BERLİN- ITB Berlin 2022'de turizm endüstrisi muhtemelen pandemi öncesi cironun yüzde 80'ini elde edecek. Statista tahminlerine göre, 2024'te ilk olarak 2019 seviyelerini aşacak
ITB Berlin 2022 ile ufukta bir toparlanma görülüyor. 2022'de yüzde 46 büyüme mümkün olabilir. Bu son yılların en yüksek rakamıdır. Yurtiçi, yurtdışına seyahat etmekten daha popüler olmaya devam ediyor. Potansiyel satış sistemleri olarak Yapay Zeka, akıllı evler gibi yenilikler bulunuyor.
ITB Berlin Konvansiyonu'nda (8-10 Mart), ITB Berlin ve Statista Q birlikte 2022'de seyahate ve turizm endüstrisinin geleceğine göz atacaklar. 2021'de önemli bir gelişme zaten göze çarpıyordu: 2020'ye kıyasla büyümede yüzde 36'lık bir artış. Statista'nın Mobilite Pazar Görünümü'ne (MMO) göre, sektör geçen yıl yaklaşık 260 milyar avroluk bir küresel ciro elde etti. Bu yıl, rakam muhtemelen 353 milyar avroyu aşacak ve son yıllardaki en yüksek büyüme oranı olan yüzde 46'ya ulaşacak. MMO uzmanlarına göre 2024 yılına kadar tam bir iyileşme sağlanamayacak.
Koronavirüs pandemisi, son iki yılda seyahat davranışını önemli ölçüde etkiledi ve yakın gelecekte de etkilemeye devam edecek. Ancak hangi gelişmeler ve eğilimler sürecek? Statista'nın 2.000'den fazla görüşmeciyle yaptığı Şubat 2022 Küresel Tüketici Anketi (GCS), pazarın eğilimlerini ve bunlardan ne yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.
Gezginler daha fazla esneklik istiyor
Salgın başladığından beri, esneklik turizm endüstrisinde mutlak bir 'zorunluluk' haline geldi. 2019'da Almanya'daki gezginlerin çoğunluğunun uluslararası bir seyahate karar vermesi üç aydan fazla sürerken, şimdi turistlerin yüzde 28'i bir ila üç ay sürüyor ve yüzde 25'ten azının bile dört haftadan daha az zamana ihtiyacı var. Pandemi öncesi seviyelerle karşılaştırıldığında, seyahat iptal sigortaları neredeyse yüzde 10 artarken, fesih sigortaları yüzde 20 arttı. Müşterilerin esnek olmak istemesi, 2019'a kıyasla yüzde 40'tan fazla büyüyen çevrimiçi rezervasyon uygulamalarının kullanımına yansıyor. Bu esneklik arzusu, pandemi öncesinde iç turizmde zaten belirgindi. GCS'ye göre, Alman gezginlerin yarısından fazlası yurt içi seyahatlerine seyahatlerinden en fazla üç ay önce karar verdi.
Alman turizm destinasyonları giderek daha fazla genç insanı kendine çekiyor
Covid sonucunda iç turizmde keskin bir yükseliş yaşandı. DESTATIS'e göre, Haziran 2019'da Alman ziyaretçiler gecelemelerin yüzde 84'ünü oluştururken, hem 2020 hem de 2021 Haziran'ında bu rakam yüzde 94 idi. Geri dönen yabancı turistler bu rakamı düşürürken, otuzlu yaşların önemli bir etkisi var. GCS, iç turizmin her zamankinden daha popüler olduğunu gösteriyor. Gelecek yıl, 30 yaşın altındaki gezginlerin yüzde 38'inden fazlası, neredeyse yüzde 25'lik bir artışla Almanya'da seyahat etmeyi hedefliyor. Genel olarak, Alman gezginlerin yüzde 72'si önümüzdeki 12 ay içinde bir yurt içi seyahati planlıyor. 2019'da bu oran yüzde 39'du. Yüzde 12'si yurt içi seyahatinin nedeni olarak sürdürülebilirlikten bahsederken, yüzde 37'si Almanya'da tatil yapmanın yurt dışına çıkmak kadar heyecan verici olduğunu söylüyor.
Akıllı konaklama, yapay zeka ve tanıma teknolojisi
Tüm gezginlerin yarısından fazlası, gelecekteki seyahatlerinde yeni teknolojilerle ilgilendiğini iddia ediyor. Almanya, ABD ve İngiltere'den gelen turistlerin yüzde 21'i akıllı ev cihazlarıyla ilgilendiklerini söylüyor. Tanıma teknolojisi, VR ve yapay zeka tabanlı kişiselleştirilmiş seyahat önerileriyle biraz daha az ilgileniyor. The Hotels Network girişiminin başarısı, kişiselleştirmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İş bilgi platformu Crunchbase'e göre, şirket şimdiden 15 milyon dolardan fazla finansman aldı ve dünya çapında 12.000'den fazla otelle çalıştığını söylüyor. The Hotels Network, kendi çevrimiçi kanalı aracılığıyla tahmine dayalı kişiselleştirmenin yardımıyla hizmetlerini geliştirmek ve satışları artırmak istiyor.
Çalışmalar yeni trend
Özellikle bazı şehir sakinleri için, aile ziyaretleri ve gezi gibi olağan seyahat etme nedenlerinin yanı sıra tatil yapmak için yeni bir neden ortaya çıktı ve bu da iş. Bu, herhangi bir yerden çalışmak veya bir iş almak anlamına gelir. Geçen yaz Google CEO'su Sundar Pichai, her çalışanın dört haftaya kadar çalışma hakkına sahip olduğunu belirten çokça duyurulan bir e-posta ile konsepti popüler hale getirdi. O zamandan beri çevrimiçi aramaların küresel hacmi iki katına çıktı. Sonuç olarak, tamamen yeni ihtiyaçlara ve iş amaçlı seyahat edenlerinkinden farklı bir davranışa sahip, potansiyel olarak yeni bir pazar yaratan yeni bir müşteri türü ortaya çıktı.
Ukrayna'daki savaş uluslararası turizm için ne anlama geliyor?
UNWTO'ya göre, 2019'da Ukrayna ve Rusya'nın dış turizme yaptığı toplam harcama, dünya çapındaki hacmin yaklaşık yüzde 3,2'sini oluşturdu. Komşu Doğu Avrupa ülkeleri, küresel toplamın yaklaşık yüzde 1,8'ini oluşturuyor. 2019'da dünya çapında yapılan harcamalar yaklaşık 1,5 trilyon dolar oldu. 2019'da Ukrayna ve Rusya, toplam 1,5 milyar uluslararası turist varışının toplam yüzde 2,6'sını oluştururken, komşu doğu Avrupa ülkeleri yüzde 5,3 civarındaydı. Not: Önceden yazılmış olan bu basın bülteninde en son gelişmelerin tümü yer almamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.