• BIST 9685.61
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 7 °C
  • Antalya 15 °C

Kastamonu mutfağı İstanbul’da üniversitede sergilendi

Kastamonu mutfağı İstanbul’da üniversitede sergilendi
Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi, Kastamonu mutfağını üniversitelerin gastronomi bölümleri ile buluşturma projesiNİ İstanbul Kent Üniversitesi’nde gerçekleştirdi.

İSTANBUL- Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak bölgenin gelişimine katkı sunmayı amaçlayan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi, Kastamonu mutfağını ve coğrafi işaretli ürünlerini üniversitelerin gastronomi bölümleri ile buluşturma yolundaki yeni projesinin ilk ayağını İstanbul Kent Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirdi.

dunya-mirasi-kastamonu.jpgdunya-mirasi-kastamonu-001.jpgKastamonu ve çevresinin doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak bölgenin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKI) çalışmalarını sürdürüyor. İnisiyatif, 2019 yılında Kastamonu mutfağının geniş kitlelere tanıtılması amacıyla Kastamonu’da gerçekleştirilen yemek festivali “Kastrofest”in ardından, kentin gastronomik değerlerini gastronomi öğrencileri ile paylaşmak üzere “Kastamonu Mutfağı Akademide” adında yeni bir projeye imza attı.

dunya-mirasi-kastamonu-002.jpgdunya-mirasi-kastamonu-003.jpgİstanbul Kent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliği ile başlatılan çalışma kapsamında, Kastamonulu ustalar ve üreticiler, 10 Kasım günü bölgeye ait yemekleri, teknikleri ve ürünleri anlatmak üzere öğrencilerle bir araya gelerek, yöresel ürünler, teknikler ve yemekler üzerine üç farklı atölye çalışması gerçekleştirdiler. Türkiye’nin dördüncü yeryüzü pazarı olan “Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı” katılımcıları ve Kastamonu mutfağını temsil eden markalar ise, 10 ve 11 Kasım günlerinde üniversitede Kastamonu’ya özel üryani eriği, mor sarımsak, Kastamonu pastırması gibi ürünlerini sergilediler.

dunya-mirasi-kastamonu-004.jpg10 Kasım günü saat 13.00 “Coğrafi İşaretli ve Slow Food Nuhun Ambarı Listesinde Yer Alan Ürünlerin Yöresel Mutfakların Gelişimine Katkıları”, 14.00’te ise “Yöresel Mutfakların Nihai Tüketiciye Ulaşmasında Standardizasyon; yöresel lokantaların sürdürülebilirliği” konulu iki panel yapıldı. Paneller sonrası, İstanbul Kent Üniversitesi bahçesinde açılan Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı, iki gün boyunca İstanbulluları Kastamonu’nun pastırma, siyez bulguru, mor sarımsak gibi özel ürünleri ve coğrafi işarete sahip özgün lezzetleriyle buluşturdu. Festivale katılan İstanbullular üreticilerden bilgi alıp alışveriş yaptıktan sonra, Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi standında sunulan eğşili pilav, kara çorba, Ecevit çorba gibi yöresel yemekleri tattılar.

DMKI dönem başkanı Zeynep Esen, proje ile ilgili olarak; “Kastamonu gönüllülüğü esasında buluşmuş bir grup aydın olarak Kastamonu’yu yerel değerleri üzerinde daha da yükselterek evrensel bir noktaya götürebilecek stratejik bir yaklaşımla çalışıyoruz. Çalışmalarımız arasında, 2019 yılında düzenlenen Kastrofest yemek festivali ile start alan Kastamonu mutfağının geniş kitlelere ulaştırılması hedefinin devamı niteliğindeki “‘Kastamonu Mutfağı Akademide!’ projemiz de bulunuyor. Bu projenin ilk adımında mutfağımızdaki yöresel yemekleri gerek tarifleri gerek pişirme teknikleri ve bölgeye özel ürünleriyle, İstanbul Kent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ile buluşturduk. Ayrıca okulun bahçesinde, İstanbulluları bir panayır havası içinde, titizlikle seçilmiş özel Kastamonu ürünleri ile de buluşturduk. Kısacası; paneller, pişirme atölyeleri ve yeryüzü pazarı ile üç basamaklı bir etkinlik planlayıp gerçekleştirdik.

dunya-mirasi-kastamonu-005.jpgAmacımız, üniversite iş birlikleri ile yarının şeflerine mutfağımızı daha yakından tanıtmak, bu konuda yapılabilecek akademik yayınlara destek olabilmek ve Kastamonu yemekleri ve ürünlerinin çağdaş mutfaklarda yerini almasına katkı sunmak” dedi.

Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi, projeyi farklı üniversitelerle devam ettirmeyi planlıyor.

10 KASIM PANELLER:

13.00 – 13.45 : Coğrafi İşaretli ve Slow Food Nuhun Ambarı Listesinde Yer Alan Ürünlerin Yöresel Mutfakların Gelişimine Katkıları; Kastamonu pastırması, Siyez Bulguru, Üryani Eriği ve coğrafi işaretli Kastamonu ürünleri; potansiyelimiz, vizyonumuz.

Moderatör: Gülsen Kırbaş - Uğurlu Konakları / Slow Food Kastamonu Lideri

Konuşmacılar: Emrah İnce - Yeni Çiftçi Platformu, Sevim Özsoy - Siyez Evi, Zeynep Kakınç - Gazeteci, Mutfak Dostları Derneği Önceki Başkanı

14.00 – 14.45 : Yöresel Mutfakların Nihai Tüketiciye Ulaşmasında Standardizasyon; yöresel lokantaların sürdürülebilirliği.

Moderatör; Prof.Dr. Burak Mil - İstanbul Kent Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı

Konuşmacılar: Ebru Koralı - TURYID Kurucu ve YK üyesi, İTO Restoranlar, Yiyecek ve İçecek Komitesi Başkanı, Önder Köse - restoratör, Anadolu Halk Derneği Başkanı, Duygu Ece Aydın – İksirli Çiftlik & İksir Resort Town

Detaylı bilgi için:

Nisan İletişim & Marka Yönetimi, Nüket Aksoy

nuket@nisanmarkayonetimi.com , +90 532 361 26 62

Editöre Not:

Kastamonu ve çevresinin doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak yerelden evrensele köprü kurmak ve ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak amacıyla bir grup Kastamonulu aydının 2017 yılında bir araya gelmesiyle oluşan sivil girişim Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ), sahip olduğu kapasiteyi, ilin, ülkenin ve dünyanın dört bir yanındaki potansiyel ile birleştirerek, Kastamonu’ya hak ettiği saygınlığı kazandırmak için çalışmaktadır. DMKİ etkinlikleri, 2018’de Kastamonu’da düzenlenen Çokkültürlülük Sergisi ile başladı. 2019 yılında, Kastamonu’da 10 bini aşkın ziyaretçinin katılımıyla Kastrofest- Kastamonu Gastronomi Festivali gerçekleştirildi. Aynı yıl Kastamonu’da gerçekleşen ve Türkiye’nin ilk kadın mitingi olan 10 Aralık 1919 mitinginin 100. yılı anısına “Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku” temasıyla bir dizi kültürel etkinlik gerçekleştirdi. Anma etkinlikleri İzzeddin Çalışlar küratörlüğünde, Cubis Art yönetiminde Kastamonu’da düzenlenen “Milli Mücadele ve Kastamonu” başlıklı dönem sergisi ile başladı. Sergiyi, Oğuzhan Balcı’nın yüzüncü yıla özel olarak bestelediği senfonik eserin İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen prömiyeri ve Tarih Vakfı iş birliğiyle “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne feminizmin tarihi, milli mücadele döneminde kadın ve Kastamonu Kadın Mitingi” ana başlıklarının ele alındığı paneller izledi.

10 Aralık etkinlikleri 2020 ve 2021 yıllarında pandemi koşullarında dijital ortamda gerçekleşti. Haberci Simge Fıstıkoğlu’nun Zeynep Esen ile yaptığı “Türkiye’nin İlk Kadın Mitingi - Yerelden Küresele Kadın Ufku” konulu instagram canlı yayını, “Ulusal Ölçekte Ekonomiye Katma Değer Yaratan Kadınlar” başlıklı dijital buluşmada Ender Yılmaz’ın Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent’le yaptığı söyleşi ve “İlham Veren Kastamonulu Kadınlar” temalı dijital buluşma; şampiyon sporcular, iş kadınları, çevre ve eğitim aktivistleri, üst düzey kamu görevlileri gibi farklı profillerdeki Kastamonulu kadınları bir araya getirdi. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Süleyman Şenel proje liderliğinde İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu‘nda “Saklı Kastamonu Türküleri-I” konseri gerçekleştirildi.

2023 yılı için planlanan etkinlikler arasında; “Kastamonu Mutfağı Akademide” etkinliğinin yanı sıra, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek Saklı Kastamonu Türküleri-II, İlk Türk Kadın Mitingi 104.Yıl Kutlaması gibi çalışmalar yer alıyor.

Bu haber toplam 2521 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.