İZMİR - Türk şirketlerinin son dönemlerde Makedonya'ya ilgisinin arttığı, devletin özendirici tutumu sayesinde doğrudan yabancı sermaye yatırımı yapan Türk şirketlerinin sayısının 100'ü bulduğu öğrenildi. Ülkedeki toplam Türk yatırım tutarı ise yaklaşık 170 milyon dolara ulaştı.
Makedonya Devlet Bakanı Adnan Kahil'in davetlisi olarak bu ülkeye giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığındaki heyet, Üsküp'teki görüşme maratonunun ardından Türkiye'ye döndü. Üst düzey devlet yöneticileriyle yapılan görüşmeler, oldukça sıcak ve dostane bir havada geçti. Özellikle İzmir ve Ege Bölgesi'yle Üsküp arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için temeller atıldı. Ulaştırma, yol, metro, ekonomi, gıda, tarım, su ve kanalizasyon dağıtımı ile arıtma tesisleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
İki ülke arasındaki tarih ve kültür bağlarının daha da güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Kocaoğlu, kurulan sıcak temasların İzmir'de perçinlenerek devam etmesi dileğiyle Bakan Kahil başta olmak üzere Ulaştırma Bakanı Mıle Yanakievski, Çevre Bakanı Celil Bayrami ve Tarım Bakanı Ace Spasenovski'yi İzmir'e davet etti. Kısa sürede gelmesi beklenen Makedonya heyetinin, hem şehri tanıma fırsatı bulacağı hem de yatırımlar ve çeşitli konularda işbirlikleri için işadamları ve sanayicilerle görüşmeler yapacağı belirtildi. Üsküp'teki görüşmeler sırasında İzmir heyetine, Makedonya ile ticari ilişkiler ve yatırım imkanlarına ilişkin bir rapor da sunuldu. Raporda Makedonya ekonomisi ve dış ticaretine ilişkin istatistikler, ülkedeki yatırım ortamı, Türkiye ile arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler ayrıntılarıyla yer alıyor.
Raporda sıralanan Makedonya'daki başlıca Türk yatırımları şunlar:
* Üsküp'ün en işlek yerinde Haziran 2005'te açılan Ramstore alışveriş ve eğlence merkezi.
* 1999'dan beri faaliyetini sürdürmekte olan Ziraat Bankası şubesi
* Haznedar Holding tarafından satın alınan ve işletilen, refrakter malzemesi üreten Gostivar'daki "Vardar Dolomit" fabrikası.
* Zorlu Holding tarafından Mayıs 2007'de Üsküp'teki Ohis Sanayi Bölgesi'nde yerel bir ortakla açılan ev tekstili üretim tesisi.
* Yağyemezler Kumaşçılık Ltd.Şti.'nin İştip'teki kumaş üretim tesisi.
* Ustrumca'daki ayçiçek yağı fabrikası.
* Dubrova'daki tarım kompleksi.
* Manastır'daki bira fabrikası.