LONDRA- Fransız şef Claude Bosi, İngiltere’nin en iyi restoranı Hibiscus’un sahibi ve İngiliz eşi Lucy ile 20 yıldan beri İngiltere'de yaşıyor. Hibiscus ve Bibendum'da iki Michelin yıldızı kazanan Kraliyet için yemek pişiren 47 yaşındaki Fransız şef Claude Bosi, 23 yıldır İngiltere’de yaşamasına rağmen oturma izni verilmeyince “Kalmak için yeterince iyi değil miyim?” diye sorguluyor. Öte yandan İngiltere’nin Michelin yıldızlı şefleri Heston Blumenthal, Sat Bains, Tom Kerridge, Monica Galetti ve James Martin'de İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın kararına karşı sosyal medyada Lyon doğumlu Fransız şef Claude Bosi’ye destek verdiler.
RET KARARı ŞAŞıRTTı
Claude Bosi Brexit'in ardından 23 yıldır çalıştığı İngiltere'de ikamet için başvurdu. Ancak başvurusunun reddedildiğini öğrenince şaşırdı. İçişleri Bakanlığı Bosi'nin doğru statü için başvuruda bulunmadığını söyledi. Bunun üzerine Bosi, Instagram'daki ret mektubunu paylaştı.
İngiltere’de 20 yıldır yiyecekleri büyüleyen Fransız süper şef Claude Bosi, 23 yıldır ülkede yaşamalarına rağmen ret kararı karşısında üzerine İçişleri Bakanlığı’nı kınadı.
Fulham, Chelsea'de bulunan Bibendum'un sahibi yıldızlı şef Claude Bosi, 47 yaşında, İngiliz karısı Lucy ile İçişleri Bakanlığı kararını kınadı.
ÜNLÜ ŞEFLER DESTEK VERDİ
Yıldızlı şef Claude Bosi İnstagram 27 bin takipçisine yaptığı paylaşımda şöyle dedi: “23 yıldır İngiltere'de bulundum ve bugün bana bunu gönderdiler ... Bugüne kadar ev gibi düşündüğüm Britanya'yı seviyorum. Ama 23 yıl vergi ödendikten sonra bana yapılanı hoş karşılanmıyorum.” Bosi, paylaşımda Baeşbakan Boris Johnson’u da etiketliyerek “Bu dünyada WTF devam ediyor ... #thankyoubrexit @borisjohnsonuk Yanlış bir şey mi yaptım ...?” dedi.
Ünlü kadın şef Monica Galetti, Monica Galetti Claude Bosi'ye destek verdi
Claude’un sosyal medya paylaşımı üzerine onu destekleyen İngimltere’nin en iyi aşçıları yıldızlı şefler Heston Blumenthal, Sat Bains, Tom Kerridge, Monica Galetti ve James Martin “WTF?” diye Bosi’ye desteklerini yazarak kararın yanlış olduğunu belirttiler.
AB UZLAŞTIRMALI STATÜSÜ - KALıCı BIRLEŞIK KRALLıK IKAMETGAHI:
Yabancı uyrukluların İngiltere'de kalma hakları şöyle:
İngiltere'de beş yıldır sürekli olarak yaşayan AB vatandaşlarına yerleşik statüsü verilecek ve onlara şu anda yaptıkları gibi çalışma, eğitim ve fayda ve hizmetlere erişim hakkı tanınacaktır.
31 Aralık 2020'den önce İngiltere'de yaşayan ancak ikamet kriterlerini karşılamayanlara, beş yıllık sınavı karşılayana kadar önceden yerleşik statüsü verilir.
Eşler, çocuklar, ebeveynler ve torunlar gibi yakın aile üyeleri de uygun olacaktır.
Başvuru sahipleri kimliklerini, İngiltere'de ikamet ettiklerini kanıtlamalı ve ciddi bir suçlu olmamalıdır.
Halihazırda geçerli bir daimi ikametgahı olan veya süresiz olarak kalan izne sahip olanlar için herhangi bir ücret alınmayacaktır.
Çevrimiçi olarak veya akıllı telefon uygulamasıyla çalışacak olan projede yaklaşık 1.500 personel çalışıyor.
