• BIST 9975.61
  • Altın 2830.659
  • Dolar 33.9934
  • Euro 38.0336
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 21 °C

Kınalık ve Göç Yolu Yaylacılık rotası UNESCO Dünya Mirasında

Kınalık ve Göç Yolu Yaylacılık rotası UNESCO Dünya Mirasında
Azerbaycan'ın en yüksek zirveli köylerinden Kınalık ve Göç Yolu yaylacılık rotası da UNESCO'nun Dünya Mirası listesine kaydedil

BAKÜ - Azerbaycan'ın en yüksek zirveli köylerinden biri olarak kabul edilen ve eşsiz bir mirasa sahip olan Kınalık ve Göç Yolu yaylacılık rotası da UNESCO'nun Dünya Mirası listesine kaydedildi. Karar, 18 Eylül 2023'te Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde düzenlenen UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin 45. oturumunda alındı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) UNESCO olarak da bilinen kültür kurumu tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan köy, uzun süredir Azerbaycan’da da Ulusal düzeyde “Kınalık ve Göç Yolu” Devlet Tarih-Kültür ve Etnografya Koruma Alanı olarak devlet tarafından titizle korunurken, turistlerin de son yıllarda gözde ziyaret noktası arasında yer alıyor. Köy, Kafkas Dağları'nın nefes kesen manzaralarına açılıyor ve ziyaretçilerini otantik kültürel deneyimle buluşturuyor.

kinalik-ve-goc-yolu.jpgkinalik-ve-goc-yolu.jpg“Yaşayan Bir Miras” olarak anılan bu muhteşem köy, binlerce yıllık bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra köyün halkı hâlâ kendi geleneklerini, dillerini korurken yarı göçebe bir yaşam tarzı sürdürüyor.

Kafkas Arnavutlarının soyundan geldiğine inanılan ve ayrı bir etnik grup olan Kınalık halkı,zorlu iklim şartları vearaziye rağmen, yaşamlarını ve doğal kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirerek bölgelerini geliştirmeye devam ediyor. Ancak bölge gelişirken geleneğin koruyucusu olarak hareket ediliyor ve gelenekler bozulmadan gelecek nesillere aktarılıyor.

Bu geleneklerinden biri de yayla ve ova arasında yaptıkları mevsimlik göç hareketi. Bu hareketin temel amacı, hayvanların her zaman bol otlu ve ılıman iklime sahip bölgelerde bulunmaları için koşullar oluştururken, hem hayvanların hem de yerel halkın uygun iklime ve bol bitki örtüsüne sahip bölgelerde yaşaması sağlanıyor.

kinalik-ve-goc-yolu-001.jpgYayla ve ovayı birbirine bağlayan yayla yolu Göç Yolu (mevsimlik göç yolu) olarak adlandırılıyor ve her mevsimin sunduğu iklimsel ve taze yeşil çimlerden en iyi şekilde yararlanan Kınalık halkı hâlâ uyguladığı bu yaşam tarzıyla da bir geleneğin tadını çıkarıyor.

Kınalık'ta hareket süreci yılda iki kez ilkbahar ve yaz aylarında gerçekleşirken, hayvanlarını atalarının köylerine yakın yayla yaz meraları olan yaylaklar ile Orta Azerbaycan'daki kışlaklar olan ova kış meraları arasında besliyorlar.

Kınalık'tan gelen çobanlar ve sürüleri, mevsimsel hareket güzergahı üzerinde yaklaşık 7.000 kişi ve yakınlardaki diğer yerleşim yerlerinden gelen 400.000 koyuna katıldığı 200 km uzunluğundaki bu rota, Kınalık köyünden başlayıp Abşeron ve Hacıkabul ilçelerinin düzlüklerinde son buluyor.

kinalik-ve-goc-yolu-002.jpgTarihçiler, Kınalık'ın milattan önce inşa edildiğini belirtirken, ağırlıklı olarak dağ manzaralarının bulunduğu Şahdağ Sıradağları ile çevrili olan Köy, deniz seviyesinden yaklaşık 2.200 metre yükseklikte dik bir dağ zirvesinde yer alıyor.

Küçük boyutlu orman parçaları ve kayalık alanlarla birlikte subalpin ve alpin çayırlara sahip olan köyde, turistler yürüyüş sırasında büyüleyici manzaraların, yerel lezzetlerin ve kültürün tadını çıkarabilir ve yerel halkın sıcak misafirperverliğini deneyimleyebilir.

Azerbaycan'ın turizm teklifleri hakkında daha fazla bilgi için www.azerbaijan.travel adresini ziyaret edin.

Bu haber toplam 1002 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.