• BIST 9642.72
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • Antalya 11 °C

Kırşehir turizmi için çalıştay

Kırşehir turizmi için çalıştay
Turizm Geliştirme Çalıştayı ile Kırşehir'in tarihi, kültürel ve ekonomik zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak için çalışma başladı.

KIRŞEHİR - Kırşehir’de düzenlenen Turizm Geliştirme Çalıştayı ile şehrin tarihi, kültürel ve ekonomik zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak için çalıştıklarını söyleyen AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, “Kırşehir Kapadokya’nın giriş kapısı olacak” dedi.
Grand Terme Otel’de düzenlenen Turizm Geliştirme Çalıştayı'na; Kültür Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, AK Parti Milletvekili Abdullah Çalışkan, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Kudret Saylam ve çok sayıda idari amir katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kültür Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, “Bundan 30-40 yıl önceye baktığımızda batı bölgelerinde dahi turiste yabancı dünyadan gelmiş insan gözü ile bakan turizm nedir bilmeyen bir durumdan geliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, artık dünyanın belli başlı turizm ülkeleri ile yarışır haldeyiz. Gerek resmi kurumlardan gerek turizm sektöründen birçok arkadaşımız var. 8 yıldan beri Kültür ve Turizm Bakanlığında çalışıyorum. Edindiğim tecrübeler, ülkemizin aslında turizm dışında çok da bir şeye ihtiyacı yok. Gereği gibi yapabildiğimiz takdirde turizm ülkemizin ekonomik açıdan dünyanın en başta gelen ülkeleri arasına girmesine rahatlıkla yetebilir. Ülkemizin her yerinde aklımızın almayacağı kadar potansiyel mevcut ve dışarıdan bakıldığında Kırşehir’de turizm biraz dudak bükülür gibi algılama olabilir. Fakat gerek bizim araştırmalarımızda, gerek bu işi yapan insanların çok iyi bildiği gibi, yeteri kadar, hatta daha fazla potansiyel mevcut. Ama bunu harekete geçirmek önemlidir. Bunları doğru kullanmak önemlidir. Ülkemizde çok geriye gitmeden 30-40 yıl öncesindeki durumumuz hepimizin bildiği şeyler. Yapmamız gereken şey, bir birliktelik oluşturarak, kendi içinden enerji ortaya koymaktır. Haklı olarak, deniz-kum-güneş turizmi ile başlayan turizm hareketi, birazda tersinden başladı ülkemizde. Biz iç turizmi yaşamadan direk dış turizme geçtik. Bu da potansiyellerimizi gereği gibi ortaya koyma, altyapı çalışmalarını yapmamızı geciktirdi” diye konuştu.
Bugün gelinen noktada artık turizm denilen şeyin, esasında başlangıçta yapılması gereken şekli ile kültür turizmi olduğunu kaydeden Arı, “Bu topraklarda, Anadolu kültürünün en yoğun yaşandığı yerlerdir. Her şeyi bir tarafa bıraksak, bu topraklar bu coğrafyada Anadolu da mucizevi bir şekilde Türk dilinin yazı dili haline gelmeye başladığı topraklardır. Aşıkpaşa olmasaydı acaba Türk dilini bu hale getirebilir miydik? Bugün baktığımızda turizm dediğimiz olay artık adına kültür turizmi deniyor, ben aslında onun esasının turizm olduğunu düşünüyorum. Turizm, kültüre dayalı olmadığı müddetçe sürdürülebilir turizmden bahsetmek çok kolay değil. Bütünü ile Anadolu pek çok uygarlığa beşiklik yapmış topraklardır. Hangi dönemden, hangi milletten olursa olsun bizimdir, bizim mirasımızda insanlık mirasıdır. Hepsine ayrı ayrı sahip çıkmamız gerekiyor. Bunu katma değere dönüştürmemiz gerekiyor. Un, şeker, yağ var. Bunu helva yapmak gerekiyor. Bugün o noktadayız" dedi.
Buna benzer çalışmaları pek çok ilde ve bölgede yaptıklarını hatırlatan Arı, “Pek çoğunda olumlu sonuçlar aldık. Edindiğim tecrübe şu: Bu enerjiyi içerden üretemezsek, dışarıdan yapılacak katkı ile taşıma şu halinde olur. Onunla da değirmenin dönmediğini atalar yüzyıllar önce söylemişlerdir. Bu konuda, kentteki herkese iş düşüyor. Bu enerjiyi oluşturacak imkanlara sahibiz. O umut var. Bunu enerjiye dönüştürmemiz gerekiyor. Biz bunun koordinesini yapıyoruz. Şimdiye kadar 20’nin üzerinde çalıştay yaptık. Edindiğimiz tecrübe, bunu sadece biz devlet kurumlarına bırakırsak, gerek mahallindekini gerek merkezdekini, bu yürümez. Ticaret Odası Başkanımıza onu dedim. Bize en lazım olan kişi sizsiniz diye. Burada, esnaf, tüccar iş adamı bunlara büyük iş düşüyor. Biz buraya sektörü yönlendirmeye çalıştık. Tur operatörlerini yönlendirmeye çalıştık. Bundan birden bire, Kırşehir’de turizm patlayacak gibi bir beklentimiz yok. Bu, uzun soluklu bir yürüyüş ve zaman içerisinde sonuç alınacak. Ama, buna herkesin dahil olması lazım. Herkesin yapabileceği katkı vardır. Memleketin genel imkanları ile de doğru orantılı gider turizm. Düne kadar yolu olmayan yerlere insanlar nasıl gidecekti. Bugün bunları aştık. Üzerine koymamız gerekiyor. Alacak çok yolumuz var. Ama, parlak ufuklar Kırşehir turizmi için mevcuttur. Bunu görmek ve o ışığa doğru yürümek gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Yabancılardan daha çok zenginliğe sahip olduğumuzu belirten AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan da, “Çalıştayın Kırşehir’e önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Termal anlamda alt yapının daha da genişletileceğine inancım tam. Kırşehir’i tarım kenti olmanın dışına çıkarma çabamız artarak devam ediyor. Kırşehir’in gelişmesi yönündeki engelleri ortadan kaldırmaya başladık. Herkes üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirirse inanmaktayım ki daha farklı bir şehir ile karşılaşırız. Cacabey Meydanı projesi, Ahi Külliyesi projesi, Aşıkpaşa'sı ile Kırşehir farklı bir konumda. Yapmaya çalıştığımız projelerle Kırşehir’in adını duyurabilme ve kültürel zenginliklerini ön plana çıkarma yolunda önemli adımlar attık. Kırşehir Tanıtım Günleri, Ahilik Şenlikleri bu anlamda önemli projeler oldu. Herkes öncelikle kendisini sorgulamalı ve ben şehrimi ne kadar tanıyor tanıtıyorum diyebilmeli. Kırşehir’i Allah izin verirse Kapadokya’nın giriş kapısı haline getireceğiz. Farkındalık ve merak uyandırmayı inşallah hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.
Turizm’in şehirlerin en büyük gelir kaynağı olduğunu ifade eden Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak ise, Kırşehir'de keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda tarihi eser olduğunu, bu çalıştayın Kırşehir'de turizmin gelişmesi bakımından yararlı olacağına inandığını söyledi. Çalıştay, katılımcıların sorularının yanıtlanması ile devam etti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.