• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 18 °C

Lokantalara ‘diaspora’ rötuşu

Lokantalara ‘diaspora’ rötuşu
Rifat Hisarcıklıoğlu: İmaj sorunu nedeniyle dünyanın dört bir tarafında boy gösteren Türk restoranlarına ’diaspora’ ayarı geliyor.

ANKARA- Dünyanın dört bir tarafında boy gösteren Türk restoranlarına ’diaspora’ ayarı geliyor. Dünya Türk İş Konseyi Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ciddi bir imaj sorunu olduğunu tespit ettik. Ortak bir kurumsal imaj oluşturup standartları yükselteceğiz” dedi. Proje kapsamında tüm restoranlara Türk tasarımcılar tarafından standart bir iç mimari ve kurumsal kimlik hazırlanacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğindeki Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) “Kalbe giden yol, mideden geçer” düşüncesinden hareketle yurtdışındaki Türk restoranlarına el atıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk lokantalarının ülke imajı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek, “Biz Türkler, restoran işletmeciliği konusunda oldukça iyiyiz ancak imaj sorunu yüzünden gelirler istenilen seviyede değil. Eğer imaj sorununu aşabilirsek restoran sayımızın iki yıl içinde 5 kat, ciroların da 2.5 kat artması pekala mümkün” dedi.

DTİK toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, bu konuda kapsamlı bir yol haritası hazırladıklarını ifade etti. Hisarcıklıoğlu’nun verdiği bilgilere göre ilk etapta bir ‘kurumsal imaj kataloğu’ hazırlanacak. Dünyaca ünlü Türk tasarımcıların desteğiyle iç mimari ve kurumsal kimlik standartları oluşturulacak. Bu standartlara uygun malzeme ve ekipmanlar hazırlanacak. Hemen ardından bu master plan kapsamında Türk lokantalarının iç dizaynı ve servis standartları yeniden şekillendirilecek.

Proje hakkında bilgi veren ‘Avrupa’nın döner Kralı’ lakaplı işadamı Remzi Kaplan, “Türk döneri ve yemeklerini birçok ülke kendi ürünüymüş gibi sunuyor. Yunanlılar, Araplar ve İsrailliler bizim yemeklerimizi çok daha şık mekanlarda ve çok daha yüksek fiyatlarla satıyor. Bizim bunlardan ders almamız lazım. Kurumsal kimlikten, temizliğe kadar bir dizi standart oluşturup rakiplerimizden ayrışmamız gerekiyor.” dedi. Çalışmalar kapsamında ilk etapta Almanya Berlin’deki bir restoranın elden geçirileceğini kaydeden Kaplan, “Hedefimiz öncelikle AB ve ABD’deki lokantaları değişim kapsamında yeniden şekillendirmek. Daha sonra diğer ülke ve şehirlerdeki kurumları da değiştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında olmak istediğini hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bu da sadece içerideki güçle olmaz, dışarıdaki gücü içerideki gücü birleştirmekle olabilir. İşte bunun adımlarını atıyoruz” dedi.

3. büyük diaspora olacağız

Türk diasporasını önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünyanın üçüncü büyük diasporası haline getirmek istediklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “En kalabalık olmayacağız ama en etkinlerden birisi olmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ”Hedef 80 ülke 300 şehir. Bu faaliyetlerin hepsini de önümüzdeki bir yıl içinde uygulamaya koymayı hedefledik. Bu hedeflere ulaşmak istiyoruz” dedi ve ekledi: “ İki yıl içinde 100’den fazla ülkede 2 bine yakın temsilciyle hareket eden çok büyük, geniş bir örgütlenme modeline sahip kavuşmayı hedefliyoruz.”

Coca-Cola Campany Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Dünya Türk iş Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Muhtar Kent de, “Asıl amaç Türk ve Türkiye markasını yurtdışında yükseltmek, yüceltmek. Amaçlardan bir tanesi Türk kadınlarını yurtdışında güçlendirmek. Yine yurtdışında yaşayan profesyonelleri, Türk girişimcilerin kendi aralarında daha yakın iletişim kurmalarını sağlamak ve Türkiye ile olan bağlantılarını güçlendirmek” bilgisini verdi. İki senedir devam eden çalşmaların olumlu neticeler vermeye başladığını kaydeden Kent, ”Ben şuna inanıyorum. Türkiye markasının yurtdışında saygınlığı her gün yükseliyor. Buna nasıl katkıda bulunuruz. Türkiye imajını ve markasını hem kuvvetlendirecek şekilde hem de yurtdışında yaşayan Türklerin daha başarılı olmasını sağlamak için canla başla çalışıyoruz” dedi.

Toplantıya kimler katıldı?

Basına kapalı olarak gerçekleştiren DTİK Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu ortak toplantısına şunlar katıldı: Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Palmali Holding’in sahibi Mübariz Mansimov, Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, New York Barosu üyesi ve WHITE & CASE hukuk şirketinin Başkan Yardımcısı Aslı Başgöz, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Akademisyen ve iş adamı Yalçın Asyalı, Moda tasarımcısı Atıl Kutoğlu, Remzi Kaplan, Celal Seçilmiş, Ömer Süsli, Turgut Torunoğulları, Ali Galip Savaşır, Nejdet Demiryürek, Mehmet Öztürk.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.