• BIST 8988.4
  • Altın 2919.746
  • Dolar 34.2096
  • Euro 37.8395
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 25 °C
  • Antalya 27 °C

İsrail saldırdı, Lübnanlılar Türkiye'ye geliyor

İsrail saldırdı, Lübnanlılar Türkiye'ye geliyor
Lübnan'ın başkenti Beyrut'u terk edenler, seferlerine devam eden Middle East Airlines'ın İstanbul uçuşlarıyla Türkiye'ye geliyor.

lubhah,-ab.jpgBEYRUT - Lübnan'ın başkenti Beyrut'u terk edenler, seferlerine devam eden Middle East Airlines'ın İstanbul uçuşlarıyla Türkiye'ye geliyor. İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırıları ve ülkenin güneyinde başlattığı kara operasyonunun ardından güvenlik endişeleri nedeniyle yüzlerce kişi ülkelerini terk ederek, uçak seferleriyle Türkiye'ye gelmeye başladı. Middle East Airlines'ın internet sitesinde, Beyrut'tan İstanbul'a olan tüm uçuşlarının pazartesi günü tükendiği belirtildi.

israil,-lubnan,-beyrut.jpgHava saldırılarının artmasından dolayı 14 havayolu şirketi Beyrut uçuşlarını askıya almak zorunda kaldı. Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Havayolları, Beyrut seferlerini karşılıklı olarak iptal etti. THY, 6 Ekim'e kadar seferlerin karşılıklı olarak iptal edildiğini duyurdu. Middle East Airlines'ın, Lübnan'a uçuşların askıya alınmasıyla oluşan boşluğu doldurmak için ek seferler düzenlediği belirtildi.

Reuters haber ajansına konuşan Beyrut'ta yaşayan 33 yaşındaki Aref Arhad, pazartesi günü İstanbul'a vardığını belirterek, "Lübnan'da durum çok kötü. Savaş çarpıcı biçimde yayılıyor ve Beyrut'ta çok sayıda bombalama yaşanıyor. Bütün gece gökyüzünde uçuş seslerini duyuyoruz," dedi.

Arhad, durum düzelirse birkaç gün içinde Beyrut'a dönebilmeyi umduğunu söyledi.

Lübnanlı gazeteci Lina Diab ise yaşadığı bölgenin hâlâ güvenli olduğunu ancak tedbir amaçlı ayrılmaya karar verdiğini belirtti.

İstanbul Havalimanı'nda valizini beklerken, "Stres yaşamak istemiyoruz, bu yüzden İstanbul'a gelip bir süre kalıp neler olacağını izlemeyi tercih ediyorum" dedi. "Umarım yakında Lübnan'a geri döneriz," diye ekledi.

İsrail, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarını hedef alan ve yaklaşık 1000 kişinin ölümüne yol açan iki haftalık devam eden saldırıları sırasında Bekaa'nın merkezi, doğusu ve batısı ile güneyinde ve başkent Beyrut'un güney banliyölerinde onlarca saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Yaklaşık bir yıldır devam eden çatışmalarda, İsrail ordusu pazartesi günü ilk kez Beyrut'un merkezini hedef aldığı belirtildi.

AB, Lübnan için 30 milyon euro değerinde ek insani yardım paketi açıkladı

AB, İsrail-Hizbullah çatışmaları nedeniyle Lübnan'a 30 milyon euro ek insani yardım sağlayacak. Ursula von der Leyen, masum sivillerin korunmasını vurguladı.

Avrupa Komisyonu Perşembe günü, İsrail ile İran destekli Hizbullah arasındaki çatışmalardan etkilenen Lübnan'a 30 milyon euro (1,1 milyar TL) tutarında ek insani yardım yapılacağını açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Orta Doğu'da gerilimin sürekli tırmanmasından son derece endişe duyuyorum. Tüm taraflar masum sivillerin hayatlarını korumak için ellerinden geleni yapmalıdır,” dedi.

Bu 30 milyon euroluk destek, daha önce 29 Eylül'de açıklanan 10 milyon euro tutarındaki desteğe ek olarak verilecek.

Avrupa Birliği (AB), 2024 yılı içinde Lübnan'a toplam 104 milyon eurodan fazla insani yardım sağladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçtiğimiz Mayıs ayında da Lübnan'ın sosyoekonomik istikrarını desteklemek amacıyla üç yıl (2024 - 2027) içinde toplam 1 milyar euro tutarında yardım paketini açıklamıştı.

Bu haber toplam 72 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.