ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKIYE TURIZM
İSTANBUL- Türkiye’de satılan havayolu biletleri pazarının yüzde 20’sine hakim olan acentelerin Moris Turizm Başkanı Moris Kohen Kasar ve Eltra Turizm Başkanı Muammer Güner önderliğinde bir araya gelerek kurulan Kurumsal Acenteler Platformu- KURAP üyeleri, St.Regis İstanbul Hotel’de yapılan toplantıda “Havayolu biletleri satan acentelerin uzmanlık dalları nedeniyle farklılıklar bulunuyor. KURAP kısa adıyla kurduğumuz Kurumsal Acenteler Platformu’na üye 18 acente ile 2017 rakamlarıyla 4 milyar 7 milyon lira olan bilet satışının yüzde 20 sini gerçekleştiriyoruz. TÜRSAB’ın iş yoğunluğu bizlerin sorunlarını çözmeye yetmişor. Bu nedenle bir araya gelerek TÜRSAB’a yardımcı olmak için bir araya geldik” dediler.
ÖNEMLİ ACENTELER YER ALIYOR
St.Regis İstanbul Hotel’de yapılan toplantıya KURAP kurucuları olan Active Turizm İstanbul, Alabanda Turizm Ankara, Antur İstanbul, Arkas Turizm İzmir, Cappadoce Tour İstanbul, Connection Tour İstanbul, Doktoroğlu Turizm İstanbul, Eltratur İstanbul, Entaş Turizm İstanbul, İtaltur İzmir, Mappa Tur İstanbul, Meridian Tur İstanbul, Moris Turizm İstanbul, Ottomantur Bursa, Prowin Turizm Ankara ,Türk Ekspres İstanbul, Vista Turizm İstanbul gibi Türkiye’nin kurumsal satışında yer alan önemli acenteleri katıldı.
TÜRSAB’IN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEĞİZ
KURAP Kurucu Başkanı Moris Kohen TÜRSAB’ın yükünü almak ve kurumsal acentelerin sorunları çözmek için yola çıktıklarını belirterek şöyle devam etti: “Bahsi geçen acentelerin sorunlarını çözmeye yönelik bu platform aynı zamanda sekörün ihtiyacı olan kalifiye personel eğitimine de eğilecektir. Asıl amacımız, kurumsal acentelerin gündemini meşgul eden sorunlarına çözüm ararken, aynı zamanda proaktif olup, yarınları bugünden görmeye çalışmak ve gerekli adımları buna göre atmaktır.
TÜRSAB’ın, uzmanlık gerektiren, tüm bu sorunlarıyla, detaylı bir şekilde ilgilenmesini beklemek, haksızlık olur. Sivil Toplum Kuruluşları’nın bu kadar önem arz ettiği günümüzde, artık hepimiz elimizi taşın altına koymalı ve uzmanlık odaklı küçük gruplarla kendi sorunlarımızı, ön çözüme ulaştırmaya çalışarak, meslek örgütümüze yardımcı olmalıyız. KURAP olarak bazı grupları ve kişileri destekleme konusunda hiçbir çekincemiz yoktur. Üyelerimizin istediği adayı destekleme hakkı vardır. Bu nedenle TÜRSAB içindeki herhangi bir grubun yanında değil, kurumsal bilet satan acentelerin menfaatlerinin yanındayız.
HAVAYOLLARI İLE ACENTELER ARASINDAKİ GERGİNLİK BİTMELİ
Öncelikli hedeflerimizde havayolları ile acenteler arasındaki gerginliği bitirerek barışmak istiyoruz. Havayollarına uygun bir dille aynı gemide olduğumuzu anlatmamız lazım. Artık havayollarından barışçıl ve çağa uyumlu adımlar bekliyoruz. Ayrıca kurumsal acentelerin personel kalitesine geliştirmek için çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Eğitimli ve kaliteli personelle kurumsal firmalara daha iyi hizmet sunmamız gerektiğini biliyoruz. Kurumsal şirketlere hizmet vermekiçin kurumsallaşmak gerekiyor. Hizmet sektöründe yüzde 100 kurumsallaşma olamıyor. Kontak kaybolunca uzun vadede sıkıntılar yaşanıyor. Biz kişilerle diyalogları kaybetmeden kurumsallaşmak zorundayız. Bu nedenle uzmanlaşma gerekiyor. Yüzde 95 oranında kurumsal şirketlerle çalışıyoruz. Sokaktan geçen yolcuya bilet satmıyoruz. Müşteri portföyümuzün devamlılığı var.
TURIZMDE YENI UZMANLIK ALANLARI OLUŞTU VE IHTIYAÇLAR ÇEŞITLENDI
Hızla değişen ve gelişen dünyamızda, uzmanlık alanları aynı hızla daralmaktadır. Bu kural tıpta, mühendislikte olduğu gibi, turizm mesleğinde de geçerlidir. Meslek örgütümüzün kurulduğu yıllarda tüm turizm acentelerinin sorunları oldukça benzerlik gösteriyordu. Tüm ülkelerde olduğu gibi, zamanla ülkemizde de turizm alanları çok çeşitlendi ve bu yüzden TÜRSAB ihtisas komiteleri oluşturuldu. Günümüzde ihtisas komiteleri dahi ortaya çıkmaya devam eden farklı konular ve sorunlarla uğraşmaya yetmiyor, çünkü ayni komite içindeki sorunlar bile, acentelere göre farklılık arz ediyor.
