FETHİYE-Bu yıl 4.'sü düzenlenen uluslararası Likya yolu ultra maratonu Fethiye'den başladı. Toplam 509 kilometre uzunluğundaki tarihi Likya yolunun 240 kilometrelik bölümünü kapsayan maratona 34'ü yabancı 150 yarışmacı katılıyor. Likya yolu ultra maratonunun startı Ölüdeniz 'de Likya yolu girişinden verilirken, ilk gün 36,5 kilometrelik Ölüdeniz Sidyma Antik Kenti'ne kadar süren maratona 95 yarışmacı iştirak etti. Start verildiği anda çığlıklar atan yarışmacılar Ölüdeniz 'in muhteşem manzarasında yol aldılar. 6 gün devam edecek çeşitli etapların bulunduğu maratonda 60'a yakın kadın maceraperest yer alıyor. Amerika, Almanya, Hollanda, İngiltere, Rusya, Romanya ve değişik ülkelerden 34 yarışmacının da katıldığı maratonda son teknolojik takip cihazları kullanılıp yarışmacıların yolunu şaşırıp kaybolmalarının önlenmesi için takibi de yapılıyor.
Ulusal Medikal Kurtarma ekibinin de etaplar boyunca hazır bekletildiği maratonun geleneksel hale getirileceği kaydedildi. Likya Yolu Ultra Maratonu, Türkiye'de düzenlenmiş olan "ilk ultra maraton" olma özelliğine sahip, yüksek mücadeleye dayalı uluslararası bir spor organizasyonu. Likya Yolu parkurunun içinde barındırdığı ayırt edici özelliklerle dünyadaki başlıca ultra maraton destinasyonları arasında kısa sürede çok özel bir yer edinirken, bu spora gönül vermiş koşucular için hepsi ayrı birer cazibe unsuru olan yüksek zorluk derecesi, büyüleyici tarihsel dokusu ve eşsiz doğal güzellikleri ile bu organizasyon hemen her yıl daha fazla katılımcıyı adeta mıknatıs gibi çekecek.
Likya Yolu ultra maraton organizasyon yetkililerinden Tolga Gözüm organizasyonun her katılımcıya açık olduğunu belirtti. Organizasyon hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Tolga Gözüm, "Maratonda 4 kategori bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ultra maraton. Yarışın esas konsepti o. Ultra maraton yarışımıza 30 koşucumuz katılıyor. 8'i yabancı sporcu. Bu sporcularımız 240 km yarışacak. Ölüdeniz'den start aldılar ve Antalya Faselis'e kadar değişik miktarlarda rotalar koşup yarışı tamamlayacaklar. En uzun koşacakları etap Demre'den Çıralı'ya kar 102 km. Bunun yanı sıra 6G kategorimiz var. 6G Kategorimiz günde 15 ile 20 km koşulması ve 7 etap koşulması anlamına geliyor. Onlar da yine buradan başlıyorlar. Faselis'e kadar gidiyorlar. Fakat arada bazı noktalarda transfer olacak. Ultra maratoncular kadar koşmayacaklar. 3. kategorimiz zor bir etap bu yarışın 5. etabına denk geliyor. Bazı sporcular sadece o etabı koşmak için gelecek. Bu etap 100 km üzerinde. 24 saatten fazla süren bir yarış. Son kategorilerimiz 4G olarak isimlendirdiğimiz yarışın 4. günü aramıza katılacak olan sporcularımızın 4 gün koşacağı bir etap olacak. Toplamda 150'nin üzerinde sporcumuz bulunmakta. Bayan katılımı gerçekten çok fazla yüzde 40'larda diyebilirim. Sponsorların verdiği bazı ödüller var. Ödül anlamında çok zengin bir organizasyon değil ne yazık ki. Bu yarışın en önemli konseptinden birisi arazi çok zor. Kaybolmamaları lazım. GPS cihazlarıyla yolu takip edecekler. Rotalarını biz yüklüyoruz. Bir de takip cihazlarımız var. Bu takip cihazlarıyla yarışmacıları takip ediyoruz. Kaybolma durumlarını takip etmek için" dedi.
"DÜNYANIN HER YERİNDEN YARIŞMACI GELİYOR"
Yarış direktörü Taner Damcı, Likya Yolu maratonunun uluslararası bir maraton olduğunu söyleyerek "Dünyanın en zor maratonlarından birisi. En yüksek teknolojinin kullanıldığı bir ultra maraton. GPS ve takip cihazları var. Bu kadar yüksek teknolojinin kullanıldığı ultra maraton dünyada hemen hemen yok. Gittikçe artan uluslararası katılımcı var. Dünyanın her yerinden koşucular geliyor. 250 km'yi koşarak geçmek insanlara cazip geliyor. Dolaylısıyla bu duyuldukça dünyada daha fazla katılımcı olacaktır. Geçen yıllara göre artan sayıda yabancı koşucu sayımız var şuanda. Amerika'dan, Almanya'dan, Hollanda'dan, İngiltere'den, Rusya'dan, Romanya'dan birçok farklı ülkelerden koşucu var. Yurt dışından 34 kişi katılacak. Pek çoğu 250 km'nin tamamını koşacaklar" diye konuştu.
"EĞLENCE İÇİN KATILIYORUZ"
Aralarında doktor, mühendis, kimyager, özel sektör yöneticilerinin de yer aldığı katılımcılar, maratona daha çok macera ve eğlence için katıldıklarını söylediler. Ultra maratona katılan Göksan Çınar eğlence için yarışmaya katıldığını söylerken, Çağla Pole "Doğayı görmek ve macera olsun diye yarışmadayım" dedi. Üniversite öğrencisi Mukaddes Şahin, atletizm sporunu sevdiğini, bu amaçla katıldığını kaydetti. 56 yaşındaki Bakiye Duran ise ilk yarışa da katıldığını çevresindeki kişilerin katılmaları için çaba gösterdiğini her yıl katılmaya devam edeceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.