TRABZON -Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2008 yılının karayollarında derlenip toparlanma yılı olacağını söyledi. Yıldırım, önümüzdeki günlerde yapacakları bir yasal düzenleme ile yap-işlet-devret modelinin kapsamını genişleteceklerine vurgu yaptı.
Bakan Yıldırdım, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki toplam 16 ilin valililerinin katılımı ile Trabzon'da yapılan, 'Bölünmüş Yol Çalışma Programı Bölge Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, bakanlık olarak bu sene ülke çapında Karayollarının programında olan yollar dışında 3 bin kilometre bölünmüş yol, devlet yolu ve il yolu yapımına karar verdiklerini söyledi.
Bunun bir yılda hedeflenen en fazla yol miktarı olduğunun altını çizen Yıldırım, "Bu çok iddialı bir program. Bunu gerçekleştirmek için bütün valilerimizle, bakanlığımız ve diğer bakanlıkların imkanlarını birleştirerek yoğun bir çalışma yapacağız. 2008 yılı karayollarında bir derlenip toparlanma yılı. Bugüne kadar yapılmış bölünmüş yol çalışmalarının birbiriyle bağlantısının tamamlanacağı bir yıl olacak. Ve böyle meyvesini alacağımız bir çalışmayı tamamlamış olacağız. Bununla ilgili bütün illerde birinci, ikinci öncelikli olmak üzere yapılması gereken yolları belirledik. Bu işlerin takvimini belirledik. Burada her ilin valisi öncelikleri konusunda, yapılacak işler konusunda kendi programları hakkında bize bilgi verdiler. Ve böylece çalışmaları bugünden itibaren yeni bir heyecanla sürdürecekler." dedi.
Yıldırım, amaçlarının; 'ölü sezon' denilen Nisan ayı ortalarına kadar bütün hazırlık çalışmalarını tamamlamak, sezon açıldığında da hiç zaman kaybetmeden şantiyelerle çalışmalara girmek olduğunu kaydetti.
"YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNİN KAPSAMINI GENİŞLETİYORUZ"
Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek projeler konusunda, önümüzdeki 10-15 gün içerisinde bir yasanın Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceğini ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: "Bu yasa ile yap-işlet-devret projelerini genişletiyoruz. Sadece havaalanı terminali değil, demiryolu, oto yol, bölünmüş yol yapımı gibi, hatta diğer kıyı tesisleri yapımı ile baraj ve sulama suyu tesislerinin yapımı da kapsama dahil ediliyor. Burada ayrıca, katkı payı dediğimiz uygulamayı da beraber getiriyoruz. Yani öyle proje olabilir ki, kendi içerisinde fizibil olmayabilir, ilave destek gerekebilir. Bu yasa bunun da önünü açıyor. Bunu özel sektör yapacak,. devlet bunu belirli bir süre içerisinde taksitli ödeyecek. Böylece projeler gecikmeden gerçekleşmiş olacak. Veya projeye kısmen destek verilebilecek, kalan kısmını da projenin kendisince işletme sürecinde finanse edilecek. Bir çok alternatifi var. Bunların yasal düzenlemeleri yapılıyor."
İzmit-Bursa-İzmir otoyol projesinin kararının çıktığını anlatan Yıldırım. "İzmit-Bursa-İzmir otoyol projesi İzmit körfez geçisini de kapsıyor. Büyük bir proje. Bunu da tamamen yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştireceğiz. Bunun kararı çıktı. Yoğun ilgi var. Kısa sürede ihalesini tamamlayacağımızı düşünüyoruz. Bunun gibi 5 -6 tane projemiz var. Ağırlıklı yine köprü ve oto yol projeleri. Üçüncü boğaz köprüsü ve bağlı otoyolları, Çanakkale geçişi, Ankara-İzmir otoyolu, Ankara-Pozantı-Adana otoyolu gibi önemli ulaşım koridorları da bu kapsamda yapılacak. Yine bir kaç tane de demiryolu projesi var; yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirmeyi düşündüğümüz." ifadelerini kullandı.
Üçüncü boğaz köprüsünün de bütün çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Bakan Yıldırım, kısa sürede içerisinde bu projenin de yapımı için işlemlere başlanacağını, yeni köprünün mevcut köprünün daha kuzeyinde bir güzergah olacağını belirtti.
Toplantıya, Bakan Yıldırım'ın yanı sıra, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Karayolları ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ve Trabzon, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Samsun, Amasya, Tokat, Gümüşhane ve Erzurum valileri katıldı.