BALIKESİR - Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesine yönelik ‘Kış Ortası Su Kuşu Sayımı’ çalışmaları devam ediyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, yeni bir metodoloji kapsamında Türkiye'nin nesli tehlike altındaki türleri için eylem planı hazırlanması uygulanması ve izlenmesi projesinin çalışmalarını sürdürüyor.
‘Kış Ortası Su Kuşu Sayımı’ çalışmaları kapsamında yürütülen çalışmalar bazı bölgelerde tamamlandı.
Balıkesir Kuşcenneti Milli Parkı ve Manyas Gölünde küresel ölçekte nesli tehlike altındaki ‘Dikkuyruk, Elmabaş Patka, Kadife Ördek, Yaz Ördeği, Pasbaş Patka’ isimli beş ördek türünün popülasyon durumlarının tespitine yönelik sayım yapıldı, belgesel çekimleri gerçekleştirildi.
Su kuşu popülasyonları ile sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesine yönelik yürütülen ‘Kış Ortası Su Kuşu Sayımları’ ile su kuşlarının mevsimsel değişimlerinin izlenilerek, önemli ölçüde veri elde edildiği, sayım yapılan alanlar hakkında toplanan verilerin de güncellenebildiği aktarıldı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi işbirliği ile Kızılırmak Deltası, Yeşilırmak Deltası, Samsun Kıyıları, Ordu Kıyıları, Lâdik Gölü, Yedikır Baraj Gölü ve Kaz Gölü’nde de Kış Ortası Su Kuşu Sayımları gerçekleştirildi.
Tuzla Palas Gölü, Hürmetiçi Sazlığı ve Sultan Sazlığı Milli Parkı’nda çalışmaların su kuşlarının mevsimsel göçünün en az olduğu Ocak ayında yapıldığı, kuşların türler bazında popülasyon değişimleri, sulak alan ekosisteminde alan-oran dağılımı ve canlılığı tehdit eden unsurların tespit edildiği aktarıldı.
Çalışmalarda ‘Çamurcun, Angıt, Yeşilbaş, ve Turna kuşlarının yoğun olarak gözlemlendiği, elde edilen verilerin geçmiş yıllar için bir karşılaştırma, gelecek yıllar içinde tedbirler açısından pusula görevi görmekte olduğuna dikkat çekildi.
Göller Bölgesi Kış Ortası Su Kuşu Sayım çalışmalarının Konya ve Isparta il hudutlarında kalan Beyşehir Gölü’nde başlatılarak, Eğirdir, Kovada, Burdur, Karataş, Yarışlı, Salda, Çorak, Gölhisar, Yazır ve Antalya’daki sulak alanlarda devam ettirildi.
Beyşehir Gölü Milli Parkı ve Kızıldağ Milli Parkı Şefleri ve Personeli, Selçuk Üniversitesi Beyşehir Kuş Gözlem Topluluğu öğretim görevlileri ile öğrencilerinden oluşan kalabalık bir heyetle iki ayrı noktandan başlatılan çalışmalar tamamlandı.
Sayımlarda, ‘Sakarmeke, Macar ördeği, Çamurcun, Yeşilbaş, Karabatak, Küçük batağan, Bahri, Flamingo’ en çok gözlenen türler olduğu bildirildi. Manyas kuş gölü, Uluabat gölü, Çanakkale kavak daltası, Gökçeada Sulak alanı, Kocaçay daltası, Yalova Hersek Lagünü, Balıkesir Gönen Daltası ve Bursa İznik gölünde de çalışmalar gerçekleştirildi.
Yaban hayvanlarının yaşam alanları ile birlikte korunması, geliştirilmesi çalışmalarının bir parçası olan, Kış Ortası Su Kuşu Sayımının her yıl ocak ve şubat aylarında, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda çok sayıda üniversite, sivil toplum kuruluşu ve gönüllünün katılımıyla yürütüldüğü öğrenildi.
Kaynak: Kış Ortası Su Kuşu Sayımı çalışmaları devam ediyor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.