İZMİR- İzmir'in tanınmış ailelerinden Akgermanlar, dört şirketleri için mahkemeden konkordato talebinde bulundu. Mahkeme, dört şirket ile Akgerman ailesinden üç kişiye geçici mühlet verdi.
İzmir’in duayen işadamlarından biri olarak adlandırılan Öner Akgerman ile iki oğlu Bülent-Levent Akgerman, kendileri ve 4 şirketlerinin konkordato talebi kabul edildi.
Ailenin başvurusunu değerlendiren İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Bülent Akgerman, Levent Akgerman ve Öner Akgerman ile AKG Gazbeton, AKG Yalıtım, Ertuğ Balık ve More Su Ürünleri'ne 3 ay geçici mühlet verilmesini kararlaştırdı.
İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, 26 Kasım 2019’da aldığı kararla Akgerman ailesinden Öner, Bülent ve Levent Akgerman’ın başvurularını karara bağladı. Mahkeme konkordato isteminde bulunan Öner Akgerman ve iki oğlu ile onlara ait AKG Gazbeton İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, AKG Yalıtım ve İnşaat Malzemeleri Sanayi, Ertuğ Balık Üretim Tesisi ve Tarım İşletmeleri ayrıca More Su Ürünleri Ticaret A.Ş’nin talebini yerinde buldu. Mahkeme, başvuru sahiplerinin borçlarını ödemede zorlandığını ve üç ay mühlet verilmesini kabul etti. Üç ay sonra yapılacak duruşmada konkordato komiseri üç ismin vereceği rapora göre, süre uzatılacak ya da istek reddedilecek.
Konkordato, borçlunun borçlarını ödemekte acze düştüğü veya vadesinde ödeyemeyeceğinin açık olduğu durumlarda, borçlunun kendisinin ya da alacaklısının başvurabildiği, borçların ödenebilmesi ve borçlunun iflastan kurtulabilmesi için planlanan “ödeme projesi” olarak tanımlanabilir.
Akgerman Ailesi
Akgerman ailesi sanayiciliğe dede Bedri Akgerman, Çimentaş Çimento Fabrikası’nı kurmasıyla atıldı. İzmir ilk sanayi kuruluşlarından biri olan Çimentaş, Akgerman ailesi tarafından 2001 yılında İtalyan sermayeli Caltagirone Grubu’na bağlı Cemen-tir Holding’e toplam 227 milyon dolara satıldı. Türkiye’ye 2001 yılında yapılan en yüksek tutarlı yabancı sermaye girişi olarak değerlendirilen bu işlemin ardından, Akgerman Şirketler Grubu, satış işleminin üzerinden sekiz ay geçtikten sonra AKG Gazbeton şirketinin yüzde yüzünü İtalyanlardan satın aldı.
2019 yılının başından itibaren okonomik sıkıntılar yaşamaya başlayan İzmir’in tanınmış ailelerinden Akgerman’ların şirketi AKG Grup, öncelikle en büyük alacaklısı ana hissedarı Lübnan merkezli Bank Audi grubunun Türkiye’deki yatırımı olan Odeabank’ın kapısını çaldı. Banka ile aylar süren görüşmeler sonunda ilerleme kaydedemeyince Akgerman ailesi ekonomik anlamda büyük sıkındı yaşamaya başladı. Türkiye’deki finans krizi ve dolardaki yükselişten de önemli ölçüde etkilenen grup çareyi konkordato istemekte buldu. Bu amaçla İzmir 2’nci Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran Akgerman ailesi hakkında karar geçtiğimiz günlerde verildi.
26 Kasım 2019 günü İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülen 2019/528 esas sayılı davada, mahkeme, AKG Gazbeton İşletmeleri AŞ, AKG Yalıtım ve İnşaat Malzemeleri AŞ, ERTUĞ Balık Üretim Tesisi Gıda ve Tarım İşletmeleri AŞ, MORE Su Ürünleri Ticaret AŞ ile Bülent Akgerman, Levent Akgerman ve Öner Akgerman’a 26 Kasım 2019 tarihinden başlamak üzere geçici mühlet kararı verilmesine hükmetti.
TÜSİAD’ın yönetiminde de yer aldı
Hakkında konkordato talep edilen isimlerden Bülent Akgerman, iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Bir dönem Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği, Ege Genç İş Adamları Derneği ve Ege Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu yönetiminde de yer alan Akgerman, iki dönem boyunca Sektörel Dernekler Federasyonu yönetim kurulu başkanı, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu yönetim kurulu başkan vekilliği ve TÜSİAD yönetim kurulu üyeliği yaptı.
Aynı zamanda İrlanda’nın İzmir fahri konsolosu olan Akgerman, halen İzmir Ticaret Odası Meclis üyesi ve TABA-AmCham yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.