ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA - Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), Ticaret Bakanlığı ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) İşbirliğiyle dış ticaret bilgilendirme semineri düzenlendi. MATSO Otagar Toplantı Salonunda gerçekleşen seminere MATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Arslan, yönetim kurulu üyeleri, BAİB TİM Delegesi Murat Güngör ile çok sayıda ihracatçının yanı sıra ihracat yapmak isteyen firmaların temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasında MATSO Başkan Yardımcısı Şükrü Arslan, güçlü bir ekonominin en önemli özelliklerinden birisi de uluslararası alanda rekabet eden bir ekonomi olduğunu belirterek MATSO yönetimi olarak 6 yıl önce göreve geldiklerinde şehrin ihracat potansiyelini artırmak amacıyla bir dizi çalışma yaptıklarını söyledi.
5 yılda 28 milyon 246 bin dolarlık ihracat gerçekleşti
2013 yılında "Merhaba Dünya" diyerek Manavgat ekonomisinin uluslararası alana açılması, bu alanda rekabet edebilmesi, güçlenmesi, ihracatı artırması için Oda olarak çalışmalar ortaya koyduklarını kaydeden Arslan, bu kapsamda ihracatı artırmaya yönelik bir çok çalışma yaptıklarını anlattı. Manavgat ihracatının bu çalışmaların ardından 28 milyon 246 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Arslan, “Ne mutlu ki bize bu çalışmalarımızın meyvesini almaya başladık, Manavgat, 2013-2018 döneminde toplamda 28 milyon 246 bin dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. 2013 yılında 1 milyon 248 bin dolarlık ihracat yapılırken, 2018 yılında 15 milyon 580 bin dolarlık ihracat hacmini Manavgat ekonomisi yakalamıştır. 2018 yılındaki artış 2013 yılına göre ise yaklaşık yüzde 1148,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Manavgat ekonomisi başta yaş sebze ve meyve, toprak ve seramik ürünleri, gemi ve yat ürünleri, deri ve deri mamulleri, elektrik ve elektronik makineleri, kimya ürünleri, madencilik ürünleri ile ihracatta yer almaktadır” dedi.
İhracatla ekonomiye daha çok katkı sağlamak istiyoruz
Manavgat iş dünyası ve ihracatçıları olarak yapacakları ihracat ile ekonomiye daha çok katkı sağlamak istediklerini vurgulayan Arslan, “ Manavgat iş dünyası, ayakları yere sağlam basan bir dış ticaret ve ihracat için devlet destek ve hibeleri ile ihracatçıların daha çok desteklenmesini bekliyor ve talep ediyor. Manavgat iş dünyası ve ihracatçıları olarak hem ilçe hem bölge ve hem de ülke ekonomisine daha çok katkı vermek istiyoruz.Bu toplantıların bilgilendirmenin de ötesine geçerek destek ve hibe olarak ihracatçılara, ihracat yapmak isteyenlere geri dönme noktasında büyük faydaları olacağını düşünüyoruz. Manavgat olarak, devletimizin hibe ve desteklerinden daha çok yararlanmak istediğimizi belirtir, toplantının amacına ulaşması temennimizi dile getirir, hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım” diye konuştu.
Uzmanlar katılımcıları bilgilendirdi
Açılış konuşmalarının ardından söz alan İhracatı Geliştirme Ahmet Küçükaslan ihracat mevzuatı ve dâhilde ve hariçte işleme rejimleri konuları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Ticaret Uzmanı Ali Erdal ise uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi, pazar araştırması ve pazara giriş desteği, e- ticaret sitelerine üyelik desteği, pazara giriş belgelerinin desteklenmesi, Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşması, Türk malı imajının yerleştirilmesi ve TURQUALITY'nin desteklenmesi ile yurt dışı birim, marka ve tasarım destekleri ve yurt dışında gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesi konularına değindi.
Seminerin son konuşmacısı, Ticaret Uzmanı Harun Koçak ise Birleşik Arap Emirlikleri pazarına ihraç imkânları konusunda bilgilendirme yaptı.
Seminer sonun konuşmacılara Manavgat’ın yöresel ürünlerinden oluşan hediye paketi takdim edil
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.