LEFKOŞA- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde milletvekilliği erken genel seçimi için oy kullanma işlemi başladı.Ülke genelinde oy kullanma süreci saat 08.00'de başladı ve 18.00'de sona erecek. Kurulan 763 sandıkta 203 bin 792 kayıtlı seçmen oy kullanabilecek.
Sandıklarda 2 bin 289 kişi görev alıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile ilçe seçim kurullarında görev yapanlar, sandık kurulu üyeleri, siyasi partilerin görevlendirdiği temsilciler ve polisler dahil seçimde 6 bin kişi görev yapıyor.
YSK, saat 19.00'a kadar radyo, televizyon, gazete ve diğer tüm yayın organları tarafından seçim ve sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapmanın yasak olacağını açıkladı.
Sandıklarda oylar, "mühür", "mühür ve tercih" ile "karma oy" şeklinde kullanılabiliyor.
Seçimde yüzde 5 barajını geçen siyasi partiler, 50 sandalyelik Cumhuriyet Meclisi'ne girmeye hak kazanacak.
COVİD-19 ÖNLEMLERİ
Oy kullanma işlemleri sırasında Covid-19 salgını kuralları uygulanıyor. Seçmenler, oy kullanılacak alana maskesiz giremiyor, vatandaşlara seçim kabinine gitmeden önce eldiven veriliyor. Oy kullanacak kişilerden test ve aşı durumlarını elektronik ortamda sorgulayan "Adapass" ile Kovid-19 testi istenmiyor. Kovid-19 testi pozitif olan kişiler ise oy kullanamıyor.
BU GECE AÇIKLANACAK
Resmi olmayan seçim sonuçlarının bu gece, resmi sonuçların ise en erken oy kullanma işleminin bitmesinden 24 saat sonra YSK tarafından açıklanması bekleniyor. Cumhuriyet Meclisi'ndeki 50 koltuk için 8 siyasi parti ve 3'ü bağımsız 403 milletvekili adayı yarışıyor. 8 siyasi parti toplamda 400 aday belirleyerek YSK'ye başvururken, 3 bağımsız aday da Cumhuriyet Meclisindeki 50 koltuk için seçimde yarışacak. 403 milletvekili adayından 131'i kadın ve en genç adaylar ise 1996 doğumlu.
Seçime katılacak siyasi partiler arasında Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti (DP), Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) yer alıyor.
Meclis'te halen UBP'den 20, CTP'den 12, HP'den 6, DP'den ve TDP'den 3, YDP'den 1 ve bağımsız 4 olmak üzere 49 milletvekili bulunuyor. Meclis’teki 49 vekilden 40’ı, 23 Ocak seçimine yeniden adaylığını koydu.
Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nde vekil sayısı 49'a düşmüştü.
Mecliste DP'den Serdar Denktaş ve Koral Çağman, HP'den Tolga Atakan, UBP'den Hüseyin Özgürgün, Ersan Saner, Önder Sennaroğlu, Menteş Gündüz, CTP'den Özdil Nami ve bağımsızlardan Hasan Topal bu seçimde aday olmadı.
"EKONOMİ" PARTİLERİN SÖYLEMLERİNDE ÖN PLANA ÇIKTI
KKTC'deki siyasi partiler, seçim süreci boyunca halktan destek almak için görüş ve vizyonlarını paylaştı.
"Ekonomi" başlığı, partilerin manifestolarında ve sloganlarında en çok öne çıkan konu oldu. Salgın süreci nedeniyle sağlık ve bu konuda yapılması planlanan yatırımlar da adayların gündeminde en üst sıralarda yer aldı. Kıbrıs konusu, sosyal ve kültürel konular ile spor da siyasi partilerin diğer gündem maddeleri arasındaydı.
UBP ÖNDE GİDİYOR
Adanın kuzeyinde yakın zamanda yapılan anketler, Kıbrıs Türk sağının en büyük partisi UBP’nin tek başına çoğunluğa yakın bir seyir izlediğini ortaya koydu. Partiler sıralamasındaysa CTP son kamuoyu yoklamalarında ikincilikteki yerini korudu.
BOYKOTUN ETKİSİ MERAK KONUSU
Son araştırmalara göre, Kıbrıs Türk solunun iki küçük partisi dışında seçimlere katılan tüm partilerin yüzde beşlik barajı aşıp meclise girmesi bekleniyor. Boykot hareketinin 23 Ocak seçimlerindeki performansı da Kıbrıs’ta merakla bekleniyor.
AHMET SAVAŞAN: GÜÇLÜ UBP HÜKÜMETI VEYA 4’LÜ ISTIKRARSıZ KOALISYON
UBP Lefkoşa Milletvekili adayı Dr. Ahmet Savaşan Kıbrıs Türk Halkı’nın önünde “güçlü bir UBP hükümeti veya 4’lü istikrarsız bir koalisyon” seçenekleri olduğuna işaret ederek, bunun halkın iradesi ile 23 Ocak seçiminde ortaya çıkacağına dikkat çekti. Savaşan, “halkımız istikrar ve 5 yıl kesintisiz görev yapacak güçlü bir icraat hükümeti istiyorsa, erken genel seçime neden gitmek zorunda kaldığımızı hatırlaması yeterli olacaktır” dedi.
Ulusal Birlik Partisi milletvekili adayı Dr. Ahmet Savaşan katıldığı bir televizyon programında, iki yıldan bu yana devam eden Covid-19 salgınının Kıbrıs Türk ekonomisinde ciddi bir tahribata neden olduğunu ve sağlık ile eğitim sistemlerine yatırım yapılması gerektiğini ortaya çıkardığını söyledi. Gerek salgının ortaya çıkardığı ekonomik yaraları sarmak, gerekse de sürdürülebilir yapılar kurabilmek için cesaretli adım atacak güçlü bir hükümete ihtiyaç olduğuna işaret eden Ahmet Savaşan, “23 Ocak’ta neden erken genel seçim yaptığımızı unutmamak gerekiyor. Sorunların üstüne kararlılıkla gidecek ve çözüm üretebilecek bir hükümet oluşturmak için seçimleri yenilemek zorunda kaldık. Bu seçimden toplum yararına bir sonuç çıkması ancak güçlü bir hükümetin oluşması ile mümkündür. UBP buna hem aday hem de buna muktedirdir. Halkımızdan partimize mühür vurarak partimize bu yetkiyi vermesini talep ediyor” dedi.
Seçimleri yenilemenin anlamı olmalı…
UBP milletvekili adayı Dr. Ahmet Savaşan, yaptığı değerlendirmede, özellikle Covid-19 salgınından kaynaklanan ekonomik ve toplumsal sorunların varlığının bir gerçek olduğunu ve yeni dönemde bu sorunları çözme kabiliyeti olacak bir hükümet oluşturulması gerektiğini belirtti. Covid-19 salgınının turizm, yükseköğretim ve konut sektöründe belli tahribatlara neden olduğunu, yeni dönemde bu sektörlerin yeniden düzenlenmeye ve aynı zamanda da sağlık ve eğitim gibi alanların güçlendirilmesine ihtiyaç olacağına işaret eden Dr. Ahmet Savaşan, “mevcut hükümetlerin bunu başaramayacağı dikkate alınmış ve Cumhuriyet Meclisi oy birliği ile erken seçime gitmeye karar vermiştir. Bu durumda halkımıza düşen en önemli sorumluluk güçlü bir hükümetin oluşmasına destek vermektir” şeklinde konuştu.
UBP halkına güveniyor…
Kıbrıs Türk Halkı’nın önünde 2 seçenek olduğunu ifade eden Ahmet Savaşan, “ya Faiz Sucuoğlu başkanlığında güçlü ve 5 yıl görev yapacak UBP hükümetine; ya da çoklu ve kısa sürecek istikrarsız bir hükümet modeline oy vermek. Halkımız yeni dönemde sorunları çözecek güçlü bir hükümet istiyorsa mühürleri ile UBP’ye görev verecektir. Yapılan anketler de bu yöndedir. Bizler halkımıza güveniyoruz” dedi.
İşe, gücünü halktan alan güçlü bir hükümetle başlayacağız...
Yeni dönemin ilk adımının 23 Ocak Pazar günü sandık başına gidilerek atılacağına işaret eden Dr. Ahmet Savaşan, “Sorunlar toplumsaldır. Çözümünü de birlikte bulacağız. İşe, gücünü halktan alan güçlü bir hükümet oluşturarak başlayacağız. Yeni dönem 24 Ocak’ta değil, 23 Ocak’ta başlayacak. Halkımızın UBP’ye vuracağı mühürler ile ne istediği de ortaya çıkacak. Sayın Sucuoğlu da bunun gereğini yerine getirecek ve kuracağı güçlü hükümet ile sorunların üstesinden gelerek ülkede istikrarı temin edecek” dedi.
Sucuoğlu Türkiye’den kaynak sağlama kabiliyetine sahip…
Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun toplumsal kaynakları harekete geçirirken dıştan kaynak sağlamak kabiliyetine de sahip olduğunun, buna karşın dörtlü koalisyon hükümetinin halkı yeni vergiler altında ezerek maaş ödemek zorunda kalacağının bilindiğini belirten Dr. Ahmet Savaşan, “Elbette kendi gücümüzü harekete geçireceğiz. Ama dıştan destek olmazsa Covid-19 salgınının yarattığı enkazı çok daha uzun sürede ve acılı bir şekilde kaldırmak zorunda kalırız. Biz gücümüzü ortaya koyarken Anavatan Türkiye’nin desteğini de alacak ve bu sorunları en kısa zamanda, acısız bir şekilde çözüme kavuşturacağız. Bunun için güçlü bir UBP hükümetine ihtiyaç vardır ve 23 Ocak’ta UBP amblemi altına vurulacak mühürler bunu sağlayacaktır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.