• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 23 °C

Isparta'da işsizliğe çare turizm

Isparta'da işsizliğe çare turizm
Isparta'da, işsizlik sorununun önüne geçebilmek için çeşitli kurumlardan gönüllü teknik kadro ile beş yıllık 'turizm geliştirme stratejisi' planı hazırlandı.

ISPARTA -Isparta'da, işsizlik sorununun önüne geçebilmek için beş yıllık 'turizm geliştirme stratejisi' planı hazırlandı. Isparta'nın 'eko turizm planlamasını' yapmak için çeşitli kurumlardan gönüllü teknik personelin biraraya gelmesiyle kurulan komisyon, çalışmalarını tamamlayarak bir rapor haline getirdi.

'Sürdürülebilir Turizm Stratejisi' adı verilen raporda; bir zamanlar önemli istihdam kaynakları olan halıcılık, tekstil ve ağaç sanayi gibi sektörlerin rekabet ve teknolojiye ayak uyduramayarak bir çoğunun kapandığı ya da binlerce insanın işten çıkartıldığı belirtildi.

 

Komisyon Başkanı Isparta Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk, Isparta'da sürdürülebilir kara ve su avcılığı, kış ve su sporları turizmi, doğa sporları turizmi, kültür turizmi, tarih ve din turizminin sürdürülebilirliği konularında incelemelerde bulunarak neler yapılması gerektiğini ana başlıklar halinde belirlediklerini söyledi.

 

Yılmaztürk, Isparta'nın coğrafi konumu ve taşıdığı doğal ve kültürel değerleri kullanarak bir ekonomik girdi sağlanması ve artan bu işsizliğe karşı istihdam sağlayıcı alternatifler geliştirilmesi için eko turizm planlamasına ihtiyaç olduğunu anlatarak, hazırladıkları beş yıllık planla bu gerçekleri ortaya koyduklarını aktardı.

 

Komisyon Başkanı Yılmaztürk, Isparta'da 1960 yıllarda kırsal kesimde önemli bir girdi sağlayan halıcılığın, 20 yıl sonra makine halıların gelişmesi ve daha ucuz olmasıyla rekabet edemeyerek piyasadan çekildiğini söyledi. Aynı yıllarda ciddi bir gelişme gösteren ve çok iyi usta ve kalifiye eleman yetiştiren ağaç sanayinin son on yılda duraklama dönemine girdiğini kaydeden Yılmaztürk, "Pazarlama stratejisini iyi geliştirmemesi, standardizasyona gitmemesi, entegre olamaması, aile işletmesinden çok ortaklı sanayi kuruluşuna dönüşememesi sonucu bu sektör de her yıl kan kaybetmekte birçok atölye ve fabrika kapanmakta, pek çok kalifiye eleman işsiz kalmaktadır" dedi. Yılmaztürk, Isparta ekonomisinde ve istihdamda önemli bir yer tutan tekstil sektörünün de son yıllarda daralması ve teşvik verilmemesi nedeniyle birçok fabrikanın kapandığını ya da başka illere taşınmak zorunda kaldığını söyledi.

 

Yılmaztürk, dünyada sürdürülebilir turizmin kalkınmanın en önemeli ayaklarından birisi olduğunu ve yaklaşık 38 adet sektöre iş verdiğini kaydetti. Yılmaztürk, şunları söyledi: "Komşu il olan Antalya asıl büyümesini turizme paralel olarak yapmıştır. Turizmin, ekonomik gelişmeye direkt etkisinden daha fazla endirekt etkisi olmuştur. Isparta konum itibariyle Antalya ya yakın olması, Ürgüp-Göreme ile Pamukkale yolu üzerinde olması, taşıdığı doğal ve kültürel değerlerle turizmde potansiyeli yüksek bir il konumundadır."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.