30 Haziran 2021'den sonra İngiltere'de yaşamaya devam edebilmek için, AB'de kalıcı oturma izni almış olanlar da dahil olmak üzere AB vatandaşları ve aile üyeleri, ya AB yerleşim planı kapsamında yerleşik statü için başvurmalı ya da 30 Haziran 2021'den önce İngiliz vatandaşı olarak vatandaşlığa kabul için başvurmalıdır. .
Birleşik Krallık bir anlaşma yapmadan ayrılırsa, 31 Aralık 2020'ye kadar yapmanız gerekir.
Zaten daimi ikametgahınız varsa ve yerleşik statü için başvuruda bulunuyorsanız, 5 yıllık sürekli ikamet yeriniz olduğunu kanıtlamanız gerekmeyecektir.
REDDEDILME NEDENI PAYLAŞILMADI
AB Uzlaşma Programı, İngiltere'nin 2016 yılında AB'den ayrılmak için oy vermesinin ardından 3 milyondan fazla AB vatandaşının tamamını Birleşik Krallık'a kaydettirmek ve hayatlarının geri kalanında kalma iznini vermek amacıyla kuruldu.
İçişleri Bakanlığı programı, işe, okullara, hastanelere, emekli maaşlarına ve sosyal yardımlara tam erişimin keyfini çıkarmaktır.
Program kapsamında, en az beş yıl boyunca yasal olarak İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarına 'yerleşik statü' verilir. Bu daha sonraki bir tarihte vatandaşlığa aktarılabilir. daha kısa bir süre ikamet eden herkes 'önceden yerleşik statüye' hak kazanacak ve beş yıllık eşiğe ulaşana kadar kalmasına izin verilecektir. Daha sonra yerleşik statü için başvurabilirler.
Resmi rehberlik, bu yılın sonunda Birleşik Krallık'ta geçerli göçmenlik izni olmayan herkesin en kötü durumlarda sınır dışı edilebileceğine işaret ediyor.
AB vatandaşlarının başvurmak için Aralık 2020'ye kadar süreleri vardır. İşlem, pasaport, kimlik kartı veya başka bir belge kullanarak başvuru sahibinin kimliğinin ve uyruğunun doğrulanmasını gerektirir.
"BOSI AB UZLAŞMA PROGRAMıNA BAŞVURMADı
Tepkiler üzerine açıklama yapan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, 'Bay Bosi AB Uzlaşma Programına başvurmadı. Kalıcı bir ikamet kartı için başvuruda bulundu. İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının yapması gerekmeyen veya teşvik edilmeyen bir şeydir. Daimi ikamet başvurusu başarılı olamadı çünkü kriterleri karşıladığını göstermek için yeterli delil sunmadı.
AB UZLAŞMA PROGRAMINA BAŞVURMASI GEREKİYOR
“Onunla, zaten 2,5 milyondan fazla insanın haklarını garanti eden AB Uzlaşma Programına başvurmasına yardım etmesi için konuştuk.
'Ücretsizdir, çevrimiçi olarak, telefonda veya yüz yüze birçok destek vardır ve AB vatandaşları ve aileleri 30 Haziran 2021 tarihine kadar başvuruda bulunabilirler.'
CLAUDE BOSI HAKKıNDA
Claude Bosi, 2000 yılında Shropshire'daki Ludlow'da Hibiscus'u açtı. Bir yıl içinde Michelin yıldızı kazandı ve 2004'te ikinci oldu.
Nisan 2007'de Bosi restoran için şunları söyledi: 'Hibiscus'u transfer ediyorum, yeni bir restoran açmıyorum. Fikiri devam etmek ve yaptığım şeyler üzerine inşa etmek istiyorum.'
Hareketin zamanlaması Michelin müfettişlerinin restoranı ziyaret etmek için sadece iki haftaları vardı. Bu süre içinde istekleri yerine getiremeyen Bosi 2008'de ikinci yıldızını kaybetti.
2009 yılında Hibiscus, İngiltere Yılın Ulusal Restoranı Ödüllerinde The Fat Duck'a ikinci oldu. O yılın ilerleyen saatlerinde Hibiscus'un ikinci Michelin yıldızı iade edildi.
Bosi, 2016 yılında, bir yardım etkinliğinde Prens William ve Kate için yemek pişiren İngiltere merkezli beş şef arasında yer aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.