• BIST 9430.61
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 16 °C

İmrahor'daki ceviz ağaçları sincap istilasına uğradı

İmrahor'daki ceviz ağaçları sincap istilasına uğradı
Korkuteli Barajı'ndan suyun çıktığı noktadan İmrahor Mahallesi Deresine kadar 20 kilometrelik yaptığı taşın önleme kanalatı çevresinde bulunan cevizlik alanlar '' sincap ''' istilasına uğradı.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
KORKUTELİ/ANTALYA- Antalya'nın Korkuteli ilçesi İmrahor Mahallesi'nde 15 yıl önce Devlet Su İşleri(DSİ)'nin taşkın ve sel baskınlarını önlemek için Korkuteli Barajı'ndan suyun çıktığı noktadan İmrahor Mahallesi Deresine kadar 20 kilometrelik yaptığı taşın önleme kanalatı çevresinde bulunan cevizlik alanlar '' sincap ''' istilasına uğradı. Mahalleninin Haldan(İmrahor) Köprüsü'nden 10 kilometrelik kanal boyunda bulunan bahçe sahiplerinin ceviz ağaçlarını sincaplar kapladı.

sincap-istilasina.jpg

Sincaplar, ceviz ağaçlarından topladıkları cevizleri kanal boyunda ağızlarıyla parçalayarak yemesi renkli görüntüler oluşturuyor. Ceviz yetiştiricisi Kadir Kurtoğlu, eskiden dere kenarı dedikleri bahçelerinin yanına 15 yıl önce sağanak yağışlarda derede sel taşkını ve baskını olmaması için DSİ'nin kanal yapmasıyla kanal boyunda .çok sayıda sincap türemesi olduğunu söyledi. Kurtoğlu, '', Kanal boyunda binlerce sincap var. Ceviz ağaçlarından topladıkları cevizleri kanal boyu yolunda ve içinde parçaladıktan sonra yiyerek besleniyor. Kanal boyunda  sincaplar ceviz yemeye bağlı cevizlerin kabuğu yeşil olması nedeniyle yemyeşil un gibi. Böyle giderse ceviz alamayacağız. Cevizleri sincaplar yiyor. Sincaplar kanal içinde yaşıyor. Son 3 yıl içinde çok yoğun üremeye bağlı ceviz ağaçlarımız sincap istilasına uğradı. Sincaplarda eskisi kadar ceviz alamıyoruz.'' dedi. 

Sincaplar, İnsanoğlu gibi israf yapmıyor;ihtiyaçları kadar ceviz yiyor

Antalya Doğakl Hayatı Koruma Derneği gönüllüsü kimya mühendisi Fadime Gündoğdu, sincapların en çok sevdiği yiyeceğin ceviz ve badem olduğunu söyledi. Ormanlık alan ile bahçelerde yaşayan sincapların topladıkları cevizleri kışın yemek için bir yere kazarak gömdüklerini belirten Gündoğdu, '' Bahçelik alanlarda yaşayan sincapları bekleyen en büyük tehlikenin çiftçi ve bahçıvanların bahçe içindeki ceviz yanı sıra elma, armut, vişne, kayısı ve kiraza zararlı böcek oluşumu için atılan ilaçlardan zehirlenmeye bağlı toplu ölümleridir. Sincaplar eko sistemin parçasıdır. Siz bir yerde tilkileri derisi için avlarsanız orada fareler türer. Sincaplar ceviz yemede insanoğlu gibi israf yapmazlar. Sadece ihtiyaçları kadar yerler. '' diye konuştu  

Bu haber toplam 2421 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.