• BIST 9650.95
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 0 °C
  • Antalya 9 °C

Kültür ve inanç turizmi gelir artırdı

Kültür ve inanç turizmi gelir artırdı
USTAD, son yıllarda artış gösteren kültür ve inanç turizminin, ülkenin turizm gelirlerinin artmasında önemli bir etken olduğunu bildirdi.


Ustad: Kültür ve inanç turizmi, Türkiye'nin turizm gelirlerini artırdı

İSTANBUL- Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD), son yıllarda artış gösteren kültür ve inanç turizminin, ülkenin turizm gelirlerinin artmasında önemli bir etken olduğunu bildirdi. Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Sosyal Medya ve Basın Masası, 27 Eylül Dünya Turizm Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Mardin'in turizmden beklentilerini dile getirdi. USTAD Başkanı Ahmet Akgül tarafından yapılan açıklamada, dünya genelinde son üç yılda turizm hareketliliğinde görülen düşüşe rağmen, Türkiye'nin gerek turist gelişleri, gerekse turizm gelirleri açısından artış gösterdiğini, bunu sağlayan sebeplerin başında Anadolu'ya yayılan kültür ve inanç turizminin etkili olduğu belirtildi.

USTAD Başkanı Ahmet Akgül; 2023 turizm stratejisinde, güneş -deniz-kum çerçevesi dışında kalan yörelerin tarihi, kültürel ve doğal zenginliğinin ön plana çıkartılmasının turizmde çeşitlilik oluşturduğunu belirterek, değişik kültür ve inançlara ait eserler ile örf ve adetlerinin yerinde görülmesi ihtiyacının, kültür ve inanç turizmindeki hareketliliği beraberinde getirdiğini kaydetti. Akgül, bunun da Mardin ve benzeri illerin önünün açılmasına sebep olduğunu ifade etti.

Kültür turistinin ekonomik profilinin sahil turistinden farklı olduğunu ve uğradığı bölgenin tarihi ve kültürel dokusunu görmek uğruna harcamadan kaçınmayacağını hatırlatan Akgül, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Paket turların düzenlendiği sahil turizminin aksine, gelecek turist sayısındaki artış değil, nitelikli turist sayısındaki artış olumlu bir gelişme olarak karşılanmalıdır. Bunun için de sahil turizmindeki bar kültürü yerine, inanç ve yerel kültüre dair sanatların teşhir edilmesi, tarihi yerlerin girişinin ücretli hale getirilmesi, gezi turlarının kültür ve inanç mekânlarını ihmal etmeden planlanması gerekmektedir. Bu şekilde izlenecek yol, nitelikli turist akışını hızlandıracağı gibi, kültür ve inanç şehirlerinin öz dokusunun zedelenmeden sürmesini sağlayacaktır.Aksi takdirde, geçici bir sarhoşluğun ardından sıradanlaşacak ilimizdeki turizm hareketliliğinde (farklı şehirlerde konaklayıp günübirlik Mardin eğlence turları vb. yapmak suretiyle) hayal kırıklığına uğratacak kırılmalar başlayacaktır."

Akgül, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında geliştirilen ve Avrupa Birliği tarafından kabul edilip Mardin Valiliği'nde imzalanan 7, 5 milyon euroluk 'Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi'nin olumlu bir gelişme olduğunu, sonuçları itibariyle sınırlı bir kesime avantaj, Mardin halkına pahalılık olarak yansımamasını temenni ettiklerini dile getirdi. USTAD Başkanı Ahmet Akgül, konusunda uzman kişilerin bilgi ve birikiminden oluşacak 'Turizm Raporu ve Mardin'de Turizm Beklentileri' konulu raporun tamamlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.