İSTANBUL- Maliye Bakanlığı düzenlediği zorunlu hizmet içi eğitim seminerlerinden ticari kazanç elde ettiği ve bunun vergisini ödemediği iddiasıyla İstanbul Rehberler Odası, İRO’ya yasadışı davranış olan “usulsüzlükten” 400 bin TL ağır para cezası verdi. Turizm eski bakanı Ertuğrul Günay’ın “takdiri Maliye’ye bıraktığı” yazıya rağmen ceza alan İRO, suçunu kabul ederek uzlaşma yoluyla cezasının 41 bin 500 TL’ye indirdi ve cezanın taksitler halinde ödenmesini kararlaştırdı. Böylece turist rehberleri meslek odalarının usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle Maliye ile karşı karşıya kaldılar. İRO’yu ise Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay’ın Maliye Bakanlığı’na yazdığı yazı ile aracı olması bile kurtaramadı.
Maliye tarafından İRO ya verilen cezanın Turist Rehberleri tarafından duyulunca rehber platformalır ve sosyal medyada eleştiriler yapıldı. İRO yönetiminden açıklama istendi. Bunun üzerine İRO Başkanı yaptığı açıklamada yapılanların “bakanlık talimatı” adı altında yapıldığını belirterek “üyelerimizden tahsil etmediğimiz bedeller” diye garip bir açıklama yaptı.
Eski bakan Ertuğrul Günay ise “Bakanlığımızın talimatıyla yapılan zorunlu hizmet içi eğitim seminerlerinden gelir elde ettikleri gerekçesiyle haklarında inceleme başlatılan İstanbul Rehberler Odası'nın durumunun bu çerçevede değerlendirilmesini rica ederim. Bu yazı İstanbul Rehberler Odası'nın talebi üzerine verilmiştir” diyerek olaya sahip çıkar görüntü vermedi.
Olayla ilgili rehberlerin internette yer alan platformları ve sosyal medyada yer alan bilgiler şöyle:
UĞUR AYYILDIZ UYARMIŞTI
İstanbul Rehberler Odası-İRO, yasadışı uygulamalar yaptığı gerekçesiyle eski TUREB başkanlarından Uğur Ayyıldız’ın uyarılarını dinlemeyerek zorunlu hizmet içi eğitim seminerlerinden ticari kazanç elde etti ve bunun vergisini ödemedi. Uğur Ayyıldız, yönetimin sürekli hata yaptığını ve yasadışı para topladığı iddialarını Maliye Bakanlığı’na taşıdı. Bunun üzerine yapılan inceleme sonucu ise Maliye bakanlığından İRO İstanbul Rehberler Odasına usulsüzlükten ağır ceza yağdırdı.
İRO Başkanı “Mali müşavirlerimize de danışarak; tavsiyeleri doğrultusunda, sonucu garantili olmayan bir dava açmak ve olayı uzatmak istemedik” gibi bir açıklama ile cezayı ödeyeceklerini bildirdi.
İRO Başkanından aşağıdaki açıklama yapıldı:
Sevgili Arkadaşlar,
Bundan bir süre önce, bir meslektaşımızın ihbarı/şikayeti üzerine, Maliye Bakanlığı İRO'nun geçmişte düzenlediği zorunlu hizmet içi eğitim seminerlerinden ticari kazanç elde ettiği ve bunun vergisini ödemediği iddiasıyla bir inceleme başlattı
Bu aşamada, konuyu tüm açıklığıyla zaten yaptığımız ilk Delege/Danışma Kurulu toplantımızda, delegelerimizle paylaşmıştık.
HATAYI “BAKANLIK” ADINA YAPMIŞLAR
Aslında bildiğiniz gibi zorunlu hizmet içi eğitim seminerleri yönetmelik gereği vize almak için yapılması gereken eğitimlerdi. Bunlar bakanlık talimatıyla, bakanlık adına, bakanlığın belirlediği ücret ve koşullarda, bakanlığın gözetim ve denetiminde, çoğunlukla odalar tarafından düzenlenmekteydi.
Seminer ücretlerini değiştirme, ücretlere KDV ilave ederek rehberlerden tahsil etme, seminer düzenleme görevini bir başka kuruluşa devretme yetkimiz bulunmamaktaydı. Bakanlıkça odalara bildirilen seminer uygulama esasları dışına çıkıldığında, ağır yaptırımları vardı.
