URLA- Urla’da devlet hastanesinin de bulunduğu 1. derece arkeolojik SİT kapsamındaki ada, yapılaşmaya açılmak isteniyor Konak Tüneli örneğini anımsatan ŞPO Şube Başkanı Yıldırım, “Bu gidişat bizde arkeolojik SİT alanının bile rant için turizme açılabileceği endişesini doğuruyor. Kararı doğrudan Ankara’dan çıkartabilirler” dedi.
Urla’da, adını Osmanlı dönemindeki karantina uygulamasından alan Karantina Adası, “turizm” baskısı yaşıyor. Hem denizde hem de karada arkeolojik kazı çalışmalarının yürütüldüğü, 1. derece SİT alanı olan ada için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yaptığı, “Bölgeyi turizm merkezi haline getirmeyi hedeflediyoruz” açıklaması endişeyle karşılandı.
Adanın üzerinde yer alan Urla Devlet Hastanesi, ilçe merkezinde yeni yapılacak binaya taşınacak. Limantepe ve Klazomenai kazılarının sürdüğü adanın turizme açılmasını isteyen Kültür Bakanı Günay, “Ada, şimdiye kadar sağlık ünitelerinin kullandığı bir yerdi. Ama Urla’ya yeni bir hastane yapılması için ihale yapıldı. Bu hastane buradan çıkarsa Karantina Adası’nı İzmir’in genelinde Urla’nın özelinde bir kültür turizmi merkezi haline umarım getirebiliriz” diye konuştu.
BAŞKAN DA KARŞI
Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu ise adanın yapılaşmasına karşı çıkarak, “Açıkçası öyle bir şey olacağına inanmıyorum. Çünkü orası 1. derece SİT alanı. Mevcut durum böyle sürdüğü müddetçe orada bir yapılaşmaya izin verilemez” dedi. Urla Belediyesi'nden edinilen bilgiye göre de, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yaptığı açıklamaya karşın belediyeye bu yönde herhangi bir talep gelmedi..
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Zeki Yıldırım, AKP’nin kamuya ait tüm alanları satma ve elden çıkarma yolunu seçtiğini, ileride yurttaşların kamu kuruluşlarının hiçbir hizmetinden yararlanamayacağını söyledi. Okulların, hastanelerin, karayolları arazilerinin satılıp yerine alışveriş merkezleri, yüksek katlı binaların yapıldığını belirten Yıldırım, “İktidar, şu anda ‘neresi satılıp değerlendirilebilir’ diye düşünürek kamuya ait alanları tek tek irdeliyor. Neresi kar getirecekse orayı hızlıca satışa hazırlıyor. Bu satışlar bizi ürkütüyor. Karantina Adası da 1. derecede arkeolojik SİT alanı. Bu bölgede yapılaşma olmaması gerekiyor. İlk limanın yapıldığı yerin önemini nasıl ölçeceksiniz. Vatandaşlarımızın orada bankta oturarak denizi izlemesi, bölgeye girmesi engellenecektir” yorumunu yaptı.
AKP’nin, SİT engeline karşın Konak Tüneli inşaatını başlattığını da anımsatan Yıldırım, “Bu gidişat bizde arkeolojik SİT alanının bile rant için turizme açılabileceği endişesini doğuruyor. Kararı doğrudan Ankara’dan çıkartabilirler” diye konuştu.
AÇIKHAVA MÜZESİ
Limantepe kazılarının başkanlığını yürütün Prof. Dr. Hayat Erkanal da, bölgenin turizme açılması düşüncesiyle, kazı çalışmalarının tamamlanıp turistlerin gezebileceği bir açıkhava müzesi haline getirilmesinin amaçlanmış olabileceğini söyledi. Erkanat, “Şu anda bile 5 bin yıl önceki aslına uygun ürettiğimiz gemileri görmeye turistler geliyor. Bu tekneler büyük ilgi görüyor. Bazı turizm acenteleri yabancı turistleri bu bölgeye getiriyor. Turizme açılması bölge için kazanım olur” dedi.
Cumhuriyet Ege
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.