İSTANBUL- Kurumsal Acenteler Platformu - KURAP adina Moris Kohen Kasar, turizm ve seyahat sektörünün tamamen durduğunu belirterek en büyük sermaye olan müşteri ve tedarikçi ağlarında çok ciddi kayıplar ve iflaslar oluşacağını söyledi. Kasar, belirterek “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sektörü ayakta tutacak destek mekanizmaları acilen hayata geçirilmelidir” dedi.
SEKTÖR BÜYÜK BOYUTTA SAĞLIK SORUNU YAŞIYOR
Uluslararası ve ulusal sosyal, ekonomik ve siyasal değişikliklerden çok hızlı ve derin etkilenen sektörümüz dünyanın daha önce deneyimlemediği boyutta bir sağlık sorunu ile karşılaşmış durumdadır. Dün itibariyle Corona Covid-19 salgını Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel pandemi olarak sınıflandırılmıştır.
NE KADAR SÜRECEĞİ HAKKINDA ÖNGÖRÜ YOK
Resmi açıklamalardan anlaşılan henüz yayılmasına karşı önlem alınma aşamasında olunduğu ve ne kadar süreceği ile ilgili hiçbir öngörü olmadığıdır. KURAP olarak yaptığımız toplantılarda oluşan görüş Corona salgınının etkisinin virüsün ömründen çok daha uzun olacağı yönündedir ve bu bizi alınması gereken tedbirlerin ne kadar hızla hayata geçirilebileceği konusunda ciddi endişeye sevk etmektedir.
İFLASLAR OLACAKTIR
Dünyadaki toplam borç tutarının dünya gayrisafi milli hasılasının 3 katı civarlarında telaffuz edildiği bir ortamda ekonominin bir gün bile durmaya tahammülü yoktur. Korkumuz odur ki dünya çapında iflaslara kadar varacak olumsuzluklar kapıdadır. Krizin yayılma hızı, inanılmaz küçük kar oranları ile çalışan biz seyahat acentelerini, birçok ülke yönetimini olduğu gibi, tamamen savunmasız yakalamıştır.
KREDİ ÇALIŞTIĞIMIZ MÜŞTERİNİN İFLASI TEHLİKELİ
En büyük sermayemiz olan müşteri ve tedarikçi ağlarımızda çok ciddi kayıplar oluşacaktır. İç ve dış piyasada kredili çalıştığımız müşterilerin olası iflası bizleri ciddi ekonomik darboğazlara sürükleyebilir.
Incoming’ de oluşturduğumuz müşteri ağının “tüm ülkelerin ardı ardına ilan ettiği seyahat yasakları” dolayısıyla, yaşamaya başladığı ekonomik sıkıntılara ne kadar dayanacağı meçhuldür.
KAÇININ AYAKTA KALACAĞI MEÇHULDUR
Incoming acentelerinin müşterileri gelen yolcular değildir, yurtdışındaki tur operatörleridir ve Pandemi sona erdiğinde kaçının ayakta kalacağı da meçhuldür. Bu belirsiz bir süre topyekûn iş kaybı, sıfır kazanç demektir. Öte yandan IATA acentelerin gelirleri, sıfıra hızla yaklaşan bilet satışları nedeniyle, bir ay gibi kısa bir zamanda tarihinin en düşük seviyesine inmiştir.
TURİZM VE SEYAHAT SEKTÖRÜ TAMAMEN DURDU
Söylemek istemesek te turizm ve seyahat sektörü tamamen durmuştur. Asıl sorun da corona virüs salgınının ne kadar süreceğinin paralelinde, yaşanacak tahribatın boyutu ve sonrasında nasıl bir dünyanın bizi karşılayacağıdır.
DESTEKLER ACİLEN DEVREYE GİRMELİ
Öncelikle kurumlar arası işbirliğiyle, diğer ülkelerin paralelinde, kısa, orta ve uzun vadeli senaryoları açıkça tartışmalı ve sektörü makul bir süre ayakta tutacak destek mekanizmalarının acilen devreye sokulmasını sağlamalıyız.+
ACENTELERE YÖNELİK SOMUT TEDBİRLER GEREKİYOR
Bu bağlamda Turizm İstişare Kurulu’nun Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a sunduğu önlemlere ilişkin talepleri destekliyor, ancak özellikle kurumsal, orta, küçük ölçekli acentelere yönelik somut tedbirleri çok daha derin düşünmemiz gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.
Kurumsal Acenteler Platformu - KURAP adına Moris Kohen Kasar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.