca bizler de hemen dansa kalkmış, kalabalık pistte Kral ve Kraliçeyi yakından görmeye çalışmıştık.”

Atatürk’ün her zamanki ileri görüşüyle Moda Deniz Kulübünün kuruluş çekirdeğinde özgürlükçü düşünce vardır. Çağdaş yaşam anlayışı vardır ve Cumhuriyet Devrimleri’ne bağlılık vardır.

Bu haber toplam 3055 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.