• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 16 °C

Kurul TÜRSAB'ı geri çevirdi

Kurul TÜRSAB'ı geri çevirdi
Bankaların internet üzerinden acenteciliğe soyunması ve korsan acentecilik yapması hakkında Rekabet Kurulu "bizim işimiz değil" diye TÜRSAB’ı geri çevirdi

İSTANBUL- ISAD Başkanı Selma Yılmaz'ın uyarısına rağmen bankaların internet üzerinden acenteciliğe soyunması ve korsan acentecilik yapması konusunda başvuran TÜRSAB'ı Rekabet Kurulu  "bizim işimiz değil" diyerek geri çevirdi. Selma Yılmaz başvuru yerinin Rekabet Kurulu değil, 1618 Sayısı yasa'nın korunması için Cumhuriyet Savcılığı olduğunu belirterek "TÜRSAB bankalarla ilişkisi bozulmaması için acentelere bir yıl kaybettirdi" dedi.

ISAD BAŞKANI UYARMIŞTI
ISAD Başkanı Selma Yılmaz"ın bankaların internet üzerinden acenteciliğe soyunması ve korsan acentecilik yapması konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı"na yaptığı başvuru üzerine bakanlık işi takip etmesi için TÜRSAB"a devretmişti. TÜRSAB ise 1618 Sayısı yasa uyarınca bankaları Cumnuriyet savcılığı"na şikayet edeceğine, rekabet Kurulu"na başvurmuştu. Aradan geçen bir yıl sonunda Rekabet Kurulu TÜRSAB"ı “Bu bizim işimiz değil” diye cevap verdi. Böylece acenteler; karşılarında büyük finans güçleriyle dikilen bankalar karşısında TÜRSAB"ın "oyalama siyaseti" sonucu bir yıl kaybetmiş oldu.
ISAD Başkanı Selma Yılmaz, TÜRSAb"ın Rekabet kurulu"na başvurusu sırasında yanlış yaptığını belirterek “TÜRSAB acenteleri oyalıyor” şeklinde açıklama yapmıştı. Bu durumda Rekabet Kurulu verdiği kararla Selma Yılmaz"ı haklı çıkardı.

REKABET KURULU YILMAZ&I ONAYLADI
ISAD Başkanı Selma Yılmaz Rekabet Kurulu"nun kararı üzerine şunları söyledi:  “Türsab ın sektörümüzü oyaladığını, uçak bileti ve banka ilişkisinin rekabet kurulu ile ilgisinin olmadığını ISAD olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı"na yaptığım başvuruda belirtmiştim. Bakanlıkta TÜRSAB"ı bu konunun çözümü için görevlendirdi. Ancak bakanlığa rağmen TÜRSAB"ın bankalarla kötü olmaya niyetinin olmadığını belirterek, bakanlığı ve acenteleri oyalamak için Rekabet Kuruluna başvurduğunu ve bizim Rekabet Kurulu ile işimizin olmadığını söylemiştim. Bu görüşümü çeşitli turizm platformlarında dile getirerek sektörü ve TÜRSAB"ı uyarmıştım. İşte bu Rekabet Kurulu kararı bizim ne kadar haklı olduğumuzu ve TÜRSAB"ın iyi niyetli olmadığının kanıtı olarak ortadadır. Rekabet Kurulu benim söylediklerimi doğrulamıştır. Benim 6 ay önce ve şimdi söylediklerimi TÜRSAb bilmiyor muydu? Burada açık bir şekilde bankalarla iyi ilişki içinde olan TÜRSAB"ın sektöre verdiği zarar vardır.”

BANKALARIN TELEFON ÜZERİNDEN UÇAK BİLETİ SATIŞI
Kurul ayrıca, Toyotasa Toyota Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş. ve yetkili satıcılarının Toyota marka otomobillerin yedek parça, bakım ve onarım hizmetleri pazarında, kanunun “Rekabet Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar” veya “Hakim Durumu Kötüye Kullanma” başlıklı maddelerini ihlal ettikleri iddiasına ilişkin olarak yaptığı inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetin reddine karar verdi.
Aynı çerçevede Kurul, bankaların telefon ve internet üzerinden uçak bileti satışına aracılık etmelerinin Rekabet Kanunu kapsamında herhangi bir işlem yapılmasını gerekli kılmadığını kararlaştırdı.

REKABET KURULU'NDAN ANADOLU JET"E VİZE ÇIKTI
Rekabet Kurulu, Türk Havayolları A.Ş'nin Anadolujet markası adı altında sunduğu yolcu taşımacılığı hizmetiyle ilgili yapılan şikayetlerin 4054 sayılı Rekabet Kanununu ihlal niteliğinde olmadığına karar verdi. Kurul, geçen haftaki toplantısında, Türk Hava Yolları A.Ş'nin Ankara merkezli yurt içi hatlarda Anadolujet markası ile yolcu taşımacılığı hizmeti sunmasının, “tüketicilerin tercih seçeneklerini kısıtladığı, tüketicileri daha düşük bir hizmet kalitesiyle uçuş yapmaya zorladığı, yanıltıcı tanıtım yoluyla tüketicileri yanılttığı ve tüketiciler arasında ayrımcılığa yol açtığı” iddiaları ile başlatılan incelemeyi sonuca bağladı.
Buna göre Kurul, Türk Hava Yolları A.Ş. tarafından yapılan tanıtımların aksine Anadolujet'in fiyatlarının düşük olmadığı, esasında indirimli biletlerin az sayıda olduğu ve bunların turizm acentelerince veya büyük şirketlerce önceden kapatıldığı, bu nedenle bireysel müşteriler için düşük fiyatlı bilet bulma imkanının ortadan kalktığı yönündeki iddiaların Rekabet Kanunu kapsamında olmadığı yönünde görüş bildirdi. Kurul, Türk Hava Yolları A.Ş'nin “Ankara merkezli yurt içi hatlardaki seferlerine son vermek suretiyle tüketicilerin tercih seçeneklerini kısıtladığı ve tüketicileri daha düşük kaliteli hizmet sunan Anadolujet ile seyahat etmeye zorladığı, ayrıca bu uygulamalar yoluyla Ankara merkezli yurt içi hatlarda seyahat eden tüketiciler aleyhine ayrımcılık yapmak suretiyle hakim durumunu kötüye kullandığı” iddiasının ise Kanun kapsamında ihlal niteliğinde olmadığına ve şikayetin reddine karar verdi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.