• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 21 °C

İstanbul'u 'mahveden' gürültüye korna çalan yolcu gemileri katıldı

İstanbul'u 'mahveden' gürültüye korna çalan yolcu gemileri katıldı
İngiliz Guardian gazetesi “Belirli bir kruvaziyer hattından gelen gemiler, limana yanaşırken The Love Boat adlı televizyon programının temasını bile çalıyor’ diye yazdı.

İSTANBUL- İngiliz Guardian gazetesi gürültülü şehir olarak tanımladığı İstanbul’da Galataport’a yanaşan kruvaziyer gemilerinin gürültüyü bir kat daha atırdığını belirterek “Belirli bir kruvaziyer hattından gelen gemiler, limana yanaşırken The Love Boat adlı televizyon programının temasını bile çalıyor’ diye yazdı.

The Guardian muhabirleri Ruth Michaelson ve Cansu Yapıcı tarafından yazılan haber şöyle:
Onları görmeseniz bile ses kaçınılmazdır. Devasa yolcu gemileri, İstanbul limanı yakınında yaşayanlar için o kadar tanıdık hale geldi ki, bazı yerel halk onlara bakmak zorunda kalmamak için varış saatlerini incelemeye başladı.

Ancak gürültüden kaçamazlar. Çevredeki tepelerin üzerinden seken gürleyen bir korna. Belirli bir kruvaziyer hattından gelen gemiler, limana yanaşırken The Love Boat adlı televizyon programının temasını bile çalıyor.

Yolcu gemileri için özel olarak inşa edilmiş bir iskele ve lüks kompleks olan Galataport'a doğrudan bakan bir tepedeki belediye kafesinde, adını Ali olarak veren bir garson, "Çok büyükler" diyor. “Geldiklerinde manzarayı tamamen engelliyorlar”oiyor.

galataport,-gemiler.jpg

Kafe, Haliç ve Boğaz'ın mükemmel manzarasını sunan mükemmel konumu nedeniyle son zamanlarda popüler bir uğrak yeri haline geldi; İyi bir günde tarihi Kız Kulesi'ne kadar uzanan yolu görebilirsiniz. Ancak aynı anda üç büyük yolcu gemisinin yanaşması nedeniyle (bazen Mayıs ayının sonlarında yanaşan 4.000 kişi kapasiteli Splendida gibi gemilerin varışları o kadar büyük oluyor ki) bir tanesi bile manzarayı karartmaya yetiyor. Boğaz deniz trafiğine yabancı değildir ve kruvaziyer gemileri limana ulaşmak için feribot ve hatta tanker güzergahlarını geçmek zorundadır.

Bazı yerel halk için yolcu gemileri, İstanbul'un kıyı şeridinin önemli bir kısmının nasıl özelleştirildiğinin rahatsız edici bir hatırlatıcısı haline geldi. İki yıl önce açıldığında, 1,5 milyar Euro'luk (1,2 milyar £) gösterişli Galataport projesi, yaklaşık 1 km'lik bir sahil şeridinin dönüşümünü simgeliyordu. Bir dizi depoyu, eski bir postaneyi ve 1940'larda inşa edilen bir feribot terminalini büyük bir binaya dönüştürdü. üst düzey restoranlar, bir otel, lüks saat ve parfüm mağazaları ve bir açık hava alışveriş merkezinden oluşan bakımlı, parlak liman kompleksi oldu.

galataport,-gemiler-001.jpg

BÜYÜK HEDEFLERLE SUNULDU
Mega projenin Türkiye'nin güçlü inşaat firmalarından turist çekme ve yatırım çekme yeteneği, Erdoğan hükümeti tarafından uzun süredir bir başarı öyküsü olarak lanse ediliyor ve 2021'de projeyi "25 milyon ziyaretçi, 7 milyon turist çekme potansiyeline sahip dünya çapında bir proje" olarak ilan ediyordu. ve 1,5 milyon kruvaziyer yolcusu”ndan bahsediliyordu.

İlk olarak 1994 yılında tasarlanan proje, inşaat başlamadan çok önce şiddetli muhalefetle karşılaştı. Muhalifler, yetkililerin geçici bir çözüm olarak bölgeyi turizme açmasına rağmen, Türkiye anayasasında yer alan, kıyılar söz konusu olduğunda "kamu yararının öncelikli olarak dikkate alınacağını" belirten bir maddeyi öne sürdüler. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), bölgenin sosyal dokusuna verilen çevresel ve diğer zararları gerekçe göstererek inşaatın durdurulması için neredeyse yirmi yıl boyunca yerel yetkililerle mahkemede mücadele etti.

