ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanlığı ve sektör örgütleri, koronavirüs sonrası turizm tesislerinde uygulunacak sağlık ve hijyen protokolleri üzerinde çalışma yürütüyor. Hazırlanan taslak metnin kısa süre içinde tamamlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
MASKE, ATEŞ ÖLÇÜMÜ, OTEL İÇİNDE KARANTİNA ALANI
Turizm sektörü mayıs sonu itibariyle yeniden faaliyete geçmeye hazırlanırken, tesislerin koronavirüs sertifikası alabilmek için yerine getirmeleri gereken kriterler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. İşletmelerde uygulanacak sosyal mesafe kuralından hijyen uygulamalarına, personele verilecek eğitimlerden genel alanların, odaların ve tuvaletlerin temizliğine; misafir karşılamadan havuzlara ve SPA’lara kadar her alan için kriterlerin belirlendiği kontrol listesine göre tesislerin, maskesiz müşteriler için maske bulundurmak, misafirlerin ateşini ölçmek, acil durumlar için otel içinde karantina alanı belirlemek gibi yükümlülükleri bulunacak.
BAKANLIK BELGELİ İŞLETMELERİ KAPSAYACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan İşletme veya Yatırım Belgesi almış işletmeleri ve Bakanlık tarafından uygun görülecek işletmeleri kapsaycak olan sertifika değerlendirme formu; Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, WTO-Dünya Sağlık Örgütü, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, TSE 13811 nolu Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemleri, HACCP ilkeleri, Ulusal ve Uluslararası Sağlık ve Turizm Sektörleri uygulama örneklerine dayanılarak hazırlandı.
PERSONEL KORUYUCU KIYAFET GİYECEK, GİRİŞ-ÇIKIŞTA ATEŞİ ÖLÇÜLECEK
Hazırlanan listede çalışanların uyması gereken kurallara da özellikle dikkat çekiliyor. Çalışanlar arasında sosyal mesafe, personelin işe giriş ve çıkışlarda ateşinin ölçülmesi, işe giriş ve çıkışlarda koruyucu ekipman kullanması, Covid-19’la ilgili uygulanacak eylem planı ile ilgili eğitim verilmesi gibi pek çok önlem yer alıyor.
ODALAR 12 SAAT BOŞ KALACAK
Oda kriterlerine göre ise, odaların mümkün olduğunca 12 saat boş bırakılması, temizlik görevlilerinin koruyucu kıyafet giymesi, odalarda tek kullanımlık eşyaların olması ve Covid-19 teşhisi konmuş misafirin odasının 72 saat boş tutulması ve misafirin kullandığı yatak örtüsü, çarşaf gibi malzemelerin ayrı bir ambalajla alınması gibi önlemler yer alıyor.
Mutfaklarda çalışanlar ise çalışma esnasında tek kullanımlık eldiven, önlük, cerrahi maske, bone ve galoş kullanmak zorunda. Mutfaklarda hem sterilizasyona önem verilecek hem de gıda temini ve üretimi aşamasında hazırlanan protokollere göre hareket edilecek.
AÇIK BÜFELERDE SOSYAL MESAFE DÜZENİ UYGULANACAK
Yeme-içme alanları işletme yönetimi tarafından hazırlanan protokollerle yönetilecek. Tüm yeme-içme ünitelerinin girişinde sosyal mesafeyi gösteren işaretler bulunacak. Servis görevlileri koruyucu ekipman kullanacak. Çay/kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazlar ya kaldırılacak, ya buralardan servisi bir kişi yapacak ya da her kullanımdan sonra dezenfekte edilecek. Yemek masalarındaki tuz, baharat ve diğer gereçler tek kullanımlık olacak. Açık büfe uygulamasının sürdürülmesi durumunda, sosyal mesafe düzeni uygulanacak. Açık Büfe'den yiyeceklerin misafir tarafından alınması durumunda, büfede yer alan yiyeceklere misafirden nefes veya öksürük geçmesini engellemek üzere, büfedeki yiyeceklere sadece misafirin ellerinin girebileceği şeffaf koruyucu perdeleme yapılacak.
Toplantı salonlarında da personel çalışma esnasında koruyucu kıyafetler giyecek. Salon girişinde el dezenfektanı bulunacak. Sandalyeler arasında en az 80 cm mesafe bulunacak.
HAVUZ VE ŞEZLONG KRİTERLERİ
Yüzme havuzlarında ise personelin koruyucu kıyafet kullanmasının yanında, buralardaki oturma alanları ve şezlonglar sosyal mesafe kuralına göre dizayn edilecek. Havuz suyundaki klor seviyesi açık havuzlarda 1-3 ppm, kapalı havuzlarda 1 ile 1,5 ppm arasında tutulacak. Havuz ve plaj çevresindeki duş ve tuvaletler düzenli aralıklarla dezenfekte edilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.