• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara -4 °C
  • Antalya 7 °C

Kaplan satışı yasağı anlaşması

Kaplan satışı yasağı anlaşması
Vahşi Yaşam İzleme yetkilileri, yüzlerce avlanmış kaplanın satıldığı dükkanların kapatılması için Myanmar'daki etnik gruplarla anlaştı.

BANGKOK - DAKKA - Nesli tükenmekte olan vahşi hayvan avlayan hapis yatacak Bangladeş, nesli tükenmekle karşı karşıya olan hayvanların korunmasını öngören yasayı kabul etti. Vahşi Yaşam İzleme yetkilileri, yüzlerce avlanmış kaplanın satıldığı dükkanların kapatılması için Myanmar'daki etnik gruplarla anlaştı.

Bangladeş hükümeti Başbakan Şeyh Hasina başkanlığında yaptığı toplantıda, nesli tükenme tehlikesi bulunan kaplanlar ve diğer vahşi hayvanları avlayanlar ve öldürenlere 12 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasayı kabul etti.

Kabine toplantısında ayrıca, hayvanlar tarafından öldürülen ki şilerin ailelerine ve sakat kalan kişilere 1500 dolara kadar tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. Yasaya göre, mağdur olan aileler vahşi hayvanların zarar verdiği mal ve mülkleri için de 350 dolar civarında tazminat alabilecek.

Yasa ile Piton ve timsahları öldürenler için en az 2 yıl, kaplan ve filleri öldürenler içinse en fazla 12 yıl ceza verilecek.

Bu arada, Hasina'nın pazartesi günü Rusya'nın St. Petersburg kentinde kaplanların korunmasıyla ilgili uluslararası konferansa katılacağı bildirildi.

Bangladeş'in güneybatısında Hindistan ile sınır olan ve Sundarbans denilen ormanlarında sadece 400 kaplanın kaldığı, güneydoğusundaki Chittagon bölgesinde 300 filin yaşadığı bildiriliyor. Sundarbans'da son 5 yılda 80 kişi ve 15 kaplan öldü. Vahşi filler ise Bangladeş'te yılda ortalama 20 kişiyi öldürüyor. 


Myanmar'daki etnik gruplarla anlaşmaya varıldı

Vahşi Yaşam İzleme yetkilileri, yüzlerce avlanmış kaplanın satıldığı dükkanların kapatılması için Myanmar'daki etnik gruplarla anlamaya vardıklarını açıkladı. Myanmar'ın kuzeydoğusunda Wa adlı etnik azınlığın kontrolünde bulunan pazarda, kaçak olarak avlanan kaplanlar, Çin'e satılıyordu. Wa adlı etnik azınlığın, yarı otonom bölgede, silahlı gücüyle uyuşturucu kaçakçılığına da karıştığı biliniyor. Kaplanlar, afrodizyak etkisi ve alternatif tıpta kullanılıyordu.



Vahşi Yaşam İzleme yetkililerinden WilliamSchaedla, "Asya'da kaplan nüfusu giderek azalıyor. Bu pazarın kapatılması Günedoğu Asya'da kaplan nüfusunun artmasını sağlayacak. Zira Güneydoğu Asya'da kaplan nüfusu Sumatra ve Hindistan'a göre oldukça azaldı" diye konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, 21-24 Kasım tarihleri arasında St. Petersburg'da düzenlenecek konferansta, vahşi yaşamda bulunan kaplanların 2022 yılına kadar iki katına çıkarılması için yapılacak çalışmaları açıklayacak. Yaklaşık bir asır önce sayıları 100 bini bulan kaplan nüfusu, yüzde 97 oranında azalarak 3.200'lere geriledi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.