Düne kadar IATA acentelerinin sorunları dediğimiz konular, kendi içlerinde benzerlik gösterirken, bugün inanılmaz değişkenlikler göstermektedir. Hiçbir acentemizin sorunu diğerinden daha az veya daha çok önemli değildir. Hepsi eşit önemde olmakla beraber birbirlerinden çok farklıdır.
KURAP, NİCELİK OLARAK AZ, NİTELİK OLARAK YÜKSEK POTANSİYELE SAHİPTİR
Moris Kohen, Muammer Güner ile TÜRSAB IATA komitesinde iken tüm acentelerin farklı talepleri karşısında Kurumsal Acenteler Platformu’nun kurmayı yıllar önce düşündüklerini, belirterek “Bu bağlamda kurumsal müşterilere hizmet veren bir grup acente, “kurucu acenteler” sıfatıyla bir araya gelerek, kısa adı KURAP olan Kurumsal Acenteler Platformu’nu kurma kararı aldıklarını belirterek “Homojen bir yapının yakalanması mümkün olmuyor. 9 bin acentenin sorunu önemlidir. Ancak ayrıştırmanın olması gerektiğini düşünüyoruz. Kurumlara hizmet veren Kurap olarak nicelik olarak sayımız azdır. Ancak nitelik olarak ciddi bir potansiyele sahibiz” dedi.
HIZLA GELİYEN İNTERNETLE BİRLİKTE YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ
KURAP’ın kuruluşunu muhalefet algısı yaratacağı için TÜRSAB seçimlerinden çok sonraya bıraktıklarını belirten Moris Kohen,“Biz kesinlikle Türsab’a alternatif değil, sadece Türsab’a yardım etmeye niyetliyiz. Sorunları kendi aramızda çözelim ve Türsab’a yardımcı olalim şeklinde yola çıktık. 70’li yıllarda Türsab’ı kuranlar ve 1618 sayılı yasayı oluşturalar arasında babam Jak Kasar’da yer aldı. Bu nedenle TÜRSAB’a karşı olmam mümkün değildir” dedi.
KURAP’ın kuruluşunun 14 Şubat’ta gerçekleştiğini ve ayda bir kez toplandıklarını anlatan Moris Kohen şöyle devam etti: “Amacımız kurumsal çalışan acentelerin sorunlarını çözebilmektir. Kurumsala hizmet verebilecek personel, kalifiye personel yetiştirmek için çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Dünya hızlı gelişiyor, buna uyum sağlamak istiyoruz. Gelişme bize gelmeden biz ona gidelim ve önlem alalım, değişimlere hazırlıkli girelim istiyoruz. İnternet gibi bir dev var bununla çalışmayı öğrenmeliyiz. Ev ödevimizi düzgün yaparsak internetin bize rakip olacağını düşünmüyorum. Müşterilerin düşünce yapılarını iyi analiz ederek isteklerine hızlı cevap vermemiz gerekiyor.”
ONLİNE’A RAĞMEN ACENTENİN GÜCÜ DEVAM EDECEK
Lufthansa ve Pegasus havayolları ile toplantılar yaptıklarını sözlerine ekleyen Moris Kohen 2017’de yapılan 4 milyar 7 milyon liralık toplam bilet satışının yüzde 20’sini 18 acente ile yaptıklarını belirterek “700 IATA acentesi içinde online satanlar dahil toplam pazar payı yüzde 25-30 civarındadır. 772 milyon liralık IATA- BSP (Ödeme Planı) cirosu, 600 milyon liralık ta bilet dışı ciromuz bulunuyor. 1.7 milyar liralık ciro KURAP üyelerine aittir. Ayrıca Bilet dışı 600 milyon liralık ciroda önemlidir. Bu havayolu bilet satışlarında acentelerin ne kadar önemli olduğunu göstergesidir. Online sistemlere rağmen acente faktörü daha uzun yıllar devam edecektir. Öte yandan hizmet bedelinin dünyada sıfır olduğu biliniyor. Bu göz önüne alınarak rekabet edilebilir bir ortam yaratılmalıdır. Türkiye’de komisyondan hizmet bedeine geçiş 1 Nisan 2007’de gerçekleşti. Ama yüzde 9 olan komisyonlar yüzde 6’ya kadar indi. Bütün bunlar olurken acenteler adına adeletli bir sistem geliştirilmelidir. Çünkü THY’nin yüzde 80 satışı acentelerle olmaktadır. Bu arada havayolları ek hizmetler satarak gelirini artırmayı hedefliyor ve acentelerin yaptığı işleri yapmaya çalışıyor. Bütün bunlar olurkan acentelerin farklı yöntemler geliştirerek bu duruma uyum sağlayarak, menfaatlerini artırıcı projeler geiştirmesi gerekmektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.