Maliye Bakanlığı'nın incelemesi esnasında içinde bulunduğumuz durumu ayrıntıları ve belgeleriyle birlikte aktarmaya çalıştık. Bu eğitimleri ticari kaygı gütmeden, Bakanlık talimatıyla yaptığımızı anlatmaya çalıştık.
ESKİ BAKAN GÜNAY KURTARMAK İSTEMİŞ
Hatta önceki bakanımız sayın Ertuğrul Günay, Maliye Bakanlığı’na hitaben bir örneği aşağıda yer alan ve durumu çok güzel özetleyen bir yazı gönderdi. Yazıyı mesajımızın sonunda, aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.
Süreç bu şekilde ilerlerken, bizler durumu aktarmaya çalışırken ve önceki bakanımızın yazısı hazırlanırken, Maliye Bakanlığı denetmeni odamız hakkında bir rapor hazırladı ve adımıza seminerler için tahsil edilen bedeller üzerinden oldukça yüklü miktarda bir KDV borcu tahakkuk ettirdi. Aslında talep edilen KDV'ler, üyelerimizden tahsil etmediğimiz bedellerdi.
BAKAN GÜNAY’IN ADI VE TALİMATI OLDUĞU İLERİ SÜRÜLMÜŞ
Bu konularda uzman kişiler ve bir danışmanlık firmasından da görüş aldık, onların da yönlendirmesi sonucu Uzlaşma Komisyonu’na girmeye karar verdik. Ardından, bir sonraki aşama olan uzlaşma komisyonu toplantısına girdik ve uzlaşma komisyonu üyelerine durumumuzu yeniden anlattık, zaten bir kurum olarak tüm beyanlarımızı eksiksiz yaptığımızı, kötü niyetli olmadığımızı, seminerleri bakanlık talimatıyla yaptığımızı, seminer dönemi sonunda herhangi bir kâr elde etmediğimizi gördüler. Sayın Günay'ın yazısını da kendileriyle paylaştık.
400 BİN TL'LİK CEZANIN 160 BİN TL OLDUĞU İLERİ SÜRÜLDÜ
Uzlaşma Komisyonu; durumun aktardığımız şekilde olduğunu görerek; maksimum düzeyde inisiyatif kullanarak; raporda talep edilen ve gecikme faiziyle birlikte yaklaşık 160.000 TL olan tutarı, cezaları da kaldırarak 41.500 TL’ye çektiler. Mali müşavirlerimize de danışarak; tavsiyeleri doğrultusunda, sonucu garantili olmayan bir dava açmak ve olayı uzatmak yerine, bu iyi niyetli yaklaşıma olumlu yanıt verme kararı aldık ve uzlaştık. Şimdi 41.500 TL’lik bu tutar da, taksitler halinde ödenecek.
Durum bundan ibaret olup, bilginize sunulur.
İRO Yönetim Kurulu
BAKAN GÜNAY İSE YAZIDA "TAKDİRİ" MALİYE'YE BIRAKIYOR
İRO Başkan yaptığı açıklamada Kültür ve Turizm eski bakanı Ertuğrul Günay’ın İRO ya yardımcı olmak için Maliye bakanlığına bir yazı gönderdiğini ve kendilerine sahip çıktığını iddia etti. Ancak eski bakan Ertuğrul Günay’ın yazısında odaların eskiden seminer yaparak gelir elde ettiklerini, hata yaptıklarında yasal faizleriyle ceza verildiğini anlatarak seminer düzenlemenin yasayla ortadan kalktığını belirtiyor. Eski Bakan Günay, Maliye Bakanlığı’na yazdığı yazıda “hizmet içi eğitim seminerleri yürürlükten kalkmıştır” diyerek değerlendirmenin bu şekilde yapılması gerektiğini belirterek İRO’ya sahip çıkan bur tutum sergilemiyor.
ESKİ BAKAN GÜNAY KURALLARI ANLATIYOR
Eski Bakan Ertuğrul Günay’ın Maliye Bakanlığı’na yazısı şöyle:
“Maliye Bakanlığına,
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Yasası 22 Haziran 2012 tarihinde yayımlanana kadar yürürlükte olan ve bakanlığımızca yürütülmekte olan Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği'nin (Resmi Gazete Tarihi: 25.11.2005, Resmi Gazete Sayısı: 26004) 32. maddesi gereği, bakanlığımıza bağlı profesyonel turist rehberleri yıllık vizelerini yaptırabilmek için en az üç konuda hizmet içi eğitim seminerlerine katılma zorunlulukları bulunmaktaydı.
