• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 9 °C

Kriz fast food'u artırdı

Kriz fast food'u artırdı
Türkiye'de önde gelen fast food zincirlerine patates üretimi yapan Özgörkey Gıda, talebe yetişebilmek için kapasitesini 3 katına çıkarma kararı aldı.

İZMİR -Türkiye'de önde gelen fast food zincirlerine patates üretimi yapan Özgörkey Gıda, talebe yetişebilmek için kapasitesini 3 katına çıkarma kararı aldı. Bir süre önce Merko Gıda'ya ait tesisleri satın alan şirket, gıdanın değişik kollarından şirket alımları için görüşmeleri sürdürüyor.
Özgörkey Gıda Murahhas Azası Murat Özgörkey, Feast markasıyla yaklaşık 9 yıl önce İzmir'in Torbalı ilçesinde başladıkları faaliyeti her yıl yeni yatırımlarla büyüttüklerini söyledi.
Halen yıllık 100 bin tonla Türkiye'nin en büyük dondurulmuş gıda üretim kapasitesine sahip olduklarını, patates, sebze-meyve, hamurlu ve kaplamalı ürünler sektöründe üretim yaptıklarını ifade eden Özgörkey, patateste üretimin büyük bölümünün fast food zincirlerine verdiklerini kaydetti.
Kriz döneminde fast food tüketiminin arttığını, firmaların restoran sayısını fazlalaştığını, patates talebinin de yükseldiğini ifade eden Özgörkey, şunları söyledi:
"Patateste 45 bin ton ile Türkiye'nin en büyük kapasitesine sahip tesisiz. Şimdi bunu üçe katlayacak yatırıma başladık. 5 senelik bir projeksiyon yaptık. Beraber çalıştığımız fast food sektöründeki müşterilerimizin büyüme hedefleri var. Bu sene kriz senesi olmasına rağmen şirket olarak ilk 6 ayda yüzde 20'nin üzerinde büyüdük, önümüzdeki senelerde de aynı şekilde devam etmek için kapasite artırımına gidiyoruz. Önümüzdeki 1 yıl içinde 20 milyon avroluk yatırım yapacağız."
Bir kaç ay önce perakende pazarına da girdiklerini, kapasitelerini iyi değerlendirerek 2-3 yıllık vadede pazar lideri olmayı hedeflediklerini dile getiren Özgörkey, dondurulmuş ürün pazarını büyütecek bir tanı tım kampanyasına hazırlandıklarını dile getirdi.
Bir süre önce Merko AŞ'ye ait dondurulmuş gıda üretim ve depolama tesislerini alarak kapasitelerini büyüttüklerini ifade eden Özgörkey, gıda sektöründe değişik dallarda faaliyet gösteren bazı firmalarla da benzeri alımlar yapmak üzere görüşmeler yürüttüklerini ifade etti. Özgörkey, gör üşmelerin çok yakın bir zamanda sonuçlanmasını beklediklerini dile getirdi.
Özgörkey, hızla büyüyen bir şirket olmaları nedeniyle çok sayıda ortaklık teklifi aldıklarını da söyledi. Yabancı firmalar ve fonlardan gelen bazı tekliflerle görüştüklerini, ancak şirketin henüz büyümeye açık olması ve yatırımların devam etmesi nedeniyle daha erken olduğunu düşündüklerini ifade eden Özgörkey, ortaklığın 5 yıl sonra düşünülebilecek bir konu olduğunu ifade etti.
Özgörkey, dondurulmuş sebzede üretimin yüzde 70'ini Kanada'dan Japonya'ya kadar olan geniş bir coğrafyaya ihraç ettiklerini, ancak maliyetlerin yüksek olması, kurların düşük kalması nedeniyle dış pazarlarda istedikleri büyümeyi gerçekleştiremediklerini ifade etti.
Türkiye'ye son dönemde dünyanın önde gelen dondurulmuş gıda şirketlerinin girdiğini, bunu olumlu karşıladıklarını dile getiren Özgörkey, ciddi oyuncuların tanıtım kampanyalarıyla sektöre girmesinin pazarı büyüteceğini söyledi. Türkiye pazarına giren firmayla yurt dışında zaten çalıştıklarını dile getiren Özgörkey, kendi ürünleriyle çakışan çok fazla ürünün bulunmadığını kaydetti.
Akdeniz ülkesi olması nedeniyle tüketicilerin taze ürünleri tercih ettiğini ancak özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için dondurulmuş ürünlerin çok daha sağlıklı olduğunu savunan Özgörkey, "Büyük şehirlerde bir ürün tüketiciye ulaşana kadar en az 4-5 gün geçiriyor. Bu aşamada besin değerini önemli ölçüde yitiriyor. Dondurulmuş ürünler ise hızla işlenerek katkısız şekilde şoklanıyor. Bunu tüketiciye daha iyi anlatmak istiyoruz" dedi.
Özgörkey, sözleşmeli çiftçilik modeli kapsamında ağırlığı Torbalı, Tire ve Ödemiş'te olmak üzere 2 bin çiftçiyle birlikte çalıştıklarını söyledi.
Çiftçiye çok fazla yatırım yaptıklarını, üreticilere bir çok ürünün eğitim ve üretim desteğini verdiklerini, hatta Türkiye'de ilk kez sebze hasat makinelerini getirdiklerini kaydeden Özgörkey, bezelye, fasulye ve ıspanakla başlayan makineli hasadın diğer ürünlerle geliştirileceğini belirtti.
Bugün kadar toplam yatırımlarının 100 milyon avronun üzerinde oldu ğunu ifade eden Özgörkey, çalışan sayısının 600'e yaklaştığını, yeni yatırımlarla bunun daha da artacağını ifade etti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.