• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 16 °C

Korykos Antik Kent, Açık Hava Müzesi haline getirilmeli

Korykos Antik Kent, Açık Hava Müzesi haline getirilmeli
Kızkalesi Turizm ve Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Çalışkan Mersin’in turizmden hak ettiği payı alabilmesi için Kızkalesi'nin kara uzantısı olan Korykos Antik Kenti’nin bir an önce turizme kazandırılması gerektiğini açıkladı.

MERSİN - Kızkalesi Turizm ve Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Çalışkan Mersin’in turizmden hak ettiği payı alabilmesi için Kızkalesi'nin kara uzantısı olan Korykos Antik Kenti’nin bir an önce turizme kazandırılması gerektiğini açıkladı.

Mersin’in turizmden hak ettiği payı alabilmesi için Kızkalesi'nin kara uzantısı olan Korykos Antik Kenti’nin bir an önce turizme kazandırılması gerektiğinin belirten Kızkalesi Turizm ve Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Çalışkan, Montenegro’nun El Mundo Antik Kenti, Rodos Adası örneklerinde olduğu gibi Korykos Antik Kenti’nin de arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkartılarak geçmiş dönemin ambiyansının yaşatılacağı, içerisinde sosyal yaşam alanlarının da yer alacağı açık hava müzesi haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

kizkalesi.pngÇalışkan, “Kızkalesi’ne gelen misafir kitle kalitesinin yukarı yönlü ivme kazanması için ailelerin ve turistlerin uğrak noktası haline getirmek ve daha fazla ziyaretçi çekmek için bizler de üstümüze düşeni yapmalıyız. Kızkalesi turizminin canlanması için tüm kamu kurum kuruluşlarının, yerel yöneticilerin, işletmecilerin ellerini taşın altına koyması gerekmektedir. Kızkalesi kendisini revize etmediği, markalaşmayı tam anlamıyla başaramadığı sürece her sezonu yine hüsranla geçirmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.
kizkalesi-005.jpg

Erdemli-Kızkalesi

 Kızkalesi - Mersin Deniz Kalesi olarak da bilinen Kızkalesi, adını da verdiği mahalle sahilindeki küçük bir adacığın üzerinde kurulmuştur. Kıyıya uzaklığı yaklaşık 600 metredir. Burada bulunan bir yazıttan 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmış olduğu öğrenilmiştir. 1361’de Kıbrıs Krallığı tarafından zapt edilmiştir. Strabon, Roma Dönemi’nde korsanların kaleyi barınak olarak kullandıklarından bahsetmektedir. Kale Bizans ve Ermeniler tarafından karadaki kale kadar önemsenmiştir. Kalenin girişi kuzeydedir. Burada devşirme malzeme kullanılmıştır. Yine zaman zaman moloz taşların kullanıldığı yerler büyük bir olasılıkla Lusignanlar Dönemi'ne ait olmalıdır. 192 metre uzunluğundaki mazgal delikleri açılmış kale suru üzerine üçgen, dörtgen ve yuvarlak biçiminde 8 burç oturtulmuştur. Batıdaki sur boyunca uzanan iyi korunmuş bir galeri ile buradan denize açılan bir kapı bulunmaktadır. Mersin Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan temizlik kazısı sırasında kalenin orta alanında bir yapı kompleksi ortaya çıkarılmıştır. Bu yapı kompleksi içerisinde bir şapel bulunmaktadır. Yapı topluluğu ile müşterek plan veren bu şapelin, kalenin avlusunda bulunan diğer şapelden daha eski olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca tabanda mozaiklerin yanı sıra opus sectile zemin döşemesi de uygulanmıştır. Çevresindeki odalar orta mekândaki salona açılmaktadır ve kare planlı odaların zemini kuzeye doğru yükselmektedir. Taban mozaiği üzerinde yuvarlak saç örgüsü içinde beş satır yazı ve alanın batı köşesindeki revak üzerinde de başka bir yazıt bulunmaktadır. Kale avlusu içerisinde sarnıçlar ve işlikler de yer almaktadır.

        Kızkalesi efsanesi Kızkalesi’nin farklı yerler için de anlatılan bir de efsanesi bulunmaktadır. “Vaktiyle bir kral varmış. Çok sevdiği tek kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya danışmış. Kızının yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için bu kaleyi yaptırmış. Böylece onun can güvencesini sağladığını zanneden kral, bir gün kızına bir sepet üzüm göndermiş. Ne var ki sepette gizlenen yılan kızı sokarak öldürmüş.” Benzer bir anlatım İstanbul'daki Kızkulesi için de kullanılmaktadır.

Bu haber toplam 1742 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.