ŞAHENK: HALKA KAPALI SAHİLİ AÇIYORUZ

Galataport'un destekçileri, projenin 5.000 kişiye istihdam yarattığını, Akdeniz gemi seyahatlerinden gelen zengin turistleri ağırladığını ve mahallenin daha geniş bir şekilde yeniden geliştirilmesini teşvik ettiğini iddia ederek projenin İstanbul'a mali açıdan fayda sağladığını savunuyor. Açılışından bir yıl önce, büyük yatırımcı Doğuş Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk şunları söyledi: “1,2 kilometrelik bu sahil şeridi 200 yılı aşkın süredir halka kapalıydı. Şimdi açılışını yapıyoruz."



GÜVENLİK ÇEMBERİ HALKA AÇILIŞI YALANLIYOR
Ancak eleştirmenler, Galataport çevresindeki güvenlik çemberinin, sahil şeridinin artık açık olduğu iddiasını yalanladığına dikkat çekiyor. Yolcu gemileri ile rıhtım arasında yükselen metal duvarlar, yer üstünde olanlar için Boğaz'ı daha da gizlemektedir. Yer altındaki pasaport kontrol kabinleri ve geçitlerden oluşan bir labirent, yolcu gemisi yolcularını, çoğunlukla limandan uzaktaki önemli yerlere günübirlik geziler düzenleyen tur otobüslerine yönlendiriyor.

Yakın yaşayan 43 yaşındaki Nazlı Eğinlioğlu. “Dışarı çıkıp kahve içmek istesem bile önce yolcu gemilerinin programlarına bakarım. Limana vardıklarında duvarları örüyorlar ve sahile erişiminiz olmuyor. Beş altı katlı, büyük apartman blokları gibiler. Her şeyi engelliyorlar” diyor

ACıMASıZ TURIZM
Yerel Sakinler Derneği’nin uzun süredir üyesi olan ve hayatının çoğunu burada geçiren Eğinlioğlu, projenin büyük bir soylulaştırma alanı yarattığını, emlak vergilerini artırdığını ve kiraların son dönemde olduğundan daha hızlı artmasına neden olduğunu söylüyor. ekonomik kriz ve Türkiye'nin para birimi liranın hızla değer kaybetmesi.

Bölgeyi, komşularıyla iletişim kurmak istemeyen kapalı bir site olarak görüyor. “Çok fazla trafik olduğu ve çok pahalı olduğu için burası şehrin uzak durmaya çalıştığım bir parçası haline geldi. Çok güzel bir alan, temiz ve iyi yönetiliyor ama kapalı bir devre gibi, etrafındaki tüm kamusal alandan duvarlarla çevrilmiş, yerel alandan ayrı” diyor.

Kiralar arttıkça ve insanlar bölgeyi terk etmek zorunda kaldıkça, birçok daire işyerlerine dönüştürülüyor ve çoğu kişinin ulaşamayacağı pahalı mal ve hizmetler satılıyor.

Eğinlioğlu, “Ben buna acımasız turizm diyorum” diyor. "Şehrin büyük bir kısmı, işletmeler ve devlet kaynakları turistlere yönelik, ancak yerel halkın bunları karşılayabilmesi mümkün değil. Çok pahalı oldukları için erişilemez hale geliyorlar."

GALATAPORT, YORUMLARA YANıT VERMEDI.

Yine de proje Erdoğan hükümeti arasında o kadar popüler oldu ki, ana muhalefet partisinin yönettiği İstanbul'daki yönetim bile gelişmenin kendi versiyonunu düşünüyor. Haliçport'un Haliç'in yukarısındaki yeniden imar planı, tarihi bir sanayi limanını, yatların barındırılabileceği bir marina ile geniş bir alışveriş merkezi ve lüks otel kompleksine dönüştürmeyi amaçlıyor. İnşaat henüz başlangıç ​​aşamasında olsa da proje, tarihi binaların yıkılması nedeniyle şimdiden eleştirilere hedef oluyor.

Yaklaşık yirmi yıldır limanın yakınında yaşayan Elif Refiğ "12 yaşımdan beri gittiğim yerlerde kayboluyorum. Sonuçta, yolcu gemileri büyük bir sorun değil, sadece bir sorunun en son uzantısı.”gibi
İstanbullular, balkondan kruvaziyer gemilerini görünce ve geceleri üst güvertelerden yükselen müziği duyunca, limanın gelişimi ile İstanbul'un yeniden nasıl şekillendirildiğini sürekli izliyorlar.

Bu haber toplam 2762 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.