• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 9 °C

Kiraz Avrupa'ya 3, İstanbul'a 8 lira

Kiraz Avrupa'ya 3, İstanbul'a 8 lira
"Türk Kirazı"nın üretim merkezi olan Konya'nın Hadim ilçesi, Avrupa ülkelerine 3-4 liradan satarken, İstanbul'a kilosu 8 liradan kiraz verdi.

KONYA - Türkiye'de, ihracat için üretilen "Türk Kirazı"nın üretim merkezi olan Konya'nın Hadim ilçesi, Avrupa ülkelerine 3-4 liradan satarken, İstanbul'a kilosu 8 liradan kiraz verdi.
Hadim Sert Çekirdekli Meyve Yetiştiricileri Birliği 2. Başkanı Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan, Türkiye'nin, coğrafi konumu, uygun yükseltisi ve uzun güneşlenme süresiyle, çok büyük bir meyve üretim kapasitesine sahip olduğunu belirtti.
Avrupa gibi dünyanın en önemli lüks pazarlarından birine coğrafi olarak yakın olmasının da Türkiye'yi "Avrupa'nın Meyve Bahçesi" yaptığını anlatan Ayan, meyveciliğin ülkemizde gelecek vadeden sektörlerden biri olduğunu vurguladı.
Ayan, Türkiye'nin, Avrupa'da "Türk Kirazı" olarak bilinen "Ziraat 0900" cinsi kirazdan her yıl yaklaşık 50 bin ton ihraç ettiğini, bunun önemli bir kısmının Konya'nın Hadim ilçesinde üretildiğini dile getirdi.
Hadim kirazının en büyük özelliğinin, yüksek rakım nedeniyle geç olgunlaşması olduğunun altını çizen Ayan, şunları kaydetti:
"Ayrıca, 1600 rakım ve üzerindeki kirazlar, sıcaklık farkı nedeniyle daha gösterişli ve daha dayanıklı oluyor, uzun süre tazeliğini koruyabiliyor. Bu nedenle Türk Kirazı, İtalya ve İspanya'da üretilen kirazları bile geride bırakıyor. Bu yıl Avrupa'ya ihracat amaçlı bölgede yapılan alımlar 3-4 liradan işlem gördü. Avrupa ülkelerine 3-4 liradan satarken, sezonun sonunda İstanbul'a bu yıl kilosu 8 liradan, yüksek tonajlarda kiraz verdik. İlk kez yaşanan bu durum İstanbul'un bu yıl Avrupa'nın en pahalı ve en lüks meyve tüketen kenti durumuna geldiğini gösteriyor. Çünkü muz, kivi gibi tropikal meyvelerin fiyatı bile kiraza yetişemiyor. İstanbul için Hadim'den kilogramı 8 liraya kiraz alındıysa bu durum, bu yıl İstanbul'un, Londra, Paris, Roma ve Venedik'i lüks meyve tüketiminde geçtiğini gösteriyor. Oysa başta İstanbul olmak üzere eskiden iç piyasa bu kadar birinci sınıf ürün tüketmezdi."
Ayan, İstanbul'un Avrupa'da en pahalı kiraz alımı yapan kent olmasının, global krizin Avrupa'yı daha fazla vurmasıyla açıklanabileceğini, bunda Türkiye'de son yıllarda yaşam standardının yükselmesinin de etkisi olduğunu belirtti.
Bu durumun Türkiye'deki kiraz ve benzeri lüks meyve üretimini büyük oranda olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayan Ayan, "Bizim iç piyasamız çok büyük. Eğer lüks tüketim İstanbul'dan sonra Ankara, İzmir ve diğer şehirlerde de yaygınlaşırsa çiftçi büyük

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.