• BIST 9659.96
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara -1 °C
  • Antalya 6 °C

İlyas Bey Külliyesi'ne ödül

İlyas Bey Külliyesi'ne ödül
Gömleklik kumaş tasarımı ve üretici Söktaş'ın restore ettiği İlyas Bey Külliyesi Avrupa'nın en iyi kültürel mirası koruma projeleri arasına girdi

İSTANBUL-Türkiye’de ve dünyada gömleklik kumaş tasarımı ve üretiminin önde gelen markalarından Söktaş’ın restore ettirdiği İlyas Bey Külliyesi, Avrupa’nın kültürel mirasını korumayı misyon edinen Europa Nostra’dan ödül aldı. Anadolu Beylikleri dönemi mimarisinin özelliklerini yansıtan ve Batı Anadolu’nun zengin kültürel mirasında önemli bir yer tutan İlyas Bey Külliyesi “tarihi yapıtların onarım ve korunması” kategorisinde ödüle layık görüldü. Mimar Cengiz Kabaoğlu’nun başkanlık ettiği İlyas Bey Külliyesi “tarihi yapıtların onarım ve koruması” kategorisinde Türkiye’den ödül alan tek proje oldu.
Avrupa’nın alanındaki en prestijli organizasyonu Europa Nostra’ya 31 ülkeden 226 proje katıldı; 28 proje ödül almaya hak kazandı. Bu projelerden “büyük ödül” alacak 6 tanesi 1 Haziran’da Lizbon’da düzenlenecek törende açıklanacak.

İLYAS BEY TARAFINDAN 1404’TE YAPTIRILDI
Anadolu Beylikleri döneminde Batı Anadolu’nun güçlü beyliklerinden Menteşeoğulları’nın ilme ve sanata verdiği değerin en önemli simgelerinden biri olan İlyas Bey Külliyesi, Menteşeoğulları’nın son hükümdarı İlyas Bey tarafından 1404’te yaptırıldı. Külliye; cami, medrese, imaret, çifte hamam, çarşı gibi birimlerden oluşuyor. Milet antik yerleşmesi içinde yer alan İlyas Bey Külliyesi’nin onarım ve restorasyon çalışmaları Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nden arkeolog, sanat tarihçisi ve mimarların yer aldığı akademik danışma kurulunun desteğiyle 2011’de tamamlandı.

balat-ilyas-bey-kulliyesi-2.jpg

RESTORASYONLA BİRLİKTE KİTABI DA HAZIRLANDI

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Baha Tanman ve Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Leyla Kayhan Elbirlik’in editörlüğünde, restorasyon projesiyle paralel olarak İlyas Bey Külliyesi kitabı hazırlandı. Kitapta Menteşeoğlu Beyliği döneminde Balat’ın konumuna, Menteşeoğulları’nın ve İlyas Bey’in Batı Anadolu’daki önemine ve etkisine, restorasyon kapsamında yapılan çalışmalara geniş yer verildi.

SÖKTAŞ HAKKINDA
1971 yılında kurulan ve halka açık bir şirket olan Söktaş, Aydın’ın Söke ilçesinde, toplam 165 bin metrekarelik alana kurulu entegre tesislerinde yaklaşık 1.100 çalışanıyla dünya modasına yön veren ünlü markalar için gömleklik kumaş tasarımı ve üretimi yapıyor. Söktaş 2009’da Hindistan’da açtığı fabrikasında da ülkenin gömleklik kumaş üretiminde lider markalarından biri olarak üretimini sürdürüyor. Söktaş’ın tasarım ve pazarlama merkezi, Söktaş Pera ismiyle İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Söktaş, aynı zamanda Aydın’ın Germencik ilçesinde 600 dönümü çiftlik alanı olmak üzere toplam 1500 dönüm arazi üzerine kurulan Efeler Çiftliği’nde hijyenik süt üretimi yapıyor. Söktaş, Efeler Çiftliği’nde üretilen hijyenik sütleri kullanarak yeni markası Moova ile süt ve süt ürünleri sektöründe de 2011 yılı Ekim ayından itibaren faaliyete başladı.

CENGİZ KABAOĞLU – KA.BA
Kültürel mirasın korunması, yeniden kullanımı ve yönetimi konularında uzmanlaşmış mimar Cengiz Kabaoğlu ve yönetimindeki KA.BA Mimarlık grubu, 1987 - kuruluş yılından bu yana benzeri birçok projeye imza attı. Cengiz Kabaoğlu – KA.BA’nın bir başka projesi Sarıca Kilise ile kuruluşunun 20. yılında Europa Nostra’nın büyük ödülünü aldı.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.