Geçtiğimiz dönem içinde bu zorunlu hizmet içi eğitim seminerlerini zaman zaman bakanlık olarak kendimiz düzenlediğimiz gibi, zaman zaman, ilgili Yönetmelikte meslek kuruluşu olarak tanımlanan ve 5362 sayılı Kanuna göre kurulmuş bulunan turist rehberi esnaf odalarına da, bakanlığımız adına gene bakanlığımız gözetim ve denetiminde, talimatımızla yaptırdık.
BAKAN SADECE SEMİNER TALİMATLARINI BELİRTİYOR
Uygulama esasları her yıl için bakanlığımızın yayımladığı talimatla belirlenmiştir. Bu talimatlar ya bir sonraki yıl için önceki yılın sonunda ya da o yıl için yılın başında esnaf odalarına iletilmiştir. Bu talimatımızla, hangi seminer konuları, seminerlerin ne bedelle yapılacağı, hangi tarihlerde yapılacağı, hangi odaların kimler için seminer düzenleyeceği gibi bilgilerin yanında; adımıza seminer düzenleme görevi verilen odaların, bu görevi kendileri dışında başka herhangi bir kurum, kuruluş, vakıf, şirket, iktisadi teşekkül ve benzeri hiçbir kuruluşa devredemeyeceği, seminer ücretlerinin kendileri dışında başka hiçbir kuruluş tarafından tahsil edilemeyeceği konuları bildirilmiştir.
GÜNAY "HATALI ÜCRETLERİ YASAL FAİZİYLE ALIYORDUK" DİYOR
Turist rehberi esnaf odalarının hizmetiçi eğitim seminerlerini yürütmede herhangi bir inisiyatifleri olmadığı gibi, talimatlarımıza uymamak gibi bir durumları söz konusu olamazdı. Odaların bakanlığımız Uygulama Esaslarına uymaması halinde; Odaların seminerler için tahsil ettikleri ücretleri DÖSİMM hesabımıza yasal faiziyle birlikte aktarması gibi yaptırımlarımız vardı.
Meslek kuruluşu niteliğindeki esnaf odaları, söz konusu zorunlu hizmet içi eğitim seminerlerini, talimatımızla ve bakanlığımız adına aracılık ederek, belirlediğimiz esaslar çerçevesinde; gelir elde etmek amacı gözetmeden, eğitim amacıyla ve mümkün olabilecek en yüksek standartlarda düzenlediler. Hatta bazı yıllarda odaların seminer gelirlerinin seminer giderlerinden az olmasından ötürü seminer giderleri için kendi bütçelerinden kaynak aktardıkları da olmuştur.
GÜNAY: YENİ YASAYLA SEMİNERLERİN KALKTIĞINI BELİRTİYOR
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Yasası 22 Haziran 2012 tarihinde yayımlanmasıyla birlikte eski yönetmelik ve dolayısıyla hizmet içi eğitim seminerleri yürürlükten kalkmış, eski esnaf odaları da yeni Turist Rehberliği Meslek Yasası kapsamında kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip odalara dönüşmüştür.
BAKAN “YAPMADILAR” DEMİYOR, SADECE “RİCA” EDİYOR
Bakanlığımızın talimatıyla yapılan zorunlu hizmet içi eğitim seminerlerinden gelir elde ettikleri gerekçesiyle haklarında inceleme başlatılan İstanbul Rehberler Odası'nın durumunun bu çerçevede değerlendirilmesini rica ederim. Bu yazı İstanbul Rehberler Odası'nın talebi üzerine verilmiştir.
Ertuğrul Günay
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı”
YAPILAN UYGULAMA MAHKEMEYE TAŞINMIŞTI
Aslında İstanbul Rehberler Odası, İRO’nun 2007 yılında hizmet içi zorunlu seminerlerini “uygulama esaslarına aykırı yaptığı” Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri tarafından tespit edilerek ceza verilmişti. Eski bakan Günay’ın müdahalesiyle İRO’nun ceza almasını önlemişti.
Ancak yapılan uygulama Şerif Yenen yayınlanan bir CD kayıtta yer aldığı gibi şaibeli seminerleri yaptığını itiraf etmiş ve bu görüntüler internette yer almıştı.
http://www.dailymotion.com/video/xch93j_yro-2007-yaibeli-seminerleri-itiraf_news#.UStVuh2eNxs
İRO UYGULAMIŞ, BAKANLIK GÖZ YUMMUŞ!
Türkiyeturizm.com’da yapılan şaibeli seminerlerin bakanlık tarafından örtbas edildiğine yer vermişti.
https://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=34943&uniq_id=1362100004#.UStssh2eNxs
Öte yandan İRO Üyesi Uğur Ayyıldız yapılan bu usulsüzlükleri mahkemeye taşıyarak İstanbul Turist Rehberleri Odası Başkanı Şerif Yenen ile mahkemelik olmuştu.
Ayyıldız,17 Kasım 2009'da savcılığa İRO Başkanı Şerif Yenen'le birlikte eski yönetim kurulu üyeleri aleyhinde şikayette bulundu. Ayyıldız şikâyetinde İRO'ya kaydı bulunmayanlara odanın yasadışı seminerler verdiğini, esnaf sicil kaydı olmayanları odaya kayıtlı gibi göstererek muhtelif miktarlarda para tahsil edildiğini iddia etti.
İRO BAŞKANI CEZA ALAN SEMİNERLERİN YASAL OLDUĞUNU İDDİA ETMİŞTİ
Savcılığa çağrılan İRO Başkanı Şerif Yenen odanın seminer verdiği kişilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geçerli kokartına sahip yasal rehberler olduğunu ileri sürdü. Şerif Yenen'in ifadesinde "Bir kimsenin turist rehberi olarak çalışabilmesi için odanın bir yetkilendirme yapması ve bu şekilde oda üyelerini zarara uğratması mümkün değildir. Seminerler yasaldır. Şikâyetçi oda üyesidir. İddia ettiği gibi üye olmayanlardan aidat toplamamız mümkün değildir. Herhangi bir usulsüzlüğümüz varsa genel kurulumuz var. Orada hesap veririz. Kanunsuz işlemimiz yok" şeklinde ifade verdiği bildirildi.
BAKAN GÜNAY: SORUNU ÇÖZME SÖZÜ VERMİŞTİ
İstanbul Rehberler Odası (İRO) Başkanı çeşitli ortamlarda ve kendi kayıt altına alıp, rehberlere dağıtımını yaptığı CD’de de yasalara aykırı seminer verdiklerini, ARO ve İZRO’nun şikayetleri üzerine bakanlıkça soruşturulduğu ve kendilerine ceza verildiği belirtti. Ancak, bakanla yaptığı görüşmede bu sorunu çözeceğinin sözünü verdiği ve bekleyip göreceklerini belirtti.
Şikayet üzerine yapılan soruşturmada savcılık, yeterli delil olmadığı gerekçesiyle 12 kişi hakkında 'kovuşturmaya yer olmadığı' yönünde karar verdi.
Bunun üzerine Uğur Ayyıldız takipsizlik kararına itiraz etti. Bakırköy 9.Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın takipsizlik kararını kaldırdı.
Davanın ilk duruşması, tarafların hazır bulunduğu 20 Ocak 2011 günü yapıldı. 26 Nisan 2011 gününde yapılan ikinci oturumda sanıklar hakkında beraat kararı verildi.
Mahkemenin kararı şöyle oldu:
“İRO Yönetim kurulunda yer alan, Sanıklar Şerif Yenen, Mustafa Metin Kural, Sedat Bornovalı, Ayşe Nükhet Everi, Aydın Kudu, Şafak Şallı, Caner Gürellier, Sinan Duman, Ayşe Avcı, Mustafa Ata Işıkçıus, Selim Akin, Ahmet Serhan Güngör hakkında, nitelikli dolandırıcılık iddiasıyla cezalandırılması için kamu davası açılmış ise de, sanıkların eyleminde sanıkların suçu oluşturmadığı, eylemlerinde herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı anlaşıldığından, üzerlerine atılı müsnet suçlarından ayrı ayrı beraatlerine, dair yasa yolu açık olmak üzere, temyiz için yargıtay’a başvuru yapılabileceği karar verilmiştir.”
ŞİMDİ SON KARAR YARGITAY DA
İstanbul Rehberler Odası (İRO) 2007 seminerleri uygulama esaslarına aykırı uygulamalarıyla ilgili olarak ise Şerif Yenen ve yönetim kurulu hakkında Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada mahkemenin beraat kararı üzerine Uğur Ayyıldız kararı temyiz etti. Uğur Ayyıldız’ın itirazı üzerine gerçek kararı Yargıtay verecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.