COSTA DEL SOL - İspanya'da denize işemek para cezasına çarptırılmaya neden olabilirken, çeşitli bölgelerde gece yarısından sonra yüzmeye de izin verilmiyor.
Bu yaz rekor sayıda ziyaretçi akınına uğraması beklenen İspanya'nın Costa del Sol bölgesi, "aşırı turizmin" daha az konuşulan bir yan etkisine karşı önleyici bir adım attı: denize işemek.
İki yıl önce "sahilde veya denizde fizyolojik tahliye" için para cezaları uygulayan İspanya'nın kuzeyindeki Vigo kentinden ilham alınarak Marbella kentinde de benzer bir adım atıldı. Vigo'daki 300 euroluk cezanın ikiye katlandığı kentte bu yaz, denize işeyenler 750 euroya varan para cezaları ile karşılaşacak.
Geçtiğimiz hafta Marbella belediye meclis üyelerinin aldığı karara göre, Malaga belediyesinin yetki alanı içinde yer alan 25 plajda "denize alenen işemek" yasaklandı.
Ancak cankurtaranların, söz konusu eylemi gizlice gerçekleştiren tatilcileri nasıl tespit edeceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.
İspanya'nın Marbella kentindeki bir sahilde tatilciler yürüyüş yapıyor.Photo by Silviya Nenova on Unsplash
Kumda sigara içmek serbest
"Fizyolojik tahliye," yasalaşmadan önce kamuoyu görüşünden geçmesi gereken yeni yönetmelikte bahsedilen tek yasak değil.
Yeni yönetmelik kapsamında ayrıca, plaj müdavimlerinin suda topla oynamasına ya da şemsiye ile kendilerine yer ayırmasına da izin verilmiyor.
Belirli bölgelerde köpeklerin denize girmesine de kısıtlama getirildi.
Sigara ve elektronik sigara içmek hala serbest ancak kuma sigara izmariti atmanın veya yiyecek artıkları bırakmanın da cezası var.
İspanya Eşitlik Bakanlığı'ndan plajlarda imaj kaygısına karşı 'Yaz bize de ait' kampanyası
Yasaklar, nerelerde geçerli?
Galiçya'nın kuzey bölgesindeki Vigo'da 2022'den bu yana deniz kenarında işemek "hijyen ve sağlık kurallarının ihlali" olarak nitelendiriliyor ve para cezasına tabi.
Benidorm'da sahil kenarındaki duşlarda sabun ya da şampuan kullanmak 660 euro gibi ağır bir para cezasına yol açabiliyor. Tatil beldesinde ayrıca, sigara içenlere (2.000 euro) ve gece geç saatlere kadar eğlenenlere de ceza kesiliyor: gece yarısı ile sabah 7:00 arasında kumlara çıkmak 1.200 euronuza mal olabilir.
Mayorka, İbiza ve Minorka'daki bazı plajlarda da sigara içmek yasak.
İspanya'da bir festival alanındaki tuvaletler.
Sürdürülebilirlik taraftarı olanlar su tasarrufu için sifon çekmiyor olabilir. Denize "fizyolojik tahliye" de aynı derecede çevreci bir uygulama gibi görünse de şaşırtıcı bir şekilde değil.
Yaklaşık yüzde 95'i sudan oluşmasına rağmen idrar, okyanuslardaki vahşi yaşam için toksik. İdrarın içeriğindeki bazı bileşenler biyolojik çeşitliliğin yok olmasına neden olabilirken, özellikle mercan resiflerine zarar veriyor. Geri kalan yüzde beş ise üre (azot oranı yüksek), bakteriden ilaç kalıntılarına kadar çok sayıda yabancı bileşen içerdiğinden Portekiz ve Tayland'da da denize işemek yasaklanmış durumda.
Öte yandan, Amerikan Kimya Derneği'ndeki bilim insanları, bu yasaklara karşı çıkıyor.
İdrardaki üre miktarının denizin hacmiyle kıyaslandığında ihmal edilebilir düzeyde olduğunu belirten bilim insanları, "Bizim görevimiz okyanusa girmenin kesinlikle bir sakıncası olmadığını bilmenizi sağlamak," dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.