• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 23 °C

Kotil: Havadan İpek Yolu

Kotil: Havadan İpek Yolu
Air China ve Şanghay Hava Yolları'nın Star Alliance'a katılımı için Çin'de bulunan THY Genel Müdürü Kotil, 2008'in THY için kalite yılı olacağını söyledi.

Emre Altıntaş-Türkiye Turizm


PEKİN -Air China ve Şanghay Hava Yolları'nın dünyanın üç büyük havayolu ittifakından biri olan Star Alliance'a katılımı dolayısı ile Çin'de bulunan THY Genel Müdürü Temel Kotil, 2008'in THY için kalite yılı olacağını söyledi.



Çinli yetkililer ile görüşmesinin ardından Pekin'de yerli ve Türk basın mensuplarına konuşan Kotil, akaryakıt fiyatlarının artışından dolayı 2008'in bazı hava yoları için soğuk bir yıl olacağını, kar oranları yüksek olanların sıkıntıya girmeyeceğini ifade etti. THY'nin ilk 9 ayda havacılık sektöründeki en yüksek kar marjlarından biri olan yüzde 11 operasyonel kar yaptığını aktaran Kotil, akaryakıt fiyatlarının artmasının kar oranını biraz aşağıya indireceğini, bu yüzden 2008'i çok pozitif olarak gördüklerini kaydetti.

 



THY, 2008'DE 23 MİLYON YOLCU BEKLİYOR

 

THY'nin 2008 beklentilerine değinen Kotil, 2007'yi 20 milyon yolcu ile kapatan THY'nin 2008'de yüzde 15 büyüme ile 23 milyon yolcu beklediğini söyledi. Bu büyümeyi son 4 yıldır sürdürdüklerini söyleyen THY Genel Müdürü, 2008'in THY için bir kalite yılı olacağını dile getirdi. Kotil, 2007 ortalarında 3 yıldızlı hava yolundan 4 yıldızlı hava yoluna geldiklerini, 2008'de 5 yıldızlı olmak için çalışacaklarını ifade etti. "Ekonomik gücümüzü ve kar oranlarını yüksek tutmamız gerekiyor ki krizlerde varlığımızı devam ettirelim.'' diyen Kotil, bunun esprisinin de giderleri kontrol edip, verimli bir havayolu olmaktan geçtiğini belirtti.

 

KOTİL: ''2008'DE KRİZ BEKLEMİYORUZ''

 

2003'te çalışan başına 800 yolcu, bugün itibariyle bin 500 yolcu taşıdıklarını anlatan Kotil, bunun verimlilik anlamına geldiğini, ancak bunun kaliteyi düşürdüğü manasına gelmemesi gerektiğini dile getirdi. ''Bu dönemde pilot sayımız ile kabin personel sayımız iki katına çıktı. Yolcuyla temas eden operasyonel birim ünitemizi büyüttük. '' diye konuşan Kotil, bunun dışında olan merkez ünitelerini azalttıklarını, karlığının da buradan geldiğini, bu yüzden 2008'de bir kriz beklemediklerini söyledi.

 

''THY'NİN HEDEFİ ÇİN'E HAFTADA 21 KEZ UÇMAK''

 

Çin'e haftada 21 sefer düzenlemek istediklerini kaydeden THY Genel Müdürü Kotil, haftada 7 sefer uçtukları Çin'e sefer sayılarının arttırılması gerektiğini ve Pekin ve Şanghay'a bağımsız uçacakları için de bunun yolcular ve THY'nin yükünü azaltacağını dile getirdi. Pekin'de yolcuların gümrükten geçerek Şanghay'a devam ettiklerini ve burada eziyet çektiklerini hatırlatan Kotil, doğrudan uçtuklarında servis kalitesinde de artış olacağını ifade etti. Pekin'de görüştüğü tüm Çinli yetkililerin söz konusu seferlerin artması gerektiğini söylediğini anlatan Kotil, pazar ekonomisinde arz talep dengesi oluşmadığı zaman fiyatların yüksek olduğuna dikkat çekti. Talep patlaması olduğuna vurgu yapan Kotil, ''Bu da sıhhatsiz bir ticaret anlamına geliyor. Şu an uçaklarımızda yer yok. Talep yüksek. Dolayısı ile bunun artması lazım. Başka izahı yok bunun.'' diye konuştu. Frekansın artması durumunda bunun fiyatların düşmesine ve sıhhatli ticaretin oluşmasına yardımcı olacağını kaydeden Temel Kotil, seferlerin 2008 itibariyle 21 olmayabileceğini ancak kendilerini 14 sefer olacakmış gibi ayarladıklarını söyledi. Kotil, ''Haftada Almanya'ya 200, İngiltere, Fransa ve İtalya'ya 30 ile 50 arasında sefer yapan THY'nin Çin gibi kocaman bir ülkeye haftada 7 seferi çok az.'' dedi. ''İki ülke arasında 21 sefere gerçekten ihtiyaç var'' diyen Kotil, iki ülke arasındaki sivil havacılık yetkililerin bu konuyu görüşmeye devam ettiklerini de sözlerine ekledi. Kotil, ''Anlaşma yapılması halinde 2008'de kendi başımıza sefer sayımız 14, 2009'da 21'e çıkarız. Ama ortak olursa, gene ortak uçuş olacağı için bir kabul ediyorlar. Toplanarak sayılıyorlar. Bu da bizim için pozitif'' dedi.

 

Bir soru üzerine, ortak uçuş yaptıkları ve pazarlamacı havayolu konumundaki Air China'nın Türkiye'ye bağımsız sefer düzenlemesinde bir sakınca bulunmadığını kaydeden Kotil, ancak Çinli şirketin önceliğinin bu olmadığını dile getirdi. Air China'nın Türkiye'ye uçmasının pozitif olacağını aktaran Kotil, buna Güney Kore Havayolları örneğini verdi. Daha önce Güney Kore'ye ilk olarak THY'nin uçtuğunu ancak sonrasında Koreli şirketin kendisinin İstanbul seferlerine başladığını anlatan Kotil, bunun iki tarafa da yarar sağladığını söyledi.

 

TARİHİ İPEK YOLU HAVADAN KURULUYOR

 

Çinli gazetecilerle tarihi İpek Yolu'nun karadan ve denizden İstanbul'dan geçtiği sohbetini yaptıklarını anlatan Kotil, bu yolun havadan da yapılması gerektiğini söylediğini, bunun da sefer artışı manasına geldiğini dile getirdi. '' Tarihin seyrine ayak uydurmamız lazım.'' diyen Kotil, Uzakdoğu'dan turisti Türkiye'ye kendilerinin taşıdığına işaret etti. Kotil, ''Önemli olan bu İpek Yolu'nun bir şekilde havadan da kurulmuş olması. Bu bir zorunluluk. Günde 1 uçuşla İpek Yolu olmuyor.'' diye konuştu.

 

RUSYA, MISIR VE SURİYE SEFERLERİ ARTACAK

 

2008'de sefer sayılarında belirgin artış yaşanacağına değinen Kotil, Mısır, Suriye, Rusya ve Avrupa seferlerinde de artışa gideceklerini söyledi. 2008'de ayrıca Mart 18'de Star Aliiance'ın tam üyesi olacaklarını ve uçuş noktalarını 800'e çıkaracaklarını açıklayan Genel Müdür Kotil, ''1 haziran 2008'de Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA)'nın İstanbul'da 64. yıllık toplantısı yapılacak. Ülkelere 40 yılda bir sıra geliyor ve bu toplantı Türkiye'de ilk defa olacak. Toplantıda herkes havacılığı ve Türkiye'yi konuşacak.'' dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.