KONYA- Büyükşehir Belediye yetkilileri, bürokratik engeller sebebiyle köşkün onarımı ve korumaya alınması konusunda ilerleme kaydedilemediğini aktarıyor.
8 asırlık Alâeddin Köşkü'nün seyir terası kısmının restorasyonu için Anıtlar Kurulu'na başvuran Konya Büyükşehir Belediyesi ilginç bir cevap aldı. Anıtlar Kurulu, köşk yerine, tarihî yapının korunması için 45 yıl önce inşa edilen beton şemsiyenin onarılmasını önerdi.
Konya'da Alâeddin Tepesi'ndeki 800 yıllık Selçuklu Sarayı'nın Alâeddin Köşkü olarak bilinen kısmının restorasyonu adeta yılan hikâyesine döndü. Köşkün seyir terası diye anılan son kalıntısının restorasyonu için Konya Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı başvuruya Anıtlar Kurulu'ndan ilginç bir cevap geldi. Kurul, yıkılma riski bulunan Alâeddin Köşkü yerine, 45 yıl önce yağmur ve kara karşı eseri korumak için yapılan beton şemsiyeyi onarmayı önerdi. Sarayın eski günlerine dönmesi için harekete geçen Konya Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurarak izin istedi. Kurul, konuyla ilgili komisyon kurulmasına karar verdi. Komisyon şemsiyenin betonundan numuneler alıp inceledi. Komisyon, şemsiyeyi kaplayan mozaik tabakada kabarmalar ve dökülmeler olduğunu tespit ederek, belediyeye beton koruyucuyu tamir etmeyi önerdi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Ercan Uslu, bürokratik engeller sebebiyle ecdat yadigarı yapıyı kaybetmekten korktuklarını söyledi. Uslu, "Asıl tarihî eser orada yıkılmaya terk edilirken, beton şemsiyenin korunmaya çalışılmasına anlam veremiyorum." dedi.
Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Muammer Koyuncu, gelecek raporu kurulda inceleyeceklerini ve şemsiyenin kaldırılıp kaldırılmayacağına karar vereceklerini bildirdi.