ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAGAT/SİDE/ANTALYA- Antalya'ya gelen turistin üçte birini ağırlayan Side-Manavgat destinasyonunda turistik eşya satıcıları 2021 turizminin Nisan ayı başında başlamasını umut ediyor.
Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, ilçede kurulan turistik pazarlarda sergi açan bin 600 esnaf bulunduğunu söyledi.
2020 yılı 1 ve 2'ci pandemi tedbirleri kapsamında en fazla mağdur olan sektörün turistin pazarlarda sergi açan esnaf olduğunu belirten Başkan Doğan,'' 2020 yılı turistik eşya satan esnaf için kara yıl oldu. Pandemi tedbirlerine bağlı çoğu pazarcı esnafı sergi açmadı. Açanlarda siftah yapmadan kapattı. Esnafımız ayakta kalmak için çektiği kredileri ödeyemiyor. Bölgemizin başat sektörü turizm. Turist ağırlamada da Alman turistler. Alman turistler gelmeden esnafımız rahat bir nefes alması çok zor. Esnafımız 2021 sezonunu dört gözle bekliyor. '' dedi.
Turistik pazarlarda otantik eşya satıcılığı yapan Mehmet Ali Bilir, pandemi döneminde açtığı sergide çoğu zaman siftah yapamadığını söyledi. Esnaf Bilir,''Turist eşya satıcılarının bir numaralı alıcısı Alman, Hollandalı turistler ile İskandinav turistler gelmeden esnafın işi çok zor. 2020 turizm sezonunda bölgemize Rus, Polonyalı ve Ukraynalı turistler geldi ama; bir alışveriş olmadı. Alman turistlerin gelmesi için 2021 turizm sezonunu dört gözle bekliyoruz. '' diye konuştu.
TURİSTİK DERİ MAMÜLLERİ ALMAN TURİSTLERİ DÖRT GÖZLE BEKLİYOR
Manavgat'ta turist pazarlardaki sabit ve seyyar esnafa deri çanta, deri kemer, deri cüzdan ve hediyelik eşya toptancılığı yapan Murat Çelmeli, 2020 yılının turistik deri ürünleri satıcıları için kayıp bir olduğunu söyledi. Murat Çelmeli, '' Pandemi tedbirlerinde Alman ve Avrupalı turist gelmeyince esnafa toptan sattığımız deri cüzdan, çanta, kemerler elimizde kaldı. Ekonominin çarkları dönmesi için 2021 turizm sezonunu dört gözle bekliyoruz. '' ifadesinde bulundu.
Manavgat'ta turistik pazarlarda turistlere kışlık mont ve kazak satan Tuncay Koçak, Covid 19 tedbirleri kapsamında Alman ve Avrupalı turist gelmeyince sergi açmadığını böylece semt pazarlarında havuç, salatalık, domates, turp, elma, armut ve Trabzon Hurması satıcılığı yaparak evinin rızkını kazanmaya çalıştığını söyledi. Koçak,'' Alman Turist gelmeden tekstil ürünleri satmayı düşünmüyorum. '' ifadesinde bulundu.
ALMAN TURİSTLER GELMEYİNCE BİBERİYELERİ ELİNDE KALDI
Turistik pazarlarda Alman turistlere evinde yetiştirdiği biberiyeleri satarak 19 yıldır ailesini geçindiren biberiye satıcısı Hatice Gül, şu bilgileri verdi.: ''Corona Virüsü nedeniyle evimde yetiştirdiğim ve turistlere satmak için ipe dizdiğim biberiler bir yıldır elimde kaldı. Biberiye boyunlarına ve ellerine gerda ve kolye olarak takmak için en fazla satın alan millet Almanlar. 2019 yılında turistik pazarlarda bir halkası 1 Avro'dan günlük 15 biberiye halkası sattım. 2020 yılında turistik pazarlarda sadece yerleşik Almanlara bir yıl boyunca sadece 14 halka biberiye sattım. Geçmiş yıllarda bir pazarda sattığım biberiyeli 2020'de bir yıl ,içinde satabilirim. Önümüzdeki sezon Elimde kalan biberiye leri satmak için Alman turistlerin Gelmesini dört gözle bekliyorum. ''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.