ORTACA - Yaklaşık 15 aydanberi Careta Careta’larıyla ünlü İztuzu plajı ve çevresinde araştırmalar yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Fen Fakültesi nesli tükenmekte olan 231 çeşit endemik bitki türlerini ortaya çıkardı. MSKÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Varol ile Dr. Kenan Akbaş, Hediye Aktaş Aytepe ve Yeliz Değerli’nin çalışmaları İztuzu Sahilinde açılan fotoğraf sergisiyle tanıtıldı.
Serginin açılışına, MSKÜ Rektörü Mansur Harmandar, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, DOKTOB Başkanı Yücel Okutur katıldı.
İZTUZU SAHILI 4 BUÇUK KILOMETRE
Prof. Dr. Ömer Varol bölgedeki bitki çeşitliliğinin önemini belirlemek için çalışma yaptıkarını belirterek şunları anlattı: “Ülkemiz 780 bin kilometre karelik alana sahip, bu alan içerisinde toplam 12 bin takson var. İztuzu Sahili ise 4 buçuk kilometre uzunluğa sahip, burada şuana kadar 231 tane bitki taksonu tespit ettik. Bu küçük alandaki bitki zenginliğinin ne kadar büyük boyutta olduğunun güzel bir örneğidir”
PROF. DR. VAROL: KUM ZAMBAKLARıNA YENI YAŞAM ALANı
Prof. Dr. Varol, amaçlarının bölgedeki bitki zenginliğinin korunması için farkındalık yaratmak olduğunu anlattı. Yerli ve yabancı konukların bölgedeki bitki biyoçeşitliliğinin farkına varması, bitki türlerinin neden korunması gerektiği için projeyi geliştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Varol “İztuzu Sahilinde kum zambakları için yeni yaşam alanları oluşturmak istiyoruz” dedi.
YÜCEL OKUTUR: BÖLGEYİ KORUMAYI SÜRDÜRECEĞiZ
DOKTOB Başkanı Yücel Okutur İztuzu’nun ekolojik mucizeleri barındıran dünyanın sayılı plajlardan olduğunu belirterek yapılan bilimsel çalışmalara yenisinin eklendiğini anlattı. Yücel Okutur sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplam 4,5 km’lik kumsalda 231 adet bitki çeşidi bulundu. Fotoğrafları çekildi, belgelenerek İztuzu sahilinde resimleri sergilendu. Muğla Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar bu güzel belgeselin yapılmasına destek verdi. Fen Fakültesi Dekanı Prf. Dr. Ömer Varol çalışmalaıyla Dalyan’ın yeni bitki çeşitliliğini gündeme taşıdı. Bir çok flora ve fuana zenginliği olan bölge Türkiye ve Avrupa’nın en iyi korunan bölgesi olma özelliğini devam ettirecektir, DOKTOB olarak tüm bilimsel çalışmalara desteğimiz devam edecektir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.