LONDRA / İNGİLTERE - WTM 2013 Fuarı'na katılan Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, İngiltere’den ülkemize gelen turist düşüşlerinin en büyük sebebinin Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) battıktan sonra yerinin doldurulamamasından kaynaklandığını söyledi.
Tolun, KIBRIS’a turizm hakkında önemli açıklamalarda bulunarak İngiliz turistleri eskisi gibi ülkemize çekmek için reklama ağırlık verilmesinin yanı sıra yeni havayolu şirketi kurulması gerektiğini vurguladı.
KTHY’nin eskiden Stansted, Heathrow, Gatwik, Manchester, Birmingham, Glasgow ve Belfast olmak üzere yedi noktadan KKTC’ye uçarak adamıza turist getirdiğine dikkat çeken Tolun, “Halbuki şimdi tek havayolu ve tek havaalanı o da Stansted kaldı. Böyle olunca İngiliz turist Birmingham’dan kalkıp uçmak için Stansted’e gelmez ve daha ucuz bir destinasyon olan İspanya’yı tercih eder” dedi.
HER YIL YÜZDE 10 GERİLEME VAR
Tolun, İngiltere’de, KTHY battıktan sonra ve turizm dibe vurunca bakanlığın ‘İngiltere’de turizm kalkındı artış var’ dediğini ancak her yıl yüzde 10 bir gerileme yaşandığını söyledi.
KTHY batarken, mağduriyetlerin yaşandığını ve İngiliz turistlerin de küstürüldüğünü ifade eden Tolun, tur operatörlerinin alacaklarının halen verilmediğini belirtti. Tolun, “Bizim başka havayolu kurmamız gerekir” dedi.
STANDA GEÇMİŞTEKİ İLGİ YOK
Londra Fuarı’na KITSAB ve KITOB’un temsilcilerinin katılmadığını sadece şirket olarak geldiklerini işaret eden Tolun, “North Cyprus” standına geçmişteki ilginin olmadığını söyledi.
Standın fuar süresince boş kaldığını anlatan Tolun, geçmişte İngiltere’de KKTC’yi pazarlayan 35 adet tur operatörü varken bugün bu sayının 11’e düştüğünü kaydetti.
Turizm Bakanının da fuara gelmediğine dikkat çeken Tolun, bunu eleştirerek, “Bugün, 225 ülkenin Turizm Bakanları buradadır. Ama bizim bakan burada değildir. Bu bizim çelişkilerimizdir. Bakan, fon küçültüldüğü için şikâyetçidir. Bunu anlıyoruz ama onu burada görmek istiyorduk” dedi.
LONDRA FUARI’NIN AYRI BİR ÖNEMİ VAR
Orhan Tolun, World Travel Market’in dünyadaki en büyük fuarlardan biri olduğunu ifade ederek İngiltere’den ülkemize turist geldiği için fuarın Kıbrıs için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.
İngilizlerin ada ile duygusal bağları olduğunu ve Kıbrıs aşığı olduklarını anlatan Tolun, İngiliz müşterinin kalitesinin düşmesine rağmen esnafa en çok para bırakan turist olduğunu kaydetti.
Buna rağmen fuarda birliklerin desteklenmesi gerekirken desteklenmediğini hatırlatan Tolun, “Bakanlık 42 fuara katılırken bunu 12’ye indirmiştir. Hiçbir zaman fuarlara katılmamakla giderler kısılamaz. Geçtiğimiz yıl fuara 198 ülke katılırken bu yıl bu sayı 225’e yükseldi. Eğer ülkeler fuara daha fazla gelirse ve bizim İngiltere pazarımız çöküyorsa fuara gelmemiz şarttır” dedi.
KKTC’nin rakipleri olan İspanya, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ile Türkiye ve orta Avrupa ülkelerinin fuarda olduğunu kaydeden Tolun, fonun gelirlerinin azaltılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
GENELDE YÜZDE 10 ARTIŞ VAR
Tolun, 2013 yılının genel bir değerlendirmesi yapılması durumunda 2012 yılına göre turizmde yüzde 10’luk bir artışın meydana geldiğini söyledi.
Turizm Bakanlığı’nın 2012 yılına göre yaptığı açıklamada yüzde 30’luk bir artış olduğunun ifade edildiğini ancak bakanlığın her zaman rakamları üçe katlayıp söylediğini iddia eden Tolun, “İstatistikler incelendiği zaman geçmiş yıllarda yüzde 15 turist artışı meydana gelirken bu yıl bu rakam yüzde 10” dedi.
Tolun, artışların sağlanmasındaki en önemli faktörün acentelerin charter seferlere başlaması olduğu belirtti. Tolun, charter seferlerde yapılan teşviklerin yüzde 70’ini TC Yardım Heyeti’nin yüzde 30’unun ise KKTC Turizm Bakanlığının karşıladığını belirtti.
Acentelerin elini taşın altına koyduğuna dikkat çeken Tolun, yedi yıldan beri hiçbir ülkede reklam yapılmamasına rağmen 14 ülkeden KKTC’ye charter seferlerle turist geldiğini ifade etti.
İNGİLTERE’DE YÜZDE 30’LUK ARTIŞLA HALK KANDIRILIYOR
KITSAB Başkanı Orhan Tolun, Turizm Bakanlığı yetkililerinin İngiltere’de geçtiğimiz 2012 yılına göre yüzde 30’luk artış açıklaması yaparken halkı kandırdığını iddia etti.
KITSAB ve KITOB’nin sürekli “İngiltere’de çöküş var” çağrısına rağmen bunun bir türlü farkına varılamadığını anlatan Tolun, “Bu yıl İngiltere pazarında hiçbir artış yoktur. Bakanlık sekiz istatistikten sadece bir tanesini alarak sunuyor” dedi.
Bakanlığın ‘Ercan’dan gelen İngilizlerde yüzde 30 artış var’ açıklamasını değerlendiren Tolun, şöyle devam etti:
“İngiltere’den gelen turist sayısında yüzde 10 eksilme olacak. Tur operatörü bazında da İngiltere’de 2012’den beri yüzde 30’lara varan düşüşler var. Bakanlık, İngiltere piyasasında reklam vermek istemediği için yanlış bilgiler veriyor. Sonuçta toplum da yanıltılıyor. İnternette bakıldığı zaman Kıbrıs kötüleniyor. Bakanlığın internet sitesi yenileneceğine tur operatörlerinin internet siteleri desteklenip online satış yapılması gerekirdi. Sitelerinde de reklam verilmesi gerekirken bu da yapılmıyor. Bugün hangi web sitesine girerseniz girin Kıbrıs’ta emlaktan mağdur olan kişileri görürsünüz”.
Ülkemizde birçok müteahhidin emlakçılığa soyunduğunu, Annan Planı’ndan sonra gelişen durumun “Orams Davası” mağlubiyetiyle sonuçlandığını anımsatan Tolun, İngilizlere satılan evlerin çoğunun yarım kalarak müteahhitlerin iflas edip, mağdur olduklarını ifade etti.
Bunun İngiltere’deki Kıbrıs imajını etkilediğini vurgulayan Tolun, bunun yanında ülkemizde çevreye önem vermediğimizi belirtti. Tolun, “Taşocakları ve diğer etkenlerle çevreyi bozduk” dedi.
İngiltere’ye geçtiğimiz yıl 300 bin Euro para yollandığını ancak 30 binin harcandığını iddia eden Tolun, “Paranın geriye kalanı nereye gitti? Fuarlar için harcanan para ayrıdır, imaj için ayrıdır. Bize imaj için 2012’de tüm tur operatörlerini çağırarak 650 bin Euro’luk reklam kampanyası yaptılar. Ancak, dönüp baktığımız zaman reklamın sadece çok azını harcadıklarını gördük” dedi.
TURİZM FONU ŞEFFAF DEĞİL
Tolun, bakanlığın turizm fonunun şeffaf olmadığını ve fonun paralarının nerelere harcandığını hiçbir zaman bilmediklerini ve bu yüzden sitem etmelerinin doğru olduğunu belirtti.
Kıbrıs’ta girdilerin sürekli yükselmesinden dolayı otel fiyatlarının da arttığını anımsatan Tolun, bunun rakip ülke olan İspanya ile rekabet edemeyecek duruma gelmemizi sağladığını kaydetti.
İngiltere’deki krizin de turizmi etkilediğini anlatan Tolun, son haftalarda Maliye Bakanlığı’nın turizm fonunda kesintiye gitmesinin yanlış olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
“Bu resmen bir kâbustur. Şaka ve rüya gibi bir şey olarak algılıyorum. Şimdiki bakanlık tarafından değil 7 yıldır fonun paraları usulsüz olarak cari bütçeye aktarılıyor”.
25 MİLYON EURO YERİNE, 18 MİLYON TL KABUL EDİLEMEZ
Fonun bugün 25 milyon Euro’luk bir bütçesi olması gerektiğini hatırlatan Tolun, ancak maliyenin fonu cari bütçeye aktararak turizm fonuna ayırdığı parayı kestiğini söyledi.
Maliye Bakanı’nın bu yıl fon için 18 milyon TL ayırdıklarını söylediğini kaydeden Tolun, “Bunu bir Maliye Bakanı diyemez. Bu usulsüzlüktür. Bu suçtur. Biz KITSAB olarak bu durumu mahkemeye vereceğiz. Mahkemede görülecektir ki biz haklıyız” dedi.
Tolun, bugüne kadarki maliye bakanlarının fonu amacı dışında kullandıklarını da iddia etti.
Turizmde gerileyen ülkelerin reklamlarını artırıp ve stantlarını büyüttüklerine dikkat çeken Tolun, “Fonun bütçesi geçmiş hükümetin kurultay zamanında aldığı kişilerin maaşını ödemesi için değildir. Fonun kullanılış amacı turizmi teşvik etmek için ayrılmıştır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.