İSTANBUL- Her yıl farklı kentte düzenlenen geleneksel lezzetler, 23-25 Mayıs"ta UNESCO"nun Dünya Mirası Listesinde olan Tarihi Kentler Birliği üyesi Safranbolu"da bir araya gelecek.
Anadolu Halk Mutfağı Derneği"nin düzenlediği Geleneksel Lezzetler Şenliğinin birincisi 2006"ta Tokat"ta, ikincisi geçen yıl Sivas"ta yapıldı.
Beş yörenin lezzetlerinin buluştuğu Sivas"taki şenliği iki yüze yakın katılımcı takip etti. Gurmeler, yemek yazarları, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve sektör firmaları yer aldı.
Şenlikte, arama toplantıları yapılarak Anadolu"nun yemek kültürü, doğal besin kaynaklarının sürdürülebilirliği ve kullanılması, unutulan mutfak kültürü ve yok olmaya yüz tutan besin kaynaklarıyla günümüzün yemek kültürü konularında detaylı sunumlar ve tartışmalar yapıldı.
Yapılan tüm çalışmalar bir kitapta toplanarak kalıcılığı sağlandı.
Mutfak Dostları Derneği ve Avrasya Aşçılar Derneği"nin de destek verdiği Geleneksel Lezzetler Şenliği , ülkemizde yemek kültürü alanında yapılan ve envanter oluşturma amacıyla konusunda uzman birçok ismi bir araya getiren en kapsamlı etkinlik olarak yoluna devam ediyor.
Bartın, Bolu, Çankırı, Kastamonu ve Karabük yörelerinin yemekleri üç gün boyunca Safranbolu"nun tarihi dokusu eşliğinde katılımcılara sunulacak. Yöresel yemeklerin, profesyonel mutfak şefleri tarafından hazırlanarak aslına uygun özellikte olması sağlanacak.
Karabük Valiliği ve Safranbolu Kaymakamlığı"nın da desteğini alan organizasyonun ev sahipliğini bu yıl Safranbolu Belediyesi yapacak. Belediye Başkanı Nihat Cebeci"nin içten katkılarıyla hazırlanan Geleneksel Lezzetler Şenliği ne geri sayım başladı. Safranbolu halkı ve esnafı şimdiden kolları sıvadı. Şenliği büyük heyecanla bekleyen kentliler, özellikle şenliğin açılış kortejinde yer almak için hazırlıklar yapıyor. Karnaval havasında geçmesi beklenen açılış kortejinde, Safranbolu"yu yansıtan pek çok mizansen yapılması bekleniyor.
UNESCO"nun Dünya Mirası Listesinde olan ve Korumanın Baş Kenti olarak kabul edilen Safranbolu"daki şenliğe, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu"ndan 20 kişilik bir ekip de katılarak destek verecek.
Türk Japon Dostluk Günü Düzenlenecek
Şenlik kapsamında Türk Japon Dostluk Gününün ikincisi de kutlanacak. Kutlamalara Japonya Büyükelçisi katılacak. Şenlikte, Japonya mutfağından da örnekler sunulacak.
Dünya"nın en pahalı baharatı Safran, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
Ağırlığına göre Dünya"nın en pahalı baharatı olan Safran, aynı zamanda yetişmesi zor olan bitkiler arasında. Anavatanı Güney Asya olan bitki, yüzyıllardır pek çok alanda aranılan özelliklere sahip. İçine konulduğu yemeğe altın gibi sarı renk katan Safran, tıp ve kozmetik alanında da kullanılıyor. Osmanlı döneminde üretimi 8-10 ton olan Safran, bugün sadece Safranbolu"nun Davut Obası Köyü"nde 3-4 dekarlık bir alanda üretiliyor.
Üretimin azalmasına neden olan en önemli etkiler arasında ise zor yetişen ve az ürün veren bitkinin üretici tarafından tercih edilmemesi geliyor. Safran yetiştiriciliğine ilginin azalmaya başladığı günümüzde, bitkinin yok olma tehlikesine dikkat çeken uzmanlar, Mayıs ayında yapılacak şenlikte Safran"ın önemine değinen sunumlar yaparak konuya dikkat çekmeye çalışacak.
Geleneksel Lezzetler Şenliği arama toplantılarında, basının ve kamuoyunun da desteğiyle Safran yetiştiriciliğinin desteklenmesi konusunda yapılacak çalışmaların ilk adımlarının atılması planlanıyor. Şenliğin, bu amaca hizmet edecek olmasından memnun olan Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, sivil bir alanda böylesine önemli bir konunun tartışılacak olmasının gerekli mekanizmaları da tetikleyeceğini belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.