ANTALYA -Greenpeace örgütü, Türkiye'de kotanın çok üzerinde orkinos balığı avlandığını açıkladı. Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, Türkiye'de kotanın yılda 900 ton olmasına karşın kayıtlı 200 teknenin senede 15 bin tondan fazla orkinos avladığını söyledi.
Akdeniz'de Kıbrıs Kanalı olarak adlandırılan bölgede saldırıya uğrayan Greenpeace'in Sunrise adlı gemisi Antalya'ya geldi. Gemi saldırıya uğradıktan sonra ilk kez basın mensupları tarafından görüntülendi. Saldırının izlerini taşıyan gemide, camları kırılan helikopter görüntülendi. Saldırı sırasında balıkçılar tarafından kullanılan kurşunlar da basın mensuplarına gösterildi.
Nesli tükenmek üzere olan mavi yüzgeçli orkinos balıklarının avlanmasına karşı çıkan Greenpeace üyeleri Sunrise gemisinde bir de basın toplantısı düzenledi. Orkinos avcılığının ulaştığı tehlikeli boyutları anlatan Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, avcılığın derhal durdurulmasını istedi. Türkiye'de kayıtlı 200 tekne bulunduğunu ve bunların yılda 15 bin tondan fazla mavi yüzgeçli orkinos avladığını belirten Dökmecibaşı, "Oysa kota 900 ton. Stoklar iyileşinceye kadar avcılık durdurulsun." diye konuştu.
Sunrise gemisinin Türk balıkçılar tarafından uğradığı saldırı hakkında da bilgi veren Dökmecibaşı, orkinos avcılarının kendi sonlarını hazırladığını savundu. Kendilerine yapılan saldırının bunun kanıtı olduğunu aktaran Dökmecibaşı şöyle konuştu: "Mavi yüzgeçli orkinos stokları, düzenleme ve yönetim eksikliği gibi nedenler yüzünden büyük bir krizin eşiğinde. Geçerli tek çözüm, stoklar iyileşinceye kadar avcılığı durdurmak ve kıyısal bölgelerle, uluslararası sularda deniz rezervleri ilan etmek."
Sunrise, Akdeniz'de bulunduğu 14 gün boyunca bilimsel incelemeler de yaptı. Yaptıkları çalışmalar sonucunda deniz sisteminin büyük bir baskı altında olduğunu gördüklerini anlatan Greenpeace Araştırma Laboratuarı Başkanı Paul Johnson "Ben hiçbir yerde, nesli bu kadar tehlike altında olan bir tür için bu kadar çok balıkçı tehdidi görmedim. Bunu anlamak mümkün değil. Tur boyunca orkinosların bilinçli olarak hedeflendiğini görüntüledik. Avcılık tehdidin yanı sıra su altını tamamen kaplayan plastik atıkların da ciddi bir risk oluşturduğunu gözlemledik. Trol tekneleri deniz zeminini adeta tarla gibi sürmüş. Bazı bölgelerde deniz yaşamına ilişkin neredeyse hiçbir şey kalmamış gibiydi." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.