• BIST 9647.27
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 8 °C

Malatya’ya uluslararası festivali

Malatya’ya uluslararası festivali
Dünyanın gözdesi kayısısı ile tanınan Malatya’nın Güney Kore’nin Gwangyang kasabası gibi uluslararası Kayısı Çiçeği Festivali’ne ev sahipliği yapması isteniyor.

MALATYA – Dünyanın gözdesi kayısısı ile tanınan Malatya’nın uluslararası Kayısı Çiçeği Festivali düzenlemesi isteniyor. Tarihi 17. yüzyıla kadar giden Malatya kayısısı dünyada bilinmezken, üretime 20. yüzyılda başlayan Güney Kore’nin Gwangyang kasabası, Kayısı Çiçeği Festivali ile 5 yüz bin turist çekiyor.
Baharın gelmesiyle gökyüzündeki bulutlar ağaçların dallarına konar Malatya’da. Bembeyaz kayısı çiçekleriyle süslenir şehrin her yanı. Ancak Malatyalı, bu güzelliği pek göremez. Çünkü aynı mevsim dünya kayısı üretiminin yüzde 20’sinin yapıldığı şehir için, hasat zamanına hazırlığın başladığı tarihtir.

DÜNYANIN KAYISISINI ÜRETİYORUZ AMA KIYMETİ YOK
Malatyalı, “Dünyanın kayısısını üretiyoruz ama kıymeti yok.” diyerek ifade ediyor hislerini. Geçtiğimiz yıl kayısıya biçilen fiyat düşük olunca çiftçiler meyveyi dalında bıraktı. Toplayanların çoğu da ürünleri Karakaya Barajı’na döktü. Bu sorunun en önemli sebebi ise yurtdışına ham olarak gönderilen ürünün ‘Malatya’ imzasıyla satılmaması. Birçok ülke, ürünlerini hazır halde ve markalı olarak satarken Türkiye, genellikle işlenmemiş olarak ihraç ediyor. Malatya kayısısının yurtdışında tanıtımı adına bir şey yapıldığını söylemek de zor. Hasat zamanı yapılan Kayısı Festivali ise turistlere yönelik olmaktan çok yerli halk için düzenleniyor. Öte yandan kayısı üretiminde dünyada ilk yirmiye giremeyen Güney Kore’nin 2.500 nüfuslu Gwangyang kasabası, bir haftada 5 yüz bin turist çeken Kayısı Çiçeği Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Bu rakam, Malatya’ya son on yılda gelen toplam turistten daha fazla.

KAYISI FESTİVALİ İÇİN BUZ PATENİ ÖRNEĞİ VERİYOR
Malatyalı olan Marketing Türkiye Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen Ocakoğlu, şehirde düzenlenen Kayısı Festivali için buz pateni örneği veriyor. Buz pateni yarışmalarında teknik ve estetik olarak iki ayrı puan verildiğine dikkat çeken Ocakoğlu, “Burada teknik kayısıdır. O zaten mükemmel olmalıdır. Estetik ise çiçektir. Çiçek, manayı ifade eder. Sizin asıl puan alacağınız alan burasıdır.” diyerek, çiçeğin önemine dikkat çekiyor. Malatya’nın birçok önemli değere sahip olduğunu belirten Ocakoğlu, kent pazarlamasında tek bir şeyi markalaştırmanın önemine dikkat çekiyor. Daha önce birçok fuar düzenlendiğini anlatan Ocakoğlu, bütün bu etkinliklerin tek bir şemsiye altında toplanması gerektiğini söylüyor. “Taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyorlar.” diyen Ocakoğlu, düzenlenen etkinlikleri üniversite ve şehrin aydınlarının da sahiplenmesi gerektiğini vurguluyor.
Şehrin yöneticileri son birkaç yıldır turizmi canlandırmaya çalışıyor. Eski Malatya olarak da bilinen Battalgazi ilçesindeki tarihi eserler restore edilerek turist çekilmeye çalışıyor. Ancak kültür turizmi göz ardı ediliyor. Yurtiçi ve yurtdışından turist çekmek amacıyla neden daha büyük bir kayısı festivali yapılmadığı sorusunu akıllara getiriyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.