• BIST 9758.14
  • Altın 2830.064
  • Dolar 34.0499
  • Euro 37.8975
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • Antalya 26 °C

İkonik elma ağacından devrim niteliğinde bir cin

İkonik elma ağacından devrim niteliğinde bir cin
Newton'un yerçekimi yasası, 300 yılı aşkın bir süre sonra bile Cambridge'deki devrim niteliğindeki bir damıtımevinde hâlâ elle tutulabiliyor.

Erin Levi - Cambridge Damıtımevi
CAMBRIDGE - Newton'un yerçekimi yasası, 300 yılı aşkın bir süre sonra bile Cambridge'deki devrim niteliğindeki bir damıtımevinde hâlâ elle tutulabiliyor.

Sıcak bir Ocak öğleden sonrası, İngiltere'nin Cambridge kentindeki Arnavut kaldırımlı sokaklarda pedal çevirerek, Grantchester köyüne doğru Cam Nehri boyunca uzanan bir patikaya ulaştım. Nehirdeki tahta sandalları geçip, Pink Floyd da dahil olmak üzere birçok sanatçıya ilham veren bir ortam olan, ağlayan söğütlerle çevrili Grantchester Meadows'dan geçerek , belirli bir çekiciliği olan bir ruhu aramaya koyuldum.

Ama bunun yerine ağırbaşlı bir cin buldum.

Beyaz tuğlalı bir binanın içinde, tadımların yanı sıra " dünyanın en yenilikçi damıtımevi " olarak adlandırılan yerin iç işleyişine bir göz atma olanağı sunan görkemli Cambridge Damıtımevi'ne girdim . Bardaklar, yuvarlak tabanlı şişeler ve beyaz masalarla damıtımevi, bakır imbik imbikleriyle donatılmış geleneksel bir damıtımevinden çok bir kimya laboratuvarına benziyor.

Adını aynı adı taşıyan İngiltere'deki memleketinden alan Cambridge Distillery, 2012 yılında William ve Lucy Lowe tarafından kuruldu. Şirket o zamandan bu yana İngiltere'nin en küçük damıtımevinden dünyanın en büyük özel vakumlu cin damıtımevlerinden birine dönüştü.

cambridge-damitimevi.jpgCambridge Distillery "dünyanın en yenilikçi damıtımevi" olarak adlandırıldı

William, ortalama bir damıtıcıdan farklı olarak, dünya çapında sadece 416 kişinin sahip olduğu seçkin bir unvan olan Şarap Ustasıdır . (Ayrıca bir Ironman triatloncusu, bir Kung Fu siyah kuşağı ve şu anda Cambridge'de bir Usta Damıtıcı ve doktora öğrencisidir.) Önolojiden ilham alan ve çevredeki Grantchester Meadows'un mevsimsel kokularını ve tatlarını şişeleme arzusuyla hareket eden William, her bir bileşeni ayrı ayrı optimum sıcaklıkta vakumla damıtarak cin yapımında devrim yarattı. Bunu, tıpkı bir parfümcü veya usta şarap üreticisi gibi, her bir cin'i mükemmel bir şekilde harmanlamak ve özelleştirmek için İngiliz kimyager Robert Boyle'un 17. yüzyıldan kalma bir yöntemini kullanarak yapıyor - dolayısıyla ona "dünyanın ilk cin terzisi" lakabı verilmiştir.

Ayrıca, her şişe için işlemi özelleştirmek üzere dokuz değişkeni (sıcaklık, zamanlama ve basınç dahil) dikkate alan benzersiz bir damıtma matrisi geliştirdi, bu yüzden damıtımevi bir laboratuvar gibi görünüyor. William, "Doğal olarak bir çayırda var olan o doğal ve benzersiz lezzet kombinasyonunu korumak için inanılmaz derecede yüksek bir teknolojik müdahale seviyesi" dedi.

Bu nedenle, damıtımevi dünyanın en eşsiz cinlerinden bazılarını üretmesiyle ünlüdür; bunlar arasında Nordic Food Lab ile işbirliği içinde Kent'ten toplanan kırmızı ağaç karıncalarından elde edilen (akıllıca bir şekilde Anty Gin olarak adlandırılmıştır) bir cin , narenciye içermeyen narenciye ağırlıklı bir cin ve "ıslak köpek kokusu" isteyen bir müşteri için özel bir cin bulunmaktadır.

Ayrıca , Sir Isaac Newton'un elma ağacından aromalı cin üreten dünyadaki tek damıtımevidir .

Cambridge Üniversitesi Botanik Bahçesi (CUBG) ile özel iş birliği içinde geliştirilen ve Curator's Gin olarak bilinen içki, limon lavanta, zencefil biberiye ve Newton'un efsanevi ağacından gelen çıtır elmalar gibi nadir bitkileri içeriyor. William'a göre narenciye, baharatlı ve otsu notalar çiçeksi bir kokuya dönüşüyor.

cambridge-damitimevi-001.jpgDamıtımevi, İngiltere'nin Lincolnshire bölgesinde bulunan Woolsthorpe Manor'daki Newton ağacının bir klonunu kullanıyor 

"Bahçelerinde serbest bırakılmak oldukça keyifliydi," dedi Lucy. "Bir şeyler toplamak çok yaramazcaydı."

Ağaç aslında Newton'un doğum yeri ve iddiaya göre yerçekiminin ilk gözlemini yaptığı ve diğer önemli keşifleri yaptığı aile evi olan Lincolnshire, İngiltere'deki Woolsthorpe Malikanesi'ndeki Newton'un ağacının bir soyundan geliyor (teknik olarak bir klon). Elma düşürme fikri, matematik öğrencisi (ve daha sonra profesör) olduğu Cambridge Üniversitesi'nin veba salgını nedeniyle kapatıldığı 1665 veya 1666'da gerçekleşti. (Elma içermeyen yerçekimi teorisi 1687'de Principia'sında yayınlandı ve Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi'nde bulunmaktadır.)

Bilim insanları ve fizikçiler için en kutsal hac yerlerinden birini koruyan Woolsthorpe Manor'ın operasyon müdürü Emma Michalak, "Newton'un hikayesi son iki yılda çok daha fazla insana ulaştı" dedi.

Orijinal ağaç mucizevi bir şekilde 400 yıldan uzun bir süre sonra hala ayakta duruyor ve meyve veriyor - biraz çarpık ve ağır görünse bile gerçek bir dayanıklılık işareti - Cambridge'deki genç fidanı 2022'de Eunice Fırtınası tarafından yerle bir edildi . Neyse ki Lowes, yeni fidan olgunlaşana kadar üretimi sürdürmek için yeterli miktarda elma özünü şişeledi.

cambridge-damitimevi-002.jpgWilliam Lowe, her bir malzemeyi optimum sıcaklıkta ayrı ayrı vakumla damıtarak cin yapımında devrim yarattı 

Newton'un ünlü elma ağacının tohumları sonunda altı kıtaya yayıldı. Michalak, "Newton'un ağacı Amerika'dan Japonya'ya kadar dünyanın her yerinde bulunabilir ," dedi. Ancak, İngiltere ve Avrupa dışındakilerin çoğu, filizlerin filizleridir.

Woolthorpe'daki ağaç mayıs ortası ile sonu arasında çiçek açar ve elmalar ekim ayından itibaren olgunlaşır. Ziyaretçilerin toplamasına izin verilmese de, düşenleri alabilirler. Bazen hediyelik eşya dükkanı bunları her biri 50 peniye satar. Ancak fazla heyecanlanmayın. Michalak, "Birçok kişi bunları satın alarak kendi Newton elma ağaçlarını tohumdan yetiştirmeye çalışıyor," dedi. Ancak "çapraz tozlaşmanın işleyiş şekline göre, bu elma çekirdeği yetişen herhangi bir elma türü olabilir. Mutlaka bir Kent Çiçeği olmayabilir."

Bunun yerine Michalak, Newton'a ilham veren elmalarla turta yapmayı öneriyor.

William, Cambridge Distillery'nin CUBG ile iş birliği verimli ve yaratıcı olmaya devam ediyor. "Curator's Gin'imizi geride bırakmak için değil, aynı zamanda [Charles] Darwin'den ilham alan cinimiz de var," dedi

cambridge-damitimevi-003.jpgCambridge Distillery, tadım odası ile kimya laboratuvarı arasında bir yer gibi görünüyor 

William, "Çoğu insanın bilmediği şey, Botanik Bahçesi'nin altında inanılmaz derecede değerli ve önemli bir depolama alanının gizli bir seviye olduğudur." diyor. Bu, Darwin'in 1831-36 yılları arasında dünyayı dolaşan Beagle yolculuğundan kalan yaklaşık 1.000 adet 200 yıllık numunenin bulunduğu Cambridge Üniversitesi Herbaryumu'nu da kapsıyor.

"Darwin bu yolculuktayken, yol boyunca bulduğu [bitki] örneklerini topluyor, indeksliyor ve kaydediyordu, bu örnekler Cambridge'deki [mentoru John Stevens Henslow'a ] geri gönderiliyordu ve hepsi hala orada," dedi William. Lowes'a Herbaryum'u "lezzet ortamı" aracılığıyla keşfetme ve Darwin'in 19. yüzyıldaki dünya yolculuğunu - evrim görüşüne ilham veren yolculuk - hayata geçiren bir cin yaratma konusunda olağanüstü bir şans sunuldu.

Üç parçalı Darwin serisinden çıkan ilk cin, Kasım 2023'te yayınlanan Americas Herbarium'du ve bunu Avustralasya (Aralık 2024) ve Afrika (2025) takip edecek. Lowes, CUBG evrim profesörü Sam Brockington ile birlikte , Darwin'in destansı yolculuğunun ilk ayağını temsil etmek için tarçın yaprağı, kızılcık (zesty narenciye alternatifi), yabani çilek ve baccharis magellanica'yı (güney Arjantin ve Şili'den yoğun aromatik çiçeklere sahip, "Noel Çalısı" olarak adlandırılan bir And çalısı) seçti. William'ın açıkladığı gibi, tam bir lezzet buketinde birleşiyor: çiçeksi, tatlı, gevrek ve meyveli, rahatlatıcı bir baharat ipucuyla.

Cambridge Distillery'nin birçok yaratımını bir saat boyunca tattıktan sonra, gidondan sarkan kahverengi bir kağıt torba içinde bir şişe cinle otele geri döndüm. Bulutlar dağılmaya başladı ve hızla sağanak yağmura dönüşen bir çiseleme bıraktı. Mümkün olduğunca hızlı sürdüm, kağıt torbayı ceketimle örtmeye çalıştım. Sonunda otele vardığımda, kaçınılmaz olarak ıslanan torba parçalandı. Şişeyi, Newton Yasası'ndan kurtarmak için elma gibi yere düşmeden önce kaptım.

Bu haber toplam 363 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.