ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA - Antalya'nın yazlığı olarak bilinen meyve ambarı olan ismini Osmanlı Padişahı 2'nci Bayazid' in oğlu Şehzade Korkut'tan alan Korkuteli ilçesi kültür mantarı üretiminden sonra Korkuteli Tarhanasıyla da ismini duyurdu. Korkute'nS.S. Korkuteli ilçesinin denizden yüksekliği 1000 metre olması tarhanın kuruması ve aromasına lezzet katılıyor. Korkuteliler güne zinde ve dinç başlamak için sabahları güne tarhana çorbası içerek başlıyor. Korkuteli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (KORKOOP) Başkanı Dudu Kocabaş, Korkuteli tarhanasına coğrafi işaret almak için girişimlere başladıklarını söyledi. Coğrafi işaret aldıktan sonra uluslar arası piyasalarla ve büyük marketlerle anlaşmalar yapmak istediklerini belirten Kocabaş, “Yaptığımız araştırmalar sonucu, Korkuteli’de 8 çeşit tarhana üretildiğini tespit ettik. Bunların ortak standardını bulacağız” dedi.
KORKUTELİ TARHANASI FARKI
Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlediği Yöresel Renkler Festivali’nde stantlarının büyük ilgi gördüğünü belirten Kocabaş, bu festivalde Korkuteli tarhanasına gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını söyledi. Korkuteli tarhanasının özelliklerini anlatan Kocabaş, şu bilgileri verdi: “Korkuteli tarhanasının diğer tarhanalardan farkı; aroması, iklim koşulları, klimasal yapısı ve 25 günlük ekşitme süresi var. Diğer yerlerde bu yapılmıyor. Uşak tarhanası biraz daha beyazdır, bizimkisi biber ve domates kullanıldığı için kırmızıya yakındır. Biz soğan kullanmıyoruz. Çünkü birçok kişi soğan tercih etmeyebiliyor”
Korkuteli ilçesi Antalya caddesinde oturan ve tarhana yapan Döndü Gülcemal, Korkuteli'nde kış ayında vaz geçilmezinin tarhana çorbası olduğunu söyledi. Korkuteli tarhanasına lezzeti katanın tarhanın hamuru karıldıktan sonra 25 ile 30 gün ekşimeye bırakılması olduğunu altını çizen Gülcemal, hamur kuruduktan sonra elle ufalanarak toz haline getirildiğini sözlerine ekledi.
HEDEF 50 TON ÜRETİM
Coğrafi işaret almaları halinde yıllık 50 ton üretim yapmayı amaçladıklarını belirten Kocabaş, şu bilgileri verdi: “Şu andaki yıllık üretimin ne kadar olduğunu tespit edemiyoruz. Çünkü köylerde ev hanımlarının neredeyse tamamı yapıyor. Ancak gereken piyasayı yakalayabilirsek, yıllık 50 ton üretim hedefimiz var. Coğrafi işaret alarak, ev hanımlarına katkı sağlamak istiyoruz. Her eve, her kadına dokunmak istiyoruz. Şu anda ev hanımları internet üzerinden tarhana, pasta, sarmalar, baklavalar, katmer yaparak satıyorlar”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.