• BIST 10647.91
  • Altın 2463.567
  • Dolar 32.808
  • Euro 35.1508
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 32 °C
  • Antalya 29 °C

Kosova havalimanı Limak'tan

Kosova havalimanı Limak'tan
Başbakan Tayyip Erdoğan, Priştine Uluslararası Adem Jashari Havalimanı’nın yeni tesislerini, Kosova ve Arnavutluk başbakanlarıyla birlikte açtı.

KOSOVA - Kosova’nın tek uluslararası havalimanı olan Priştine Uluslararası Adem Jashari Havalimanı, Limak tarafından genişletilerek daha modern hale getirildi. 140 milyon Euro yatırım yapılan yeni terminal binası ve ek tesisler, dün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Başbakan Erdoğan, Priştne Uluslararası Adem Jasharı Havalimanı’nın yenı tesislerını, Kosova ve Arnavutluk başbakanlarıyla birlikte açtı.

limak-kosova-havalimani2.jpg

Havacılık sektöründeki yatırımlarına 2008 yılında İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın inşası ve işletmesini üstlenerek adım atan Limak, sektördeki yatırımlarını sürdürüyor. 2010 yılından bu yana Fransız Aeroport de Lyon ortaklığıyla Kosova’nın tek uluslararası havalimanı olma özelliği taşıyan Priştine Uluslararası Adem Jashari Havalimanı’nı işleten Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu, 140 milyon Euro yatırımla yeni terminal binası ve ek tesisleri inşasını tamamlayarak hizmete hazır hale getirdi. Yeni terminal binası ve tesisler, Başbakan Tayyip Erdoğan, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın katılımıyla açıldı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, yatırımın Türkiye ile Kosova arasında da kültürel geçmişi pekiştirdiğini söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan da konuşmasında, Kosova’nın Türkiye ile ortak tarihe sahip olduğunu, İstiklâl Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un da bu toprakların evladı olduğunu ifade etti. Erdoğan, 5 yıl önce bağımsızlığını kazanan ülkeyi ilk tanıyanlardan olduklarını hatırlattı. Kosova Başbakanı Haşim Taçi, havalimanının ekonomik değerden fazla önem taşıdığını söyledi. Savaş dönemlerinde Kosova halkına kapalı tutulan havalimanının bundan sonra Balkanlar’ı dünya ile buluşturacağını kaydeden Taçi, “Çok heyecanlıyım. Bağımsızlık günlerini hatırladım.” açıklamasında bulundu. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise, havalimanının adını hatırlatarak, “Daha güzel bir isim bulunamazdı. Nitekim Adem Yaşari, Kosova’nın kurtuluşu için hayatını adadı.” dedi. Priştine Uluslararası Adem Jashari Havalimanı’nın (PIA) 20 yıl boyunca işletilmesi ve yeni terminal binasının inşası projesini yüzde 90 Limak-yüzde 10 Aeroport de Lyon ortaklığı 2010 yılında almıştı. Havalimanı yeni terminal binası ve ek tesislerinin faaliyete girmesiyle birlikte, 2 milyon olan yolcu ağırlama kapasitesini 5 milyona çıkardı. 42 bin 750 metrekarelik kapalı alana sahip yeni terminal binası kapsamında 9 Code C uçak tipinin park edebileceği yeni apron alanı, yeni bağlantı yolları ve hava trafik kulesi kuruldu. 4 yolcu köprüsü, 8 yolcu kapısı, 27 yolcu check-in kontuarı, 3 bagaj alım karuseli, 2 hatlı bagage handling sistemi ve 28 pasaport kontrol noktası bulunan yeni terminal, son teknoloji ile tasarlandı.

Başbakan Erdoğan, Türk nüfusun yoğun olduğu Prizren şehrinde sevgi gösterileriyle karşılandı. Sevgi gösterileri ve tezahüratlar eşliğinde Şadırvan Meydanı’na ilerleyen Erdoğan, burada binlerce Kosovalıya hitap etti. Erdoğan, “Şu anda burada kendimizi, kendi evimizde hissediyoruz. Kardeşlerim, şunu unutmayalım; hepimiz ortak bir tarihin, ortak bir kültürün, medeniyetin, birbirine dost, birbirine akraba birbirine kardeş olduğu bir yapının insanlarıyız. Türkiye Kosova’dır, Kosova Türkiye’dir.” ifadelerini kullandı. Bu bölgenin insanları olarak tarihi birlikte inşa ettiklerini ifade eden Başbakan, “Şimdi tıpkı dedelerimiz gibi inşallah geleceği de hep birlikte inşa edeceğiz